scrum master 2

Scrum Master II

Til je Scrum Masterschap naar een hoger niveau met concrete handvatten uit deze training. Overwin complexe situaties voortaan met gemak en bereid je optimaal voor op het PSM II® examen van Scrum.org. Onze lessen zijn onafhankelijk van en niet verbonden aan Scrum.org.
Beste Opleider van Nederland 2023

In het kort

Voorbereiding op Scrum.org PSM II® examen

Je werkt als Scrum Master of je hebt de Scrum Guide gelezen en probeert de Agile principes toe te passen. Ondervind je dat Scrum ‘easy to learn’ is, maar ‘hard to master’? Ervaar je weerstand binnen jouw Scrum team of de organisatie in het volgen van de methode? In de opleiding Scrum Master II krijg je concrete handvatten aangereikt waardoor je je Scrum masterschap naar een hoger niveau tilt. Je bent na deze opleiding in staat jouw team optimaal te coachen en faciliteren. Je helpt de organisatie Scrum te omarmen. Complexe situaties overwin je met gemak en je wordt optimaal voorbereid op het Professional Scrum Master® II (PSM II®) examen van Scum.org*.

*Onze lessen zijn onafhankelijk van en niet verbonden aan Scrum.org.

Unieke voordelen

 • Ervaren Scrum Masters als docenten
 • Leren vanuit jouw praktijksituatie
 • Je wordt opgeleid tot het internationaal erkend PSM II® niveau

Resultaat

 • Je kent je sterke punten en valkuilen als Scrum Master
 • Je zet coachvaardigheden in om de effectiviteit van jouw (scrum) team te vergroten
 • Je ondersteunt de Product Owner in het ordenen van de product backlog
 • Je faciliteert scrum events en zet je team in zijn kracht
 • Je draagt er zorg voor dat het Scrum team de doelen, de scope en het product domein begrijpt
 • Je overtuigt het management binnen de organisatie van de voordelen van Scrum
 • Je gaat als zelfverzekerde Scrum Master succesvol om met uitdagende situaties
 • Je bent uitstekend voorbereid op het Professional Scrum Master® II (PSM II®) examen van Scum.org*

*Onze lessen zijn onafhankelijk van en niet verbonden aan Scrum.org.

Doelgroep

Deze training is bedoeld voor (project)managers en coaches die de Scrum Guide kennen, werken met de Scrum methodiek en zich extra willen onderscheiden als Scrum Master. Kennis van en ervaring met agile werken en het scrum frame work zijn een vereiste. Een scrum Master I certificaat is een pré om de opleiding te volgen en een vereiste voor het behalen van het PSM II® examen. De combinatie van scrum Master I en II vormt een goede voorbereiding op het PSM II® examen van scrum.org.

Zeker weten of dit bij je past? Doe een Persoonlijke intake.

Incompany

Deze cursus als maatwerk in jouw organisatie?
Bekijk hier de mogelijkheden van Incompany.

Pakketten

We bieden je de mogelijkheid om deze cursus met een andere cursus in één pakket te volgen. Dat levert je een kostenvoordeel op. We bieden deze pakketten aan:

0 / 0

Het programma

Benieuwd wat je per dag gaat doen? Bekijk hier de inhoud.

Programma

Dag 1: De rollen van de professionele Scrum Master

 • Jouw ontwikkeling als Scrum Master
 • (Acht) aspecten van de complexe rol van Scrum Master
 • Jouw kernkwaliteiten en valkuilen als Scrum Master
 • Jij als coach
 • Jij als facilitator

Dag 2: Veranderen en Agile organiseren

 • Jij als change agent: verandering initiëren en begeleiden
 • Bouwen aan een wendbare organisatie
 • Scrum en Agile in grotere organisaties
 • Voorbereiding PSM II® examen bij Scrum.org*

*Onze lessen zijn onafhankelijk van en niet verbonden aan Scrum.org.

