Mindmapping

Wat is mindmapping?

Mindmapping is een creatieve manier van aantekeningen maken die je helpt om op een efficiënte manier informatie te begrijpen en te onthouden. Je begint bij een centraal punt en werkt vanuit daar je ideeën uit. Dit kun je doen door middel van afbeeldingen, foto’s, woorden, kleuren of zinnen.

Wat heeft mindmappen voor zin?

Van nature zijn wij mensen beelddenkers, dat houdt in dat wij in staat zijn beelden veel gemakkelijker te onthouden dan woorden of zinnen. Bij het maken van een mindmap combineer je tekst en beeld en gebruik je je linker- en rechterhersenhelft waardoor je informatie beter onthoudt en je tot meer ideeën komt.

Waarvoor gebruik ik mindmapping?

Een mindmap kan goed van pas komen om je gedachten te ordenen tijdens een brainstorm, als leidraad tijdens een presentatie, als uitleg bij een training, maar ook om een overzicht te krijgen van al je werkzaamheden.

Waar komt mindmapping vandaan?

De term mindmapping is bedacht door Tony Buzan. Hij is een psycholoog uit 1942 en heeft meerdere boeken geschreven over snellezen, geheugentechnieken en mindmappen. Ook heeft hij een mindmapapp ontwikkeld, waarmee je elektronische mindmaps kunt maken.

Verder lezen?

Meer weten over handige tools zoals een mindmap? Lees het artikel de 10 tips om meer uit je brein te halen.

Direct aan de slag met mindmapping?

Bekijk de training Breintraining, Snellezen en Mindmappen van ICM opleidingen & trainingen