MSP Certificering

MSP® Practitioner 5th edition – inclusief examen

Deze opleiding richt zich op de praktische toepassing van programmamanagement met behulp van MSP. Daarnaast word je optimaal voorbereid op het officiële MSP Practitioner 5th Edition-examen.
Beste Opleider van Nederland

In het kort

Versterk je cv met de nieuwste versie MSP® 5th Edition.

Heb je MSP Foundation 5th Edition gevolgd en wil je een vervolg? Heb je behoefte aan een praktische verdieping van je kennis van de MSP-methodiek? Deze opleiding richt zich op de praktische toepassing van programmamanagement met behulp van MSP. We betrekken veelvuldig de casuïstiek van je eigen praktijk bij het leren toepassen. Ook biedt de opleiding je ruimte om je kennis en ervaring te delen met collega’s uit andere organisaties. Daarnaast word je optimaal voorbereid op het officiële MSP Practitioner 5th Edition-examen. De MSP-certificering biedt je uitstekende mogelijkheden om door te groeien in je professionele carrière.


MSP® is een geregistreerd handelsmerk van AXELOS Limited, gebruikt met toestemming van AXELOS Limited. Alle rechten voorbehouden. Het Swirl logo™ is een handelsmerk van AXELOS Limited, gebruikt met toestemming van AXELOS Limited. Alle rechten voorbehouden.

Unieke voordelen

 • Zet de internationale standaard voor programmamanagement op je cv
 • Officieel MSP® Practitioner 5th Edition diploma in 1 maand
 • Interactieve examentraining
 • Examengarantie

Resultaat

 • Je leert programma’s managen volgens de MSP® 5th Edition-methodiek
 • Je kunt de MSP-processen onderscheiden, benoemen en inrichten
 • Je kunt strategische veranderingen in een organisatie realiseren
 • Je bent op de hoogte van de actuele ontwikkelingen binnen programmamanagement zoals Agile werken
 • Je bent in staat om de belangrijkste principes van MSP toe te passen in je dagelijkse praktijk
 • Je bent voorbereid op het officiële MSP® Practitioner 5th Edition-examen

Doelgroep

Deze opleiding is geschikt voor programmabestuurders, programma managers, projectmanagers en anderen die een rol spelen in de aansturing en uitvoering van een programma of deze in de toekomst willen vervullen. Je wilt je graag certificeren.

Let op: je kunt alleen deelnemen aan de opleiding als je in het bezit bent van het officiële MSP® Foundation 5th Edition certificaat.

Zeker weten of dit bij je past? Doe een Persoonlijke intake of neem contact op met een van onze studieadviseurs via 030 - 29 19 888 of info@icm.nl.

Incompany

Deze cursus als maatwerk in jouw organisatie?
Bekijk hier de mogelijkheden van Incompany.

Pakketten

We bieden je de mogelijkheid om deze cursus met een andere cursus in één pakket te volgen. Dat levert je een kostenvoordeel op. We bieden deze pakketten aan:

0 / 0

Het programma

Benieuwd wat je per dag gaat doen? Bekijk hier de inhoud.

Programma

 • Korte terugblik op MSP® Foundation 5th Edition
 • Opstellen van de belangrijkste MSP-documenten
 • Kennis van de verschillende strategieën om een programma te managen
 • Inrichten van een programmaorganisatie
 • Managen van de programma-uitvoering
 • Business Change Management
 • Praktijksituaties en -voorbeelden
 • Examentraining MSP® Practitioner 5th Edition
Startdata en locaties

Studiewijze

Ons doel is je zo goed mogelijk voor te bereiden op de stap die je gaat maken in de pratijk, daarom kiezen wij voor de volgende, gedegen aanpak.

Opleiding gevolgd en examen gehaald? Ontvang het officiële MSP® Practitioner 5th Edition – diploma!

 • Intake

  Voorafgaand aan de training vul je een schriftelijk intakeformulier in waarin je een aantal vragen beantwoordt gericht op jouw persoonlijke situatie. Deze vragen helpen je om jouw ontwikkeldoel helder te omschrijven en maken het voor de trainer helder wat de leerwensen van de groep zijn.

 • Ervaren trainer

  De opleiding wordt verzorgd door een ervaren programmamanagementdocent met brede ervaring met de MSP-methodiek.

 • Bijeenkomsten

  Tijdens de opleiding staat het werken volgens de MSP-methodiek centraal. Door theorie, oefeningen en groepsdiscussies raak je thuis in de materie.

 • Examen

  Oefeningen en proefexamens bereiden je optimaal voor op het MSP Practitioner 5th Edition-examen. Je ontvangt een vouchercode om na de 2 lesdagen zelf het examen in te plannen. ICM onderscheidt zich door een zeer hoog slagingspercentage voor het MSP Practitioner-examen.

Handig om te weten

 • Wanneer je deze cursus volgt in de Virtual Classroom dan geldt deze studiewijze.

 • Volgens de richtlijnen van PeopleCert stelt ICM de volgende eisen aan je vooropleiding: je dient in het bezit te zijn van het MSP® Foundation 5th Edition-certificaat. Als je niet in het bezit bent van het MSP® Foundation 5th Edition certificaat, is het niet mogelijk om deel te nemen aan het MSP® Practitioner 5th Edition examen. HBO werk- en denkniveau wordt aangeraden.