Studiewijze

Ons doel is je zo goed mogelijk voor te bereiden op de stap die je gaat maken in de praktijk, daarom kiezen wij voor de volgende, gedegen aanpak.

Opleiding gevolgd en examen gehaald? Ontvang het officiële Scrum Master II – diploma!

 • Intake

  Voorafgaand aan de opleiding vul je een schriftelijk intakeformulier in waarin je een aantal vragen beantwoordt gericht op jouw persoonlijke situatie. Deze vragen helpen je om jouw ontwikkeldoel helder te omschrijven.

 • Ervaren docenten

  De docent is een ervaren Scrum Master met brede praktijkervaring. De docent begeleidt de klassikale bijeenkomsten waarbij jouw leerbehoefte centraal staat.

 • Praktijkopdracht en praktijkvoorbeelden

  In de opleiding ga je aan de slag met een actuele en gerichte opdracht uit jouw eigen praktijk. Wanneer je geen passende voorbeelden tot je beschikking hebt, dan kun je gebruikmaken van onze voorbeelden en cases.

 • Individuele coaching

  Alle denkbare kennis is aanwezig. De docent daagt je steeds uit om aan te geven wat je nodig hebt om je competenties te verbeteren. Je kunt de docent via het forum van de online leeromgeving bereiken, of via email. Zo kom je nooit lang vast te zitten in je werk. Ook heb je de mogelijkheid om een individueel coachmoment in te plannen.

 • ICM-diploma

  De opleiding rond je af met een praktijkopdracht. Als de opdracht als voldoende wordt beoordeeld, ontvang je het officiële ICM diploma.

Handig om te weten

 • Wanneer je deze cursus volgt in de Virtual Classroom dan geldt deze studiewijze.

 • Voor het behalen van het PSM II® examen is het noodzakelijk om PSM I® examen behaald te hebben via www.scrum.org.  Als je niet de intentie hebt om het PSM II® examen te halen en als je niet in het bezit bent van het PSM I® certificaat, is het wel mogelijk om de opleiding Scrum Master II bij ICM te volgen.

  Ervaring als Scrum Master is een pré.

 • Iedere studiebijeenkomst vereist ongeveer 4 tot 6 uur studievoorbereiding.

 • Tijdens de opleiding Scrum Master II wordt het meest actuele studiemateriaal gebruikt. Bij deze opleiding horen een boek en een online leeromgeving met hand-outs, opdrachten en extra inspiratie.

 • De opleiding Scrum Master II biedt de mogelijkheid om het diploma te behalen:

  • Scrum Master II – diploma

  De opleiding leidt je op voor de certificering Professional Scrum Master® II (PSM II®). Deze (niet bij de opleiding inbegrepen) Scrum.org certificering bestaat uit een Engelstalig schriftelijk examen. Om het PSM II® examen te halen dien je in bezit te zijn van het PSM I® certificaat. Kijk voor verdere informatie zoals examenkosten op www.scrum.org.*

  Tijdens de opleiding voer je een praktijkopdracht uit. Indien je de opdracht met een positief resultaat afsluit, ontvang je het officiële ICM-diploma.

  *Onze lessen zijn onafhankelijk van en niet verbonden aan Scrum.org.

 • ICM biedt je de mogelijkheid om de opleiding Scrum Master II en Scrum Master in één pakket te behalen. Je start met de opleiding Scrum Master en aansluitend volg je Scrum Master II. Indien je je voor beide opleidingen als pakket inschrijft, heb je een voordeel van € 200,- ten opzichte van twee afzonderlijke inschrijvingen. Je kunt de duur van het pakket zelf bepalen, maar we adviseren om Scrum Master II niet direct na het afronden van Scrum Master te volgen. Voor een optimaal leerresultaat is het wenselijk om eerst minimaal een half jaar praktijkervaring op te doen als Scrum Master. Je kunt je op deze pagina voor het pakket inschrijven.

