Adviesvaardigheden

Een adviseur balanceert op het scherpst van de snede. Van jou wordt een deskundig advies verwacht. Maar ook dat je adviezen in overeenstemming zijn met de belangen van de organisatie of de klant. Om succesvol te zijn als adviseur, zul je vanaf het begin een goede samenwerkingsrelatie moeten opbouwen. Hoe win je het vertrouwen van je opdrachtgever? Hoe ga je om met de verschillende belangen? Waar liggen de weerstanden en hoe doorbreek je die? In deze waardevolle training leer je de vaardigheden die, naast je vakkennis, onontbeerlijk zijn voor iedere adviseur.

Ook online via Virtual Classroom beschikbaar

Goed nieuws: deze cursus bieden we ook volledig online aan.
Lees meer over de virtual classroom en bekijk de uitleg video.

Kies startdatum

Unieke voordelen

 • De leerdoelen van jou en je medecursisten staan centraal
 • Onder leiding van een inspirerende trainer
 • Langetermijneffect dankzij jouw persoonlijke actieplan

Resultaat

 • Je maakt meer impact als adviseur
 • Je beheerst de verschillende fasen van een adviestraject
 • Je voert effectieve adviesgesprekken
 • Je bouwt vertrouwen en geloofwaardigheid als adviseur op
 • Je werkt samen met de opdrachtgever in een constructieve verstandhouding
 • Je gaat effectiever om met weerstand en lastige situaties

Doelgroep

Externe adviseurs en anderen die hun adviesvaardigheden willen vergroten.

Zeker weten of dit bij je past? Doe een persoonlijke intake.

Programma

 • De kenmerken van adviesvaardigheden
 • De functie en rol van de adviseur
 • Effectief communiceren als adviseur
 • Het opbouwen van een vertrouwensrelatie
 • Fasen in het adviestraject
 • Contracteren, gegevens verzamelen, diagnose stellen
 • Adviesstijlen en je eigen stijl
 • Non-verbale communicatie en uitstraling
 • Omgaan met weerstand en lastige situaties
 • Presenteren van het advies
 • Geloofwaardigheid van de adviseur
 • Ontwikkelen als adviseur
 • Praktijkvoorbeelden en -situaties
 • Persoonlijk actieplan
Startdata en locaties

Studiewijze

Voorafgaand aan de training vindt een schriftelijke intake plaats. Op basis hiervan stel je je persoonlijke doelstellingen vast.

Onder leiding van een ervaren trainer wordt veel en actief geoefend. Naast het leggen van een theoretische basis, werk je intensief aan het verbeteren van je adviesvaardigheden door praktijkgerichte oefeningen en rollenspellen. Je krijgt gerichte feedback op je werkwijze en gedrag. Door onder meer het inbrengen van eigen adviessituaties, is de training gericht op je eigen dagelijkse praktijk. Als afsluiting stel je een persoonlijk actieplan op, dat je ondersteunt bij het toepassen van het geleerde in je eigen adviestrajecten.

Heb je de gehele training gevolgd, dan ontvang je het ICM-certificaat.

Deze training is tevens onderdeel van de opleiding Post-HBO Bedrijfskunde. Na het succesvol afronden van deze training kun je je verder ontwikkelen en krijg je vrijstelling voor 1 module binnen deze opleiding.

Studiewijze Virtual Classroom

Wanneer je deze cursus volgt in de Virtual Classroom dan geldt deze studiewijze.

Plaats & data

Benieuwd wanneer je deze cursus kunt volgen? Bekijk de eerstvolgende startdata en cursuslocaties.

Pakketvoordeel

ICM biedt je de mogelijkheid om Adviesvaardigheden in een pakket te volgen. Dit levert je een kostenvoordeel op van €195,- ten opzichte van twee afzonderlijke inschrijvingen. De duur van het pakket kun je naar eigen wens bepalen. Je kunt kiezen uit de volgende pakketten:

Meer opleidingen en trainingen

Hier vind je een overzicht van alle 51 opleidingen en trainingen in de categorie: Persoonlijke Effectiviteit

Incompany

Deze cursus biedt ICM ook incompany aan, voor maatwerk in jouw organisatie.

