Dinsdag 2 februari 2021 deelde Jelle Derckx tijdens het ICM Webinar ‘Verlangen naar minder’ persoonlijke verhalen en tips over de thema’s persoonlijke groei, minimalisme en duurzaamheid. Leuk dat je hierbij was! Je kunt het webinar terugkijken tot zondag 7 februari 2021 23.59 uur.

Bekijk het webinar terug

Daarnaast deelt Jelle graag nog twee oefeningen met je. Je vindt ze hieronder.

De waarden test

Schrijf het volgende op:

  • Prestaties | Wat zijn jouw drie grootste prestaties in het leven tot nu toe? Oftewel, wat heb je bereikt waar je trots op bent? Wat waren jouw drie meest efficiënte momenten? Wanneer voelde je je het meest productief? Zijn er gelijkenissen en thema’s die je kunt ontdekken? Schrijf deze op.
  • Mislukkingen | Wat zijn jouw drie grootste mislukkingen in het leven tot nu toe? Wanneer voelde je dat je gefaald had als mens? Wat waren jouw drie meest inefficiënte momenten? Wanneer voelde je je het minst productief? Zijn er gelijkenissen en thema’s die je kunt ontdekken? Schrijf deze op.

Maak nu drie tot vier zinnen die gebaseerd zijn op alle thema’s en gelijkenissen. Probeer de zinnen nu te reduceren tot een paar woorden. Dus ‘minder drinken en meer sporten’ wordt dan ‘gezondheid’. Probeer uiteindelijk uit te komen op vijf waarden. Nu ga je je waarden testen. Denk aan een moment dat een waarde je tegenzit in plaats van helpt. De waarde ‘perfectionisme’ is een goed voorbeeld.

Verander de waarde naar iets wat alleen maar in je voordeel kan werken. Aan de hand van je waarden kun je gaan beginnen met minimaliseren.

De 100 vragen oefening

De volgende oefening is een van de beste oefeningen die ik ooit heb gedaan. Door deze oefening stel je jezelf automatisch goede vragen. Vragen die jouw pad aangeven. De oefening komt uit het boek ‘How to think like Leonardo da Vinci’ van Michael Gelb.

  1. Vind een rustige plek met pen en papier, waar je een uur ongestoord kunt schrijven.
  2. Schrijf honderd vragen op die je interessant vindt. Het mag alles zijn. Van ‘Waarom is de lucht blauw?’ tot ‘Wat zijn mijn passies?’ Bij mij kwamen de eerste twintig vragen met gemak, maar daarna werd het moeilijk. Dit is een punt waarop je wilt opgeven, maar doe dat niet. Blijf doorzetten, ook als je even geen inspiratie hebt. Een nieuwe fase van inspiratie zal komen. Blijf schrijven totdat je er écht honderd hebt.
  3. Kies nu de tien vragen die jou het meest inspireren en waar je de meeste energie van krijgt. Schrijf deze ergens anders op. Maak nu een rangorde in de vragen. Welke staat op nummer 1, 2, 3, en zo verder.

Uit de tien vragen die jou het meest inspireren en waar je de meeste energie van krijgt kun je veel informatie halen. Eén van mijn vragen was bijvoorbeeld: ‘Hoe ziet mijn ideale dag eruit?’ Ik ben toen bewust gaan kijken waar ik mijn dagen echt mee wilde vullen. Een andere vraag was: ‘Hoe maak ik iets wat mensen over 100 jaar nog bekijken of lezen?’ Het inspireerde me om nog beter te kijken naar hoe ik iets kan maken wat tijdloos is en waar mensen waarde uit kunnen halen. Na het beantwoorden van de vragen en het doen van de oefening, hoop ik dat je een idee hebt waar je moet zoeken. Waar je jouw pad en passies vindt.

Jelle blijven volgen? Dat kan via zijn blog Growthinkers. Als je nog vragen voor Jelle hebt, dan kun je die mailen naar info@growthinkers.nl.