 • Deze cursus biedt ICM ook incompany aan, voor maatwerk in jouw organisatie.

Plaats & data

Schrijf je direct in op een plek bij jou in de buurt.

Plaats & data

ICM verzorgt Scrum Master II overdag. De dagopleiding is van 09:30 tot 16.30 uur en omvat 2 lessen. De opleiding duurt in totaal 2 weken.

Tevens is deze opleiding volledig online te volgen via de Virtual Classroom.

De opleiding wordt gegeven in juni 2024, augustus 2024, oktober 2024, december 2024, februari 2025, april 2025, juni 2025, augustus 2025, oktober 2025 en december 2025.

De opleiding wordt verzorgd in Amsterdam, Arnhem, Breda, Eindhoven, Groningen, Online Virtual Classroom, Rotterdam, Utrecht en Zwolle.

Maximale groepsgrootte: 15 personen.

Investering

De investering bedraagt € 1.495,-.

Dit bedrag is excl. € 47,50 per dag voor het dagarrangement of € 17,50 per avond voor het avondarrangement. Dit zijn kosten voor het gebruik van de accommodatie, koffie/thee/frisdrank en (bij het dagarrangement) een uitgebreide lunch. Voor online bijeenkomsten rekenen we uiteraard geen arrangementskosten.

Dit bedrag bestaat uit:

 • Leskosten
 • Literatuur en lesmateriaal
 • Online leeromgeving
 • Praktijkopdracht

Btw

De totale investering is excl. btw. Vrijstelling van btw is mogelijk. Je betaalt in dat geval 10% bovenop de investeringsprijs.

Meer informatie

Financiering

Voor zowel werkgevers als particulieren zijn er voor het volgen van scholing diverse financieringsmogelijkheden en subsidies.

Meer informatie

Mogelijkheden vanuit je werkgever

Veel werkgevers hebben een opleidingsbudget waarmee medewerkers zich kunnen ontwikkelen en kunnen doorgroeien in hun carrière. Je kunt nagaan wat de mogelijkheden zijn binnen jouw organisatie door je arbeidsvoorwaarden erop na te slaan of door dit na te vragen bij je leidinggevende of HR.

Factuur

De factuur van deze cursus wordt na de eerste bijeenkomst verstuurd. Wil je de factuur eerder ontvangen? Je kunt dit aangeven in het opmerkingenveld bij jouw inschrijving.

Pakketvoordeel

ICM biedt je de mogelijkheid om de opleiding Scrum Master II en Scrum Master in één pakket te behalen. Je start met de opleiding Scrum Master en aansluitend volg je Scrum Master II. Indien je je voor beide opleidingen als pakket inschrijft, heb je een voordeel van € 200,- ten opzichte van twee afzonderlijke inschrijvingen. Je kunt de duur van het pakket zelf bepalen, maar we adviseren om Scrum Master II niet direct na het afronden van Scrum Master te volgen. Voor een optimaal leerresultaat is het wenselijk om eerst minimaal een half jaar praktijkervaring op te doen als Scrum Master. Je kunt je op deze pagina voor het pakket inschrijven.

Persoonlijk advies

Onze adviseurs helpen je graag met persoonlijk advies, bijvoorbeeld over welke opleiding of training het beste bij jouw doelstellingen past. Ook voor praktische vragen kun je terecht bij onze afdeling advies.

Studieadvies nodig?

Bel voor vrijblijvend advies met onze studieadviseurs.

Bel mij terug

Wil je liever door ons gebeld worden op een geschikter moment, laat dan hier je gegevens achter.

Studieadvies

Neem contact op met onze deskundige studieadviseurs van maandag t/m vrijdag 8.30 tot 17.30 uur via 030 29 19 888 of info@icm.nl.

Online Campus

Bekijk al onze inspiratie rondom projectmanagement op onze ICM Campus.