Een goed coachingsgesprek voeren in 4 stappen

Tegenwoordig wordt van veel medewerkers verwacht dat ze op een coachende manier met collega’s omgaan of op een coachende manier anderen sturen en leidinggeven. Dit is makkelijk gezegd. Maar hoe pak je dat in de praktijk aan? Hoe ziet een gesprek eruit dat op een coachende manier gehouden wordt?

Grow-model

Wij laten je graag kennis maken met het GROW-model: dit is een vierstappenplan waardoor je echt op een coachende manier met een ander een gesprek blijft voeren. Dit model laat je ook zien welke vragen je kunt stellen aan de ander en hoe je een coachend gesprek concreet afrondt met resultaten.

Laat anderen groeien

Het GROW-model helpt je om een coachingsgesprek succesvol te maken. Elk van de vier letters staat voor een stap in het gesprek. Als je de stappen van het model goed in een gesprek verwerkt dan laat je mensen om je heen niet alleen groeien in hun werk, maar ook als persoon.

Probeer het direct

Oefen vooral veel met het GROW-model. We geven je handvatten waarmee je direct aan de slag kan. Doe dit steeds stap voor stap: begin een gesprek met het onderling verduidelijken van het doel (Goal). Wanneer je dit onder de knie hebt, kun je in je gesprek de nadruk gaan leggen op ‘Reality’, etc.

Door op deze manier stapsgewijs de structuur van je gesprekken te veranderen, worden de GROW stappen een gewoonte. Hier heb je nog lang plezier van!

Evalueer

Evalueer met je gesprekspartner(s) hoe deze manier van werken bevallen is. Voelt het natuurlijk? Is het gesprek coachend verlopen in de beleving van de ander? Wat deed jij goed en wat kun je de volgende keer nog beter doen?

Het GROW-model:

Meer doen met coaching?

In de geaccrediteerde ICM Coachingsopleiding ontwikkel je je in 5 maanden tot professioneel coach. Je leert verschillende coachingstechnieken en -vaardigheden toe te passen, anderen uit te dagen, om te gaan met weerstand en jezelf te profileren als coach binnen je organisatie of netwerk.

Naar de ICM Coachingsopleiding