9 tips om verbinding te maken met je cursisten

Hoe kun je tijdens je training nog voordat je met de inhoud van de training aan de slag gaat een sfeer van veiligheid en vertrouwen creëren zodat jouw groep het beste uit zichzelf kan halen? Dat was de centrale vraag van de vakdag ‘De dag van de trainer’ met als thema ‘verbinding’. Trainer Wessel Louis bezocht deze dag en kwam terug met onderstaand lijstje voor de 9 beste strategieën voor het zorgen van verbinding tijdens een training.

Tip 1. Zorg voor een interactieve kennismaking

Je kunt niet vroeg genoeg met verbinding beginnen. Start met de kennismaking en maak deze interactief. Dat kan door middel van vragenlijsten die gerelateerd zijn aan de content van de training of vraag deelnemers om een selfie te maken waarbij hun doel en verwachting van deelname aan de training zichtbaar wordt. Je kunt de deelnemers ook een zelftest laten maken die je op een later moment bespreekt, maar ook iedereen een voorwerp laten meenemen en hen aan de hand daarvan iets over zichzelf laten vertellen. Mogelijkheden genoeg!

Tip 2. Benadruk gemeenschappelijke kenmerken

Stel ’Wie van jullie…’ vragen. Bijvoorbeeld: ’Wie van jullie heeft meer dan vijftig kilometer gereden om hier te komen?’, ‘Wie van jullie heeft een vaste baan?’ en ‘Wie van jullie heeft kinderen’ etc. Je kunt er vijf minuten mee aan de slag, het energieniveau gaat omhoog (zeker als je ze laat staan en zitten bij ‘ja’ en ‘nee’) en is zo een leuke aanvulling op het kennismakingsrondje.

Tip 3. Stimuleer een actieve houding

Zorg voor een activerende opening waarbij de focus ligt op de verdere inhoud van de training. Laat bijvoorbeeld een foto zien die met het onderwerp van jouw training te maken heeft en laat de deelnemers om de beurt vertellen wat zij er in zien of wat zij er mee hebben. Verhalen verbinden namelijk.  En zo weet jij als trainer ook wat voor vlees je in je kuip hebt. Alternatieven voor een foto zijn: een advertentie, quote, filmpje, gedicht, metafoor, verhaal of een cartoon.

Tip 4. Deel verwachtingen en doelen

Laat deelnemers hun doelen en verwachtingen visualiseren op een flip-over vel en daarover vertellen. Visueel + Auditief is een sterke combinatie!

Tip 5. Maak samen spelregels

Spelregels dienen de veiligheid en geven structuur aan je training. Jij vertelt natuurlijk jouw spelregels, maar welke regels wil de groep eraan toevoegen? Stel die vraag aan je deelnemers en maak zo van jouw regels groepsregels waar iedereen achter staat.  Spreek bijvoorbeeld af hoe er tijdens de training wordt omgegaan met smartphones. Stel mensen eens voor om zichzelf een cadeautje te geven door die dag eens alleen met jou en de groep verbonden te blijven. WOW!

Tip 6. Laat zien wie jij bent

Laat direct iets van jezelf zien en schep zo een fijn en vertrouwd klimaat. Doe dus actief mee aan kennismakingsrondje door net als je deelnemers ook een selfie te maken of iets over jezelf te vertellen aan de hand van een voorwerp. Stel jezelf zichtbaar open voor verbinding door direct in contact te komen met je deelnemers zodra ze binnenlopen in plaats van je te verbergen achter je  laptop of smartphone. Laat ook je trainerspet nog even af. Die kan na de kennismaking nog lang genoeg op.

Tip 7. Peil meningen met een rondvraag

Vraag af en toe: Wat vind je van de training tot nu toe? Om de meningen snel en op een leuke manier te peilen teken je verschillende smileys op een flip-over vel die verschillende gemoedstoestanden laten zien. Bovendien is dit krachtiger dan de vraag alleen. Deze rondvraag kun je ook benoemen als een van de spelregels om structuur te geven aan je training.

Tip 8. Maak logische groepen

Maak groepen aan de hand van uiterlijke kenmerken zodat het duidelijk is wie bij wie hoort wanneer je groepen maakt voor oefeningen.  Selecteer bijvoorbeeld op de kleur van de ogen, schoenen, kleding of haar.

Tip 9. Vat samen de dag samen

Nodig de deelnemers uit om aan het eind van je training samen met jou samen te vatten wat er aan bod is gekomen. Laat de deelnemers zelf en vooral samen vertellen wat ze van jouw training hebben opgestoken. Zo rond je de training samen af en kom je als trainer te weten hoe de stand van zaken is bij je deelnemers.