NIMA A Sales – 9 maanden

Dé basis om als salesprofessional aan de slag te gaan

In dé verkoopopleiding NIMA A Sales leer je alle benodigde vaardigheden en kennis van het vak. Als salesprofessional moet je de juiste attitude en inhoudelijke kennis hebben om je klant te overtuigen en te helpen bij de juiste aankoopbeslissing. Gedurende 9 maanden ga je uitgebreid aan de slag met de belangrijkste verkooptheorieën, processen en persoonlijke kwaliteiten. Deze aspecten worden zowel met theorie als persoonlijke cases, oefeningen en rollenspellen vertaald naar jouw werksituatie. ICM is dé NIMA Education Partner en maakt het verschil met inspirerende en interactieve bijeenkomsten om je optimaal voor te bereiden op het NIMA examen.

Ook online via Virtual Classroom beschikbaar

Goed