 • Iedere bijeenkomst vereist ongeveer 5 tot 7 uur studievoorbereiding.

 • Het meest actuele studiemateriaal wordt gebruikt tijdens de opleiding, dat volledig voldoet aan de richtlijnen van PeopleCert.

 • De opleiding MSP Practitioner 5th Edition biedt je de mogelijkheid om een diploma te behalen:

  • MSP® Practitioner 5th Edition– diploma

  Het MsP Practitioner-examen wordt afgenomen onder auspiciën van PeopleCert. Je ontvangt van ICM een vouchercode om na de lesdagen het examen zelf in te plannen bij PeopleCert.

  NB: PeopleCert vraagt je bij het inplannen van je examen om het documentnummer en -type van je identiteitsbewijs. Dit om de validiteit van het examen te borgen. ICM verkrijgt of gebruikt deze gegevens niet.


  MSP® is een geregistreerd handelsmerk van AXELOS Limited, gebruikt met toestemming van AXELOS Limited. Alle rechten voorbehouden. Het Swirl logo™ is een handelsmerk van AXELOS Limited, gebruikt met toestemming van AXELOS Limited. Alle rechten voorbehouden.

 • Wij bieden jou examengarantie. Dit betekent dat indien je niet slaagt voor het examen, je geheel kosteloos het examen mag herkansen tot het moment van slagen mits je aan de onderstaande eisen voldoet:

  • Je alle bijeenkomsten hebt bijgewoond
  • Je binnen 2 maanden na de laatste bijeenkomst je eerste examen hebt gemaakt
  • Je binnen 1 maand na je eerste examen je herexamenvoucher aanvraagt

 • ICM biedt je de mogelijkheid om MSP® Foundation 5th Edition en MSP® Practitioner 5th Edition in één pakket te behalen. Je start met MSP® Foundation 5th Edition en aansluitend volg je MSP® Practitioner 5th Edition.

  Om het MSP® Practitioner 5th Edition-examen te kunnen doen, dien je het MSP® Foundation 5th Edition-examen behaald te hebben. Indien je je voor beide opleidingen als pakket inschrijft, heb je een voordeel van € 325 ten opzichte van twee afzonderlijke inschrijvingen. De duur van het pakket kun je naar eigen wens bepalen.

  Schrijf je hier in voor het pakket MSP® Foundation 5th Edition en MSP® Practitioner 5th Edition.

 • Deze cursus biedt ICM ook incompany aan, voor maatwerk in jouw organisatie.

Plaats & data

Schrijf je direct in op een plek bij jou in de buurt.

Plaats & data

ICM verzorgt de opleiding MSP Practitioner 5th Edition als avond- en als dagopleiding. De dagopleiding is van 9.30 tot 16.30 en omvat 2 dagen. De avondopleiding is van 19.00 tot 22.00 en omvat 4 avonden. Tevens is deze opleiding volledig online te volgen via de Virtual Classroom.

De opleiding wordt gegeven in mei 2023, juli 2023, september 2023, december 2023, februari 2024, mei 2024, juli 2024 en september 2024.

De opleiding wordt verzorgd in Amsterdam, Arnhem, Breda, Den Bosch, Den Haag, Eindhoven, Enschede, Groningen, Maastricht, Online Virtual Classroom, Rotterdam, Utrecht en Zwolle.

Maximale groepsgrootte: 16 personen.

Investering

De investering bedraagt € 1.595,-.

 • Leskosten
 • Materiaal
 • MSP Practitioner-examen

Dit bedrag is excl. € 47,50 per dag voor het dagarrangement of € 17,50 per avond voor het avondarrangement. Voor online bijeenkomsten rekenen we geen arrangementskosten.

Btw

De totale investering is excl. btw. Vrijstelling van btw is mogelijk. Je betaalt in dat geval 10% bovenop de investeringsprijs.

Meer informatie

Financiering

Voor zowel werkgevers als particulieren zijn er voor het volgen van scholing diverse financieringsmogelijkheden en subsidies. Als je de cursus zelf betaalt kun je bijvoorbeeld €1.000,- STAP-budget aanvragen. Hierdoor kun je voordeliger deelnemen aan de cursus.

Meer informatie

Mogelijkheden vanuit je werkgever

Veel werkgevers hebben een opleidingsbudget waarmee medewerkers zich kunnen ontwikkelen en kunnen doorgroeien in hun carrière. Je kunt nagaan wat de mogelijkheden zijn binnen jouw organisatie door je arbeidsvoorwaarden erop na te slaan of door dit na te vragen bij je leidinggevende of HR.

Factuur

De factuur van deze cursus wordt na de eerste bijeenkomst verstuurd. Wil je de factuur eerder ontvangen? Je kunt dit aangeven in het opmerkingenveld bij jouw inschrijving.

STAP-budget

Voor deze cursus kun je het STAP-budget aanvragen: een subsidie van €1.000,- van de overheid. Een voorwaarde is dat de cursus op zijn vroegst over 4 weken start. Alleen de startdata die aan deze voorwaarde voldoen zijn beschikbaar. Lees meer over het STAP-budget of meld je aan via de link hieronder.

Aanmelden met STAP

Studieadvies

Neem contact op met onze deskundige studieadviseurs van maandag t/m vrijdag 8.30 tot 17.30 uur via 030 29 19 888 of info@icm.nl.

Online Campus

Bekijk al onze inspiratie rondom programma- management op onze ICM Campus.