Bij Hunter Douglas (wereldmarktleider in raamdecoratie) stellen ze: wil je een succesvolle medewerker bij Hunter Douglas zijn, dan moet je ondernemend zijn en initiatief durven nemen op alle vlakken. Clemens van Slingerland, HR directeur, zette een talentprogramma op voor de young professionals van Hunter Douglas waarin hij ze hierin begeleidt. In dit artikel vertelt hij over het programma.

  • Op maat gemaakt Young Professionals Programma
  • Focus op persoonlijke ontwikkeling en ondernemerschap
  • Verbinding, een intervisienetwerk en ontwikkeling als resultaat

Clemens, hoe heb je het talentenprogramma opgezet?

Clemens: “Bij mijn vorige werkgevers, waaronder Numico, werkten we al met talentclasses voor het middle- als topmanagement. Bij Hunter Douglas was dat wat in de vergeethoek beland en daarom hebben we talentclasses nieuw leven ingeblazen. Maar Hunter Douglas is een uniek bedrijf met unieke behoeftes en kernwaarden. Dat vereiste een aanpak en een programma dat bij Hunter Douglas past ...
Lees verder

… Ik ging op zoek naar een opleidingsbureau met trainers die onze bedrijfscultuur begrepen en daar een passend programma voor konden ontwikkelen. Zo kwam ik bij ICM uit. Met de trainer Sjoerd van den Bruele was er direct een klik: hij snapt ons bedrijf en onze behoefte. We willen onze talenten begeleiden in hun persoonlijke ontwikkeling en daarbij een koppeling maken naar hoe je het geleerde inzet in de organisatie.”

Wat maakt jullie programma anders dan de programma’s die je al kende?

“De veelheid van dingen in een bedrijf maakt of je het naar je zin hebt. Het gaat erom of jouw kernwaarden overeenkomen met die van de organisatie, hoe je tegen collega’s aankijkt en hoe je de manier van werken vindt. We begeleiden onze medewerkers daar graag in en trainen ze tegelijkertijd te denken als ondernemers: als dit mijn bedrijf zou zijn, zou ik het dan ook verstandig vinden om te handelen zoals ik nu doe? We hebben liever dat iemand ergens goed over na heeft gedacht maar verkeerd uitvoert, dan dat iemand continu afwacht tot iemand anders gaat zeggen wat hij of zij moet doen.”

Hoe ziet het programma eruit?

Clemens: “In het programma hebben we een goede mix gevonden van trainingen die ons eigen bedrijf verzorgt per divisie en trainingen die voor iedereen relevant zijn, verzorgd door ICM. De ICM trainingen gaan bijvoorbeeld over persoonlijke effectiviteit, projectmatig werken, beïnvloedingsvaardigheden, samenwerken en presenteren ...
Lees verder

… We plannen de bijeenkomsten op originele locaties, zoals in de bossen, op een strand of in een stad als Amsterdam. Locaties waarvan je denkt: ‘goh, wat leuk!’.”

Sjoerd van den Bruele – Trainer: “Wat ik zo gaaf aan dit traject vind, is dat we hiermee mensen echt in hun kracht zetten. Voor zichzelf en in de organisatie. Je ziet dat mensen daardoor meer kunnen én ook meer durven en doen, terwijl ze eerder misschien meningen en ideeën voor zichzelf hadden gehouden.”

Wie nemen er deel aan het programma?

“Jaarlijks vormen we een groep van 12 of 13 deelnemers die een hbo of academische opleiding hebben afgerond en in de eerste of tweede stap van hun carrière zitten. Ze komen uit alle hoeken van de organisatie: logistiek, marketing, het exportcentrum, finance, HR, noem maar op. In de praktijk zijn ze vaak tussen de 24 en 33 jaar."
Lees verder

Clemens vervolgt: “Je kunt het zien als een soort ‘lichting’ die een jaar lang intensief met elkaar werkt, samen dingen leert over het bedrijf en vaardigheden opdoet. Verbinding maken is het doel. Het mooie aan zo’n groep is dat ze elkaar vinden als team, vriendschappen vormen en ook op elkaar terug kunnen vallen als intervisienetwerk.

Bij de bijeenkomsten zijn niet alleen de deelnemers en trainers aanwezig. Er sluiten ook andere medewerkers van Hunter Douglas aan. Zo maken de deelnemers kennis met medewerkers uit alle hoeken van het bedrijf en krijgen ze de kans om te netwerken.”

Wat zijn typische uitdagingen voor de deelnemers?

“Wij zijn een grote organisatie en vragen van onze medewerker zelfstandig en ondernemend te zijn. Als je als starter bij ons binnenkomt en je wordt niet goed begeleid en gestuurd, dan kun je gemakkelijk verzuipen. In het verleden zagen we dat het hier en daar begon te piepen en te kraken. De talentclass heeft daar verandering in gebracht. We creëren er verbinding mee en weten starters beter aan ons te binden op lange termijn ...
Lees verder

… Mensen hebben aan het begin van hun carrière vaak nog veel te ontdekken over zichzelf. Waar liggen mijn talenten? Waar sta ik voor? Mogelijk wonen ze nog in een studentenhuis en hebben ze te maken met lustrumreisjes, of ze organiseren als getuige ondertussen een bruiloft. Tussendoor bouw je een carrière op, maar weet je lang niet altijd waar je naartoe wilt. Het is niet voor niets dat veel mensen die te maken krijgen met burn-out klachten jonger zijn dan 35 zijn. Dat is zorgelijk, want juist zij zouden veerkracht moeten hebben. In ons programma hebben we aandacht voor hoe je balans vindt en richting bepaalt.”

Hoe neem je medewerkers mee in de ontwikkeling van het programma?

“Na elke training vindt een feedbacksessie plaats. Zowel kwalitatief en kwantitatief geven mensen aan wat ze ervan vinden. Los daarvan vraag ik mensen op een niet-georganiseerde manier hoe het met ze gaat, of ze het naar hun zin hebben en hoe hun training loopt. Typische gesprekken voor bij het koffiezetapparaat of de lunch. Dan hoor je vaak het meest.”
Tips voor mensen die een soortgelijk traject willen opzetten

Op de vraag wat Clemens’ tips zijn voor mensen die een soortgelijk traject willen opzetten, antwoordt hij: “Het is van het allergrootste belang dat je een traject ontwikkelt dat zowel qua inhoud als qua trainingsbureau bij je bedrijf past. Het is niet zo dat elke talenttraining bij elk bedrijf past. Wat wil je uitstralen naar je medewerkers? Wat wil je ze bijbrengen? Waar wil je de accenten leggen? Iedereen heeft zijn eigen uitgangspunten en daar moet je trainingsprogramma op aansluiten.”

Onze mensen