Plaats & data

De training is van 9.30 tot 17.00 uur en omvat 3 bijeenkomsten. Tevens is deze training volledig online te volgen via de Virtual Classroom.

de training wordt verzorgd in Amsterdam, Arnhem, Breda, Den Bosch, Den Haag, Eindhoven, Enschede, Groningen, Maastricht, Online Virtual Classroom, Rotterdam, Utrecht en Zwolle.

Maximale groepsgrootte: 12 personen.

Meer opleidingen en trainingen

Hier vind je een overzicht van alle 51 opleidingen en trainingen in de categorie: Persoonlijke Effectiviteit

Incompany

Deze cursus biedt ICM ook incompany aan, voor maatwerk in jouw organisatie.

Investering

De investering bedraagt € 1.595,-.

Dit bedrag is excl. € 37,50 per dag voor het dagarrangement of € 10,- per avond voor het avondarrangement. Voor online bijeenkomsten rekenen we geen arrangementskosten. De totale investering is excl. btw. Vrijstelling van btw is mogelijk. Je betaalt in dat geval 10% bovenop de investeringsprijs. Meer informatie.

De factuur van deze cursus wordt na de eerste bijeenkomst verstuurd. Wil je de factuur eerder ontvangen? Je kunt dit aangeven in het opmerkingenveld bij jouw inschrijving.

Persoonlijk advies

Onze adviseurs helpen je graag met persoonlijk advies, bijvoorbeeld over welke opleiding of training het beste bij jouw doelstellingen past. Ook voor praktische vragen kun je terecht bij onze afdeling advies.

Onze afdeling advies is te bereiken van 08:30 - 17:30 uur op telefoonnummer

030 - 29 19 888

Bel mij terug

Wil je liever door ons gebeld worden op een geschikter moment, laat dan hier je gegevens achter.

Meer opleidingen en trainingen

Hier vind je een overzicht van alle 51 opleidingen en trainingen in de categorie: Persoonlijke Effectiviteit

Incompany

Deze cursus biedt ICM ook incompany aan, voor maatwerk in jouw organisatie.

Ervaringen

 • Sanne Dekker

  10-12-2019
  Om allerlei redenen. De locatie was super, lunch goed verzorgd, duidelijke bewegwijzering, fijne groep, goede docent,interactieve les, informatie vooraf duidelijk en voldoende, goed verzorgd lesmateriaal, inhoudelijk was het helder waar de lessen over gingen,
  organisatie betrekt cursisten bij successen (de prijs die is gewonnen in 2019). Kortom, zeer tevreden.
 • Eric Reiners

  04-10-2019
  De cursus heeft mij erg veel geholpen om meer voor mezelf op te leren komen.
  Vond het ook leuk omdat we met een kleine groepje waren en veel ervaringen met elkaar konden delen.
  Er was veel ruimte voor eigen inbrengen van ideeën of vragen.
  Was een leuke cursus en zeer leerzaam.
 • J de kreij

  09-09-2019
  Kwaliteit was top!
  Bevlogen trainster met veel ervaring en praktijkvoorbeelden. Praktijkopdrachten werkten prima in de groep. Miranda weet de groep te binden en toch aan iedereen voldoende persoonlijke aandacht te schenken.
 • Niels van der Vliet

  30-11-2018
  Hands on, enthousiast, vakmensen, centrale locatie en complete transparantie gedurende de training. Kleine groep zorgt met deze combo voor een maximaal leer resultaat. Communicatie voor en na ook prima geregeld! Aanrader!
 • Griethuis

