Toegepaste Psychologie in 9 maanden

Ben je geïnteresseerd in hoe je inzichten uit de psychologie kunt gebruiken om je eigen gedrag te doorgronden en dat van anderen te beïnvloeden? Wil je je mensbeeld verbreden en je beoordelingsvermogen vergroten? In de opleiding Toegepaste Psychologie komen deze vragen aan bod door dieperliggende inzichten uit verschillende stromingen van de psychologie te koppelen aan je specifieke leervragen. De wisselwerking tussen theorie en praktijk is een belangrijk uitgangspunt in deze opleiding. Je zult tijdens de bijeenkomsten dan ook actief aan de slag gaan met oefeningen en praktijksituaties.

Resultaat

 • Je vergroot je inzicht in het vakgebied van de psychologie
 • Je leert je eigen gedrag en dat van anderen te verklaren aan de hand van psychologische kennis
 • Je hebt inzicht in universele psychologische processen én het ontstaan van verschillen tussen mensen
 • Je begrijpt hoe de sociale omgeving het gedrag van mensen sterk kan beinvloeden
 • Je bent in staat je eigen gedrag beter te reguleren en zo je doelen te behalen
 • Je bent in staat het gedrag van anderen te beinvloeden door het gebruik van inzichten uit het vakgebied van de psychologie

Doelgroep

Iedereen die geïnteresseerd is in menselijk gedrag en op zoek is naar praktische en toepasbare kennis op dit gebied.

Zeker weten of dit bij je past? Doe een persoonlijke intake.

Programma

 • Psychologie als gedragswetenschap
 • Universele processen
 • Waarneming en perceptie
 • Psychologie van leren
 • De werking van het geheugen
 • Emotie, ratio en motivatie
 • Verklaren van verschillen tussen individuen
 • Intelligentie
 • Invloed van stress op gedrag
 • Vorming van persoonlijkheid
 • De invloed van de omgeving
 • Invloed van leiders op groepen
 • Groepsprocessen
 • Sociale situaties en ons gedrag
 • Praktijksituaties en -voorbeelden
Startdata en locaties

Studiewijze

Voorafgaand aan de opleiding krijg je toegang tot de online leeromgeving. Hier vind je alles wat je nodig hebt om de bijeenkomsten voor te bereiden én veel inspiratie en verdieping. Daarbij hou je via de online leeromgeving buiten de bijeenkomsten contact met je medecursisten.

Ter voorbereiding van de bijeenkomsten bestudeer je theorie en maak je opdrachten. De bijeenkomsten zijn praktisch opgezet, hierin slaan we de brug van de theorie naar je dagelijkse praktijk. We werken vanuit inzichten uit de wetenschap en passen deze toe op je werk en dagelijks leven. Daarin staan steeds twee vragen centraal.

Als eerste: Hoe kan ik psychologie gebruiken om mijn eigen gedrag te reguleren? En als tweede: Hoe gebruik ik psychologie om het gedrag van anderen te sturen en beïnvloeden? We onderzoeken hoe gedrag tot stand komt om zo inzicht te krijgen in het veranderen van gedrag.

Je schrijft gedurende de opleiding twee praktijkopdrachten. Dit stelt je in staat het geleerde ook direct in de eigen situatie toe te passen. De opleiding wordt verzorgd door een deskundige uit de praktijk.

Vooropleiding

ICM stelt geen eisen aan je vooropleiding. HBO werk- en denkniveau helpen je de opleiding succesvol af te ronden.

Studievoorbereiding

Iedere bijeenkomst vereist ongeveer 3 tot 5 uur studievoorbereiding.

Studiemateriaal

Je ontvangt voor deze opleiding een boek dat je de belangrijkste theorie aanreikt. Dit wordt aangevuld met artikelen, video’s en praktische oefeningen.

Diploma

De opleiding Toegepaste Psychologie van ICM biedt je de mogelijkheid om het diploma te behalen:

 • Toegepaste Psychologie – diploma

Tijdens deze opleiding schrijf je praktijkopdrachten. Indien je alle opdrachten met een positief resultaat afsluit, ontvang je het officiële ICM Toegepaste Psychologie – diploma.

Plaats & Data

Benieuwd wanneer je deze cursus kunt volgen? Bekijk de eerstvolgende startdata en cursuslocaties.

Meer opleidingen en trainingen

Hier vind je een overzicht van alle 42 opleidingen en trainingen in de categorie: Persoonlijke Effectiviteit.

Incompany

Deze cursus biedt ICM ook incompany aan, voor maatwerk in jouw organisatie.

Plaats & data

ICM verzorgt de opleiding Toegepaste Psychologie als avond- en als dagopleiding. De avondopleiding is van 19.00 tot 22.00 uur en omvat 16 lessen. De dagopleiding is van 9.30 tot 16.30 uur en omvat 8 lessen. De gehele opleiding duurt 9 maanden.

De opleiding wordt gegeven in maart 2020, september 2020 en maart 2021.

De opleiding wordt verzorgd in Amsterdam, Arnhem, Breda, Den Bosch, Den Haag, Eindhoven, Enschede, Groningen, Maastricht, Rotterdam, Utrecht en Zwolle.

Maximale groepsgrootte: 18 personen.

Meer opleidingen en trainingen

Hier vind je een overzicht van alle 42 opleidingen en trainingen in de categorie: Persoonlijke Effectiviteit.

Incompany

Deze cursus biedt ICM ook incompany aan, voor maatwerk in jouw organisatie.

Investering

De investering bedraagt € 1.995,-.

 • Leskosten: € 1.665 (of 3 termijnen à € 580)
 • Literatuur: € 150
 • ICM-praktijkopdrachten: € 180

Dit bedrag is excl. € 17,50 per dag voor het dagarrangement. De totale investering is excl. btw. Vrijstelling van btw is mogelijk. Je betaalt in dat geval 10% bovenop de investeringsprijs. Meer informatie.

De factuur van deze cursus wordt na de eerste bijeenkomst verstuurd. Wil je de factuur eerder ontvangen? Je kunt dit aangeven in het opmerkingenveld bij jouw inschrijving.

Persoonlijk advies

Onze adviseurs helpen je graag met persoonlijk advies, bijvoorbeeld over welke opleiding of training het beste bij jouw doelstellingen past. Ook voor praktische vragen kun je terecht bij onze afdeling advies.

Onze afdeling advies is te bereiken van 08:30 - 17:30 uur op telefoonnummer:

030 - 29 19 888

Bel mij terug

Wil je liever door ons gebeld worden op een geschikter moment, laat dan hier je gegevens achter.

Meer opleidingen en trainingen

Hier vind je een overzicht van alle 42 opleidingen en trainingen in de categorie: Persoonlijke Effectiviteit.

Incompany

Deze cursus biedt ICM ook incompany aan, voor maatwerk in jouw organisatie.

Ervaringen

 • Brigitte Ooms

  11-11-2018
  Dik maar interessant boek, wat thuis doorgenomen wordt en vervolgens in de les (1x per maand) nader wordt toegelicht. Lerares is helder en heeft goede aanvullingen op de lesstof.
  Het schrijven van de twee verplichte casessen is goed om de lesstof te begrijpen. Het werken in groepen daar help je elkaar mee. Kortom, zeer tevreden!
 • John Schuurhuizen

  29-09-2018
  zeer goed zowel de trainer als de locatie als de inhoud. het was een feestje om 1 maal per maand naar de opleiding toe te gaan. ook waren andere cursisten zeer gemotiveerd we vormden echt een team samen met Marga die elkaar tips gaven en feedback.
 • Mart Lenders

  22-09-2018
  Deze cursus heeft mij veel inzicht gegeven in de processen hoe individueel en groepsgedrag ontstaan. Theorie en praktijk (met veel voorbeelden) maakte van de cursus een ontdekkingsreis waarvan je geen les zou willen missen. Ook duidelijke informatie hoe veranderingsprocessen (binnen een groep en individueel) kunnen werken en het zelf toepassen in te presenteren opdrachten gaven de theorie "handen en voeten" en was naar mijn mening zeer waardevol.
 • Juan Patiño✔

  11-09-2018
  De locatie was in Utrecht goed aan te rijden of bereikbaar via het openbaar vervoer.

  Ik weet nog goed dat ik de eerste bladzijden aan het lezen was van het boek en ik mijzelf afvroeg of dit wel de opleiding was die ik zocht. Ik kwam lastig in de stof en kreeg het maar niet binnen. Toch ben ik het eerste hoofdstuk gaan lezen (met een woordenboek erbij) toen alle moet bijenkaar gehaald en naar de eerste bijeenkomst gegaan.

  Agnes kon goed de theorie vertalen naar de praktijk. De theorie en de praktijk hebben wij goed kunnen beoefenen met elkaar, door elkaar uit te dagen en met opdrachten bezig te zijn, is de theorie goed toepasbaar in de praktijk. Binnen de groep groeit vertrouwen en men leert van elkaar. De begeleiding zowel online vanuit het boek en laat ik het de praktijk dagen noemen geven enorm veel vertrouwen in jezelf en ook in de ander.

  Mijn functie is teamcoach en ik kom dagelijks momenten tegen waarin ik de theorie herken en waarin ik het goed kan toepassen.

  Wil jij meer leren van de ander en patronen herkennen, keuzes etc en werk jij veel met mensen dan is dit de opleiding die echt wat brengt. Voor mij was het enorm waardevol.
  Bij mij heeft het mijn ogen doen openen.

  Bedankt Agnes en ICM voor de begeleiding van de praktijk dagen en gebruiksvriendelijkheid van de online omgeving.
 • Simone Versluijs

  08-11-2017
  Toepassingsgerichte cursus, goede opbouw en diversiteit, veel eigen inbreng, kleinschalig, goed te combineren met werk. Trainer hielt zich op gepaste afstand en bleef altijd neutraal in haar rol. Goed verzorgde lunch.
 • Judith 007

  30-12-2016
  Super interessante cursus waarin je diverse aspecten van psychologie benaderd. Het leuke uit deze cursus is dat je dingen kan oppikken die bij je passen, het is je eigen leerproces die het leuk maken.
 • Carmen Junte

  05-12-2016
  Het is een prachtige opleiding. Ik leer er mooie dingen, krijg nieuwe inzichten en het geeft mij handvatten om mee verder te kunnen zowel in mijn werk als mijn priveleven
 • Carmen Junte

  05-12-2016
  Het is een prachtige opleiding. Ik leer er mooie dingen, krijg nieuwe inzichten en het geeft mij handvatten om mee verder te kunnen zowel in mijn werk als mijn priveleven
 • Fatma Celen

  05-04-2014
  De opleiding sluit goed aan bij dagelijkse activiteiten. Je kijk denk en handelwijze in situaties verandert met deze opleiding. Je leeft bewuster. De stoffen raken je ziel. En als je bereid bent om je open te stellen is het een mooie ervaring.Ze moeten wel andere stoelen aanschaffen. Van 9.30 tot 16.30 op een stoel zitten met 3 keer pauze was niet te doen.
 • Anoniem

  01-12-2009
  Wat betreft de organisatie geef ik de inschijfprocedure en andere praktische zaken een 8. Het lesmateriaal een 6. Het tijdens de les gebruikte boek, psychologie, was inhoudelijk te zwaar ten opzichte van de cursusinhoud.
 • Manon

  De thema's van de opleiding psychologie in 9 maanden zijn gevarieerd, actueel en herkenbaar. Hierdoor kan de deelnemer de lesstof over het algemeen goed in zijn/haar eigen praktijk onderzoeken en toepassen. Theoretische achtergrondinformatie en eigen leerdoelen vormen het uitgangspunt voor iedere les.

  Door zijn interactieve manier van lesgeven en zijn adequate vaardigheden, slaagt de trainer er in dat deelnemers zich persoonlijk ontwikkelen. De sfeer in de les is opbouwend, positief en inspirerend.

 • S. Schram

  Een goede leraar, hij laat mensen, in hun eigen waarde, bijzonder ver ontwikkelen in de opleiding. Veel over jezelf te weten komen en over dat van anderen. Vergeet alle management-theorieën en gewoon terug naar de basis over hoe de mens in elkaar zit en een belichting van vele aspecten binnen de Psychologie.

  Het is voor mij 'de' investering van het jaar geweest met een hoog rendement. De kleine groep is ook erg prettig. Zeker aan te raden voor mensen die willen verdiepen, prettige locatie, goede lunches en acceptabele hoeveelheden leerstof om te combineren naast een fulltime baan.

 • Christa van de Wouw

  De ervaringen die ik heb opgedaan bij ICM, door het deelnemen aan de opleiding Psychologie in negen maanden zijn positief! Ook de site 'Mijn ICM' voor het uploaden van verslagen werkte prima. Mede door de docent en de groep heb ik de opleidingsdagen als leerzaam, interessant en plezierig ervaren.

  De docent geeft goede aanvulling op de stof en de onderwerpen. Natuurlijk afhankelijk van de eigen activiteit van de cursist, maar heeft de opleiding mij veel opgeleverd!

 • Janette van de Merwe

  Ik heb deze opleiding met veel plezier bezocht. De docent liet je regelmatig een andere kijk op dingen hebben waar je wat mee kon. De inbreng van de cursisten stond centraal op de cursusavonden. Iedereen werd zeer in zijn waarde gelaten en gerespecteerd.

 • Thea

  Ik heb ICM als instituut, de hulp van diens medewerkers en de opleiding/locatie en de trainer als zeer positief ervaren.

  De opleiding Psychologie in 9 maanden is een goede cursus om kennis te maken met de basisprincipes van psychologie. Alle onderdelen komen aan bod.

  Ik denk dat het wel scheelt dat je in een leuke groep zit want je kunt het zo persoonlijk maken als je zelf wilt. Persoonlijk heb ik de opleiding zowel zakelijk als prive goed kunnen inzetten. Ik heb er veel van geleerd.

  Ik zal zeker nogmaals gebruik maken van het cursusaanbod van ICM en kan het iedereen aanraden.

Meer opleidingen en trainingen

Hier vind je een overzicht van alle 42 opleidingen en trainingen in de categorie: Persoonlijke Effectiviteit.

Incompany

Deze cursus biedt ICM ook incompany aan, voor maatwerk in jouw organisatie.