scrum master 2

Scrum Master II

Til je Scrum Masterschap naar een hoger niveau met concrete handvatten uit deze training. Overwin complexe situaties voortaan met gemak en bereid je optimaal voor op het PSM II examen.
Beste Opleider van Nederland

In het kort

Voorbereiding op Scrum.org PSM II

Je werkt als Scrum Master of je hebt de Scrum Guide gelezen en probeert de Agile principes toe te passen. Ondervind je dat Scrum ‘easy to learn’ is, maar ‘hard to master’? Ervaar je weerstand binnen jouw Scrum team of de organisatie in het volgen van de methode? In de opleiding Scrum Master II krijg je concrete handvatten aangereikt waardoor je je Scrum masterschap naar een hoger niveau tilt. Je stemt na deze opleiding optimaal af met jouw Product Owner en helpt de organisatie Scrum te omarmen. Complexe situaties overwin je met gemak en je wordt optimaal voorbereid op het PSM II examen.

Unieke voordelen

 • Ervaren Scrum Masters als docenten
 • Leren vanuit jouw praktijksituatie
 • Je wordt opgeleid tot het internationaal erkend PSM II niveau

Resultaat

 • Je kent je sterke punten en valkuilen als Scrum Master
 • Je faciliteert scrum meetings en zet je team in zijn kracht
 • Je draagt zorg dat het Scrum team de doelen, de scope en het product domein begrijpt
 • Je coacht de Product Owner in het ordenen van de product backlog
 • Je overtuigt het management binnen de organisatie van de voordelen van Scrum
 • Je gaat als zelfverzekerde Scrum Master succesvol om met uitdagende situaties
 • Je bent uitstekend voorbereid op het Scrum.org PSM II examen

Doelgroep

Deze training is bedoeld voor (project)managers en coaches die de Scrum Guide kennen, werken met de Scrum methodiek en zich extra willen onderscheiden als Scrum Master. Kennis van en ervaring met agile werken en het scrum frame work zijn een vereiste. Een scrum Master I certificaat is een pré om de opleiding te volgen en een vereiste voor het behalen van het PSM II examen. De combinatie van scrum Master I en II vormt een goede voorbereiding op het PSM II  examen van scrum.org.

Zeker weten of dit bij je past? Doe een Persoonlijke intake of neem contact op met een van onze studieadviseurs via 030 - 29 19 888 of info@icm.nl.

Incompany

Deze cursus als maatwerk in jouw organisatie?
Bekijk hier de mogelijkheden van Incompany.

Pakketten

We bieden je de mogelijkheid om deze cursus met een andere cursus in één pakket te volgen. Dat levert je een kostenvoordeel op. We bieden deze pakketten aan:

0 / 0

Het programma

Benieuwd wat je per dag gaat doen? Bekijk hier de inhoud.

Programma

Dag 1: Team & coaching

 • Wie ben ik als Scrum Master? Wat zijn mijn persoonlijke kwaliteiten?
 • Essentiële (gespreks)vaardigheden
 • Technieken om een team te coachen en te faciliteren
 • Beslissen met behulp van Scrum principes en waarden
 • Complexe praktijksituaties en voorbeelden

Dag 2: Optimaliseren van de resultaten

 • Effectief en resultaatgericht samenwerken met de Product Owner
 • De Scrum Master als change agent
 • Management en stakeholders helpen Scrum te begrijpen en te doorleven
 • Het leiden en begeleiden van Scrum implementatie in de organisatie
 • Complexe praktijksituaties en voorbeelden
 • Examenvoorbereiding
Startdata en locaties

Studiewijze

Ons doel is je zo goed mogelijk voor te bereiden op de stap die je gaat maken in de pratijk, daarom kiezen wij voor de volgende, gedegen aanpak.

Opleiding gevolgd en examen gehaald? Ontvang het officiële Scrum Master II – diploma!

 • Intake

  Voorafgaand aan de opleiding vul je een schriftelijk intakeformulier in waarin je een aantal vragen beantwoordt gericht op jouw persoonlijke situatie. Deze vragen helpen je om jouw ontwikkeldoel helder te omschrijven.

 • Ervaren docenten

  De docent is een ervaren Scrum Master met brede praktijkervaring. De docent begeleidt de klassikale bijeenkomsten waarbij jouw leerbehoefte centraal staat.

 • Praktijkopdracht en praktijkvoorbeelden

  In de opleiding ga je aan de slag met een actuele en gerichte opdracht uit jouw eigen praktijk. Wanneer je geen passende voorbeelden tot je beschikking hebt, dan kun je gebruikmaken van onze voorbeelden en cases.

 • Individuele coaching

  Alle denkbare kennis is aanwezig. De docent daagt je steeds uit om aan te geven wat je nodig hebt om je competenties te verbeteren. Je kunt de docent via het forum van de online leeromgeving bereiken, via email of via skype op afgesproken coachmomenten. Zo kom je nooit lang vast te zitten in je werk.

 • ICM-diploma

  De opleiding rond je af met een praktijkopdracht. Als de opdracht als voldoende wordt beoordeeld, ontvang je het officiële ICM diploma.

Handig om te weten

 • Wanneer je deze cursus volgt in de Virtual Classroom dan geldt deze studiewijze.

 • Voor het behalen van het PSM II examen is het noodzakelijk om PSM I examen behaald te hebben via www.scrum.org.  Als je niet de intentie hebt om het PSM II examen te halen en als je niet in het bezit bent van het PSM I certificaat, is het wel mogelijk om de opleiding Scrum Master II bij ICM te volgen.

  Ervaring als Scrum Master is een pré.

 • Iedere studiebijeenkomst vereist ongeveer 4 tot 6 uur studievoorbereiding.

 • Tijdens de opleiding Scrum Master II wordt het meest actuele studiemateriaal gebruikt. Bij deze opleiding horen een boek en een online leeromgeving met hand-outs, opdrachten en extra inspiratie.

 • De opleiding Scrum Master II biedt de mogelijkheid om het diploma te behalen:

  • Scrum Master II – diploma

  De opleiding leidt je op voor de certificering Professional Scrum Master op level 2 (PSM 2). Deze, niet bij de opleiding inbegrepen, Scrum.org certificering bestaat uit een Engelstalig schriftelijk examen. Om het PSM II examen te halen dien je in bezit te zijn van het PSM I certificaat. Kijk voor verdere informatie zoals examenkosten op www.scrum.org.

  Tijdens de opleiding voer je een praktijkopdracht uit. Indien je de opdracht met een positief resultaat afsluit, ontvang je het officiële ICM diploma.

 • ICM biedt je de mogelijkheid om de opleiding Scrum Master II en Scrum Master in één pakket te behalen. Je start met de opleiding Scrum Master en aansluitend volg je Scrum Master II. Indien je je voor beide opleidingen als pakket inschrijft, heb je een voordeel van € 200,- ten opzichte van twee afzonderlijke inschrijvingen. Je kunt de duur van het pakket zelf bepalen, maar we adviseren om Scrum Master II niet direct na het afronden van Scrum Master te volgen. Voor een optimaal leerresultaat is het wenselijk om eerst minimaal een half jaar praktijkervaring op te doen als Scrum Master. Je kunt je op deze pagina voor het pakket inschrijven.

 • Deze cursus biedt ICM ook incompany aan, voor maatwerk in jouw organisatie.

Plaats & data

Schrijf je direct in op een plek bij jou in de buurt.

Plaats & data

ICM verzorgt Scrum Master II overdag. De dagopleiding is van 09:30 tot 16.30 uur en omvat 2 lessen. De opleiding duurt in totaal 2 weken.

Tevens is deze opleiding volledig online te volgen via de Virtual Classroom.

De opleiding wordt gegeven in april 2023, juni 2023, augustus 2023, oktober 2023, december 2023, februari 2024, april 2024, juni 2024, augustus 2024 en oktober 2024.

De opleiding wordt verzorgd in Amsterdam, Arnhem, Breda, Eindhoven, Groningen, Online Virtual Classroom, Rotterdam, Utrecht en Zwolle.

Maximale groepsgrootte: 15 personen.

Investering

De investering bedraagt € 1.495,-.

Dit bedrag bestaat uit:

 • Leskosten
 • Literatuur en lesmateriaal
 • Online leeromgeving
 • Praktijkopdracht

Dit bedrag is excl. € 47,50 per dag voor het dagarrangement of € 17,50 per avond voor het avondarrangement. Voor online bijeenkomsten rekenen we geen arrangementskosten.

Btw

De totale investering is excl. btw. Vrijstelling van btw is mogelijk. Je betaalt in dat geval 10% bovenop de investeringsprijs.

Meer informatie

Financiering

Voor zowel werkgevers als particulieren zijn er voor het volgen van scholing diverse financieringsmogelijkheden en subsidies. Als je de cursus zelf betaalt kun je bijvoorbeeld €1.000,- STAP-budget aanvragen. Hierdoor kun je voordeliger deelnemen aan de cursus.

Meer informatie

Mogelijkheden vanuit je werkgever

Veel werkgevers hebben een opleidingsbudget waarmee medewerkers zich kunnen ontwikkelen en kunnen doorgroeien in hun carrière. Je kunt nagaan wat de mogelijkheden zijn binnen jouw organisatie door je arbeidsvoorwaarden erop na te slaan of door dit na te vragen bij je leidinggevende of HR.

Factuur

De factuur van deze cursus wordt na de eerste bijeenkomst verstuurd. Wil je de factuur eerder ontvangen? Je kunt dit aangeven in het opmerkingenveld bij jouw inschrijving.

Pakketvoordeel

ICM biedt je de mogelijkheid om de opleiding Scrum Master II en Scrum Master in één pakket te behalen. Je start met de opleiding Scrum Master en aansluitend volg je Scrum Master II. Indien je je voor beide opleidingen als pakket inschrijft, heb je een voordeel van € 200,- ten opzichte van twee afzonderlijke inschrijvingen. Je kunt de duur van het pakket zelf bepalen, maar we adviseren om Scrum Master II niet direct na het afronden van Scrum Master te volgen. Voor een optimaal leerresultaat is het wenselijk om eerst minimaal een half jaar praktijkervaring op te doen als Scrum Master. Je kunt je op deze pagina voor het pakket inschrijven.

STAP-budget

Voor deze cursus kun je het STAP-budget aanvragen: een subsidie van €1.000,- van de overheid. Een voorwaarde is dat de cursus op zijn vroegst over 4 weken start. Alleen de startdata die aan deze voorwaarde voldoen zijn beschikbaar. Lees meer over het STAP-budget of meld je aan via de link hieronder.

Aanmelden met STAP

Studieadvies

Neem contact op met onze deskundige studieadviseurs van maandag t/m vrijdag 8.30 tot 17.30 uur via 030 29 19 888 of info@icm.nl.

Online Campus

Bekijk al onze inspiratie rondom projectmanagement op onze ICM Campus.