  22-11-2018
  Ik heb de cursus adviesvaardigheden gevolgd en vond het een enorm prettige, leerzame en inspirerende training. Bij ICM wordt er echt naar de persoon gekeken. Wat had ik nodig zodat ik het zo goed mogelijk in mijn eigen praktijk kan toepassen. Zo heb ik met veel verschillende rollenspellen een paar moeilijke situaties goed kunnen oefenen en feedback kunnen krijgen van mijn mede cursisten. De docent had een fijne en veilige omgeving gecreëerd waardoor ik mij op mijn gemak voelde en juist nieuwe (toch wel spannende) manieren tussen de cursusdagen door heb geprobeerd op mijn werk! Ik ging met een zelfverzekerder gevoel weg en pas de tips nog steeds toe in mijn werk!
 • Wuijtenburg

  03-10-2018
  Zeer enthousiaste en ervaren trainer die in de training een fijne balans hield tussen theorie en praktijk. De van te voren aangegeven leerdoelen hebben we (zowel trainer als ondergetekende) continu voor ogen gehad en daar waar mogelijk dit ook toegepast. De trainer wist de medecursisten in een fijne en ongedwongen omgeving goed te motiveren om constructieve feedback te geven zodat het leereffect hierdoor gemaximaliseerd werd.
  Zowel de training als de trainer wil ik hierbij van harte aanraden!

  Als wens (om tot een maximale score te komen) zou ik graag willen aangeven dat de online voorbereidingen wat uitgebreider mochten zijn in de vorm van video's (er waren reeds een aantal video's, dus: meer video's) zodat de theorie nog iets meer diepgang kan krijgen waardoor dit fundament steviger aanwezig is en dat je daar goed op voort kunt bouwen.

  Aanvullend is het ontzettend fijn dat het online platform ook na de training voor de cursist benaderbaar blijft.
 • Lieske Pauw

  21-09-2018
  Ronald is een leuke, enthousiaste trainer die ons veel praktische tips heeft gegeven. Hij wist een goede sfeer te creëren waardoor iedereen zich veilig voelde en enthousiast meedeed aan de praktische oefeningen. Ik heb erg veel geleerd tijdens deze drie dagen. De lunch was ook uitstekend.
 • R Kamerling

  21-09-2018
  3daagse cursus Adviesgesprekken gevolgd bij ICM in Utrecht. De lokatie en het cursus materiaal was erg goed verzorgd. De trainer was zeer kundig en kon alle vraagstukken vanuit de groep volledig en kundig beantwoorden dmv de theorie en de praktijkvoorbeelden. De tips en tricks zijn goed in de praktijk toepasbaar.Deze cursus is toegankelijk voor iedereen. Ik zou de cursus en ICM zeker aanbevelen aan anderen. De 3 daagse cursus was kort en bondig en goed te deon naast mijn werk.
 • Christine van Tienhoven

  17-08-2018
  Leerzame training!! Een enthousiaste docent die het programma goed aanpaste op de groep. De groepssamenstelling was divers en deed actief mee! De traininglocatie en de training zelf was goed geregeld.
 • Monique Mulder

  15-11-2017
  De trainer was heerlijk direct en reageerde goed op de verhalen van de deelnemers. Daardoor kregen we tips die echt op onze eigen situatie waren toegespitst. Vooral het inzicht in het verwerkingsproces dat mensen bij veranderingen moeten doorlopen, is voor mij van grote waarde geweest. De trainer kon door haar humoristische benadering de meest problematische gevallen luchtig behandelen.
 • Margreet van Loenen

  08-11-2017
  Goede training waarin ik geleerd heb hoe ik breder en vanuit meer invalshoeken naar een adviessituatie kan kijken en daarin kan handelen. Ook praktisch geleerd hoe ik met bepaalde lastige situaties kan omgaan.
 • Sharon Poelma

  31-10-2017
  Interessante cursus voor twintigers tot zestig plussers en alle leeftijden tussenin die zich begeven op de arbeidsmarkt en wel 's tegen lastige situaties aanlopen als adviseur. Naast theoretische kennis heb ik ook een mooie levensles meegekregen: je bent nooit te oud om te leren!
 • Geert ten Hietbrink

  31-10-2017
  Goede en erg plezierige training, met veel praktijkoefeningen. Martijn inspireerde mij in een open sfeer, waardoor er veel informatieuitwisseling ontstond. Veel praktische tips ontvangen. Zeker een aanrader voor toekomstige adviseurs.
 • Cees van Item

  30-12-2016
  Een compacte driedaagse cursus die doormiddel van praktijkoefeningen in groepjes of klassikaal de belangrijkste facetten van adviesvaardigheden belicht en laat oefenen. De ongedwongen sfeer binnen de groep en de aanpak van de trainer maakten het geheel tot een positieve en leerzame ervaring!
 • Stefan Lisapaly

  07-12-2016
  De training was erg nuttig; de docent in kwestie was goed voorbereid en gaf een goede training, met goede afwisseling tussen theorie en praktijk. Het cursusmateriaal was uitdagend en erg leerzaam. Ik heb enorm veel opgestoken van de training en heb hier zeker meerwaarde uit kunnen halen voor mijn dagelijkse werkzaamheden. Ook de lunch was enorm goed geregeld.
 • Ditta Van de Bovenkamp

  07-12-2016
  Inhoudelijk goede training, daarnaast wist de trainer ook erg snel een team te maken van de cursisten. Dat maakte het nog beter! Nog dagelijks breng ik het geleerde in de praktijk!
 • Ditta Van de Bovenkamp

  28-11-2016
  Heel persoonlijk, opleiding klopt met de inhoud, goed niveau, prettige trainer, die goede kennis van zaken heeft. Goede locatie, zowel met auto als openbaar vervoer. Ook de grote van de groep is goed
 • Lisa van Langen

  29-07-2016
  Inspirerende training waarin je niet alleen leert over de vaardigheden binnen het adviesvak, maar ook jezelf beter leert kennen. Goede trainster, hele handige tips en een goed verzorgde locatie. Ontzettend blij met mijn keuze voor deze training!
 • Hermine van den Dool

  25-07-2016
  Inspirerende training; de trainer speelde goed in op leerwensen van de groep. Ook veel geleerd van de mix van groepsleden: heel gemeleerd wat betreft leeftijden en werksituaties; en positief dat er in de groep adviseurs vanuit de profit en de non profit sector waren. Dat vulde elkaar mooi aan
 • Erik de Vries

  19-11-2015
  Faciliteiten waren goed en de trainer uitstekend.
  Robert heef een bepaalde manier van overbrengen. I.c.m. praktijkvoorbeelden is dit voor mij echt toepasbaar!

  Daarnaast wordt de theorie aangebonden in een concreet stappenplan. Hierdoor heb je houvast en kan je je eigen gedrag in stappen veranderen.
 • Anita Wesselink

  05-11-2015
  Prima training, genoeg afwisseling in theorie en praktijk. Leuke en leerzame oefeningen en handige tips. Alle sheets ook digitaal meegekregen als naslagwerk. De dagen waren zo voorbij en dat was ook een goed teken dat het gewoon leuk en boeiend was.
 • Ghislaine Tanamal

  03-11-2015
  De training was goed georganiseerd. Heldere uitleg en een sterke trainster. Ik vond de training adviesvaardigheden wel erg gericht op het 'hoe te komen tot een goed advies' en minder op het daadwerkelijk vormgeven van het advies. Vandaar geen 10 maar een 8.
 • Rexwinkel

  03-11-2015
  Erg interessante en nuttige training. Grotendeels een groepsles, maar ook is er voor ieder persoonlijke aandacht. Je krijgt een nuttige basis mee zowel in theorie als oefening. Hiermee is de training een uitstekend uitgangspunt om jezelf te versterken als adviseur maar ook als gesprekspartner in het algemeen.
 • Bosgoed

  28-10-2015
  Erge fijne training! Je krijgt veel theorie mee om thuis verder in te verdiepen. Tijdens de training komt daardoor juist de ervaring en oefening aan bod. Maud geeft iedereen persoonlijke aandacht en geeft tips voor jou als persoon. Wanneer mijn advies nu niet overgenomen wordt, trek ik mij dit niet meer persoonlijk aan. Maud heeft inzichtelijk gemaakt dat adviseren een psychologisch spel is en dat andere belangen vaak het goede advies in de weg zitten. Ook veel geleerd van ervaringen van mede cursisten!
 • Ineke Kleinman

  28-10-2015
  Ik heb in september de 3-daagse training adviesvaardigheden bijgewoond. De docent was kundig en enthousiast. Een uitstekende mix van theorie, maar ook de rollenspelen waarin zij zelf acteerde waren bijzonder leerzaam.
 • Paul Wassenberg

  27-10-2015
  Training was goed: leerzaam, nuttig, praktijkgericht en afwisselend. Je ontdekt dingen die vanzelfsprekend lijken, maar toch is het nuttig dat het in een training voorbijkomt. Achteraf bekijk ik het materiaal zo nu en dan en komen allerlei tips weer terug (de kracht van de herhaling).
 • Danielle van Dorst

  21-10-2015
  Erg waardevolle training. Veel tijd om eigen praktijkvoorbeelden in te brengen en te bediscussiëren. Erg goede trainer die de stemming en het niveau van de groep zeer goed in wist te schatten. Een absolute aanrader.
 • Timo van der Veen

  26-06-2015
  Trainer Maud Litjens stemde goed af wat de wensen en verwachtingen waren van de mensen om vervolgens een uitstekende training op maat te geven. Naast de goede inhoud sprak de persoonlijke insteek van de Maud me erg aan. Het lees-materiaal dat we naast de cursus kregen was ook erg nuttig.
 • Rob Vial

  24-06-2015
  De training was erg persoonlijk, werd goed ingespeeld op bestaande casus.
  Daarnaast was er ook ruimte voor feedback
  Maud was erg deskundig in haar begeleiding.
  Heb er ontzettend veel van geleerd, weet nu de theorie in de praktijk te brengen
 • Judith van der Heiden

  23-06-2015
  De training was verhelderend en had diepgang omdat het vooral draaide om hoe je zelf communiceert en in je werk staat. Daardoor is zijn de tips en trucs extra effectief. Dat de sfeer goed was, werkte ook bevorderend!
 • Niek Weggen

  11-02-2015
  Een waardevolle ervaring. Het lesprogramma werd zo veel als mogelijk afgestemd op de persoonlijke behoefte van de deelnemers, wat ik een mooie insteek vind. De cursusleider is een 'kei'. In een korte tijd had hij iedereen op zijn gemak en omgeving gecreerd, waarbinnen het veilig voelde open en eerlijk te zijn, essentieel voor slagen van de cursus. Oefeningen worden afgewisseld met een beetje theorie, wat ik ook als prettig heb ervaren. Wat me vooral is bijgelebleven is dat het belangrijk is ergens in te geloven en dat het nastreven van je geloof succes brengt. Beetje cryptisch misschien, maar als je meer wil weten dan moet je de cursus maar volgen.
 • Mariëlle Bosch

  08-01-2015
  In de training adviesvaardigheden was er veel ruimte voor persoonlijke leerdoelen, doordat ICM flexibel is in haar lesprogramma. Door veel te oefenen met praktijkvoorbeelden, heb ik weer nieuwe inzichten gekregen om nog beter te kunnen adviseren. Ik beveel een studie bij ICM zeker aan!
 • anonymous

  08-01-2015
  Goede training die je leert hoe je theoretische kennis kan toepassen in de praktijk. De curus is erop gericht om elke deelnemer handige tips mee te geven die ook echt van toepassing zijn op haar/zijn vakgebied. Veel interactie met mede-studenten en de docent, o.a. in de vorm van nuttige oefeningen. De docent was inpsirerend en enthousiasmerend. Echt een aanrader als je behoefte hebt aan het ontwikkelen van je adviesvaardigheden.
 • anonymous

  10-11-2014
  Een zeer leerzame theoretische maar vooral praktische cursus. Tijdens de 3 dagen wordt veel geoefend vanuit eigen praktijkvoorbeelden, maar je krijgt ook nuttige tips, gebaseerd op theorieën en technieken. De cursus zet je direct aan het denken over jezelf en hoe je functioneert in je werk. Ik heb veel handvaten meegekregen die direct toe te passen zijn in mijn werk. Theorie en praktijk werden goed afgewisseld. De trainer wist iedereen continue te boeien. De 3 cursusdagen vlogen voorbij. De lokatie Regardz in Utrecht was ook erg goed. Kortom, een cursus die ik iedereen aanraad.
 • Anoniem

  07-11-2014
  Ik heb erg veel aan deze training gehad. Het geeft je inzicht in hoe je een advies kunt uitbrengen maar zeker ook wat je rol als adviseur is. De trainer die deze cursus gaf was gewoon top. Ze gaf heel duidelijk aan waar je op moest letten. Ze gaf aan wat je goed deed maar ook wat je fout deed en gaf je een advies hoe je het dan anders zou kunnen aanpakken.
 • Melvin van Luit

  28-08-2014
  Zeer praktische cursus die een spiegel voorhoudt aan jezelf en jouw functioneren in je werk. Direct toepasbare verbeteringen en tevens een zeer ervaren docent. Het interactieve was erg prettig, zodat het niet één lange luistersessie werd.
 • Nicole Wartenberg

  20-08-2014
  Een zeer inspirerende trainer die theorie en praktijk goed wist te koppelen en je met makkelijk toepasbare handvatten de praktijk weer in stuurde. De diverse verschillende werkgebieden van medecursisten wist hij in te zetten om een andere kijk op je eigen werkzaamheden te krijgen. Daarbij was er veel interactie in de groep gedurende de drie dagen. Al met al een leerzame cursus.
 • Rogulic

  11-08-2014
  Uitstekende cursus. Een uitgebalanceerde combinatie van theorie en praktijk zorgt ervoor dat deze cursus je bijblijft. Daarnaast zorgen een enthousiaste trainer en interessante collega-adviseurs ervoor dat het een niet alleen een leerzame, maar vooral ook een leuke ervaring is. Zeker een aanrader.
 • anonymous

  18-11-2013
  De training adviesvaardigheden heeft een goede balans tussen theorie en praktijk. De training vergroot bewustwording van eigen rol in een advies traject.
 • Bert Ooms

  25-10-2012
  De training paste goed bij mijn behoefte en was zeer praktijkgericht, met veel oefenen. De theorie van de training behandelde technieken en modellen waarmee je als adviseur prima zelf kan oefenen in de praktijk. Je pikt eruit wat bij je past en waar de situatie naar vraagt. Veel persoonlijke aandacht en mede daardoor heeft de training mee veel opgeleverd.
 • S. Maartens

  Goede trainingen gehad. Goede prijs, prima trainer, locatie goed (heb nu 2 trainingen gedaan bij ICM), lunch prima.

 • Anoniem

  Goede mix tussen theorie en praktijk. Deskundige trainer, die luistert naar de groep. Goede organisatie en locatie!

Meer opleidingen en trainingen

Hier vind je een overzicht van alle 51 opleidingen en trainingen in de categorie: Persoonlijke Effectiviteit

Incompany

Deze cursus biedt ICM ook incompany aan, voor maatwerk in jouw organisatie.