Voor de online bijeenkomsten van onze opleidingen en trainingen gebruiken we Zoom. Dit is een videobel-programma met nuttige functionaliteiten voor opleidingsdoeleinden. Zo biedt het mogelijkheden om webinars te organiseren en kun je sessies opnemen, schermen delen, directe chat en groepschatfuncties gebruiken en in break-out rooms in subgroepjes uiteen om vraagstukken op te lossen.

Beveiliging en privacy

In tijden van corona is het gebruik van Zoom toegenomen. Zoom is recent echter negatief in het nieuws verschenen in verband met beveiligings- en privacyproblemen. Naar aanleiding daarvan hebben zij de afgelopen weken vele verbeteringen doorgevoerd. Hierdoor voldoen ze nu aan onze eisen. Op dit moment hebben wij vertrouwen in Zoom en blijven we het programma gebruiken.

Vanuit ICM geven we graag een inhoudelijke reactie op de negatieve berichtgevingen:

ZoomBombing
‘ZoomBombing’ is het onrechtmatig ‘inbreken’ in een zoom-meeting. Hierbij deelt iemand zijn scherm en worden er soms aanstootgevende beelden getoond. Met de volgende werkwijze voorkomen wij dit:

  • We werken altijd met wachtwoorden en unieke meeting-id’s die we niet openbaar delen.
  • Bij elke meeting maken we gebruik van een ‘waiting-room’. Hierdoor bepaalt de trainer wie er in de meeting mogen.
  • Als alle deelnemers aanwezig zijn, dan kan de meeting gesloten worden. Dit betekent dat het niet meer mogelijk is om nog deel te nemen aan deze meeting.
  • De trainer/beheerder kan kiezen wie er allemaal de mogelijkheid hebben om hun scherm te delen.

Privacy
In een eerder privacy statement verklaarde Zoom dat zij data met derden konden delen. Daarnaast bleek dat er gegevens van gebruikers zonder toestemming konden worden uitgevraagd met bepaalde tools. Deze issues zijn inmiddels verholpen door Zoom. De privacy van onze cursisten en trainers staat voorop en daarom zijn wij blij met de recente updates van de applicatie en de wijzigingen in het privacy statement.

Opnames
In het nieuws verschenen berichten dat er opgenomen Zoom-sessies onbeveiligd waren opgeslagen door gebruikers en dat deze waren uitgelekt. Bij ICM slaan we de gegevens in een goed beveiligde cloud-omgeving op. Onze cursisten kunnen hun opgenomen sessie tot 14 dagen na opname terugkijken (en dus niet downloaden). Wanneer deze termijn is verstreken worden alle bestanden vernietigd. Hierdoor lopen wij geen risico dat sessies uitlekken.

Accountgegevens
Wij raden alle gebruikers aan om een uniek wachtwoord te gebruiken en eventueel gebruik te maken 2-factor authenticatie. Gebruik je voor verschillende tools hetzelfde wachtwoord, dan heb je een groter risico gehackt te kunnen worden in meerdere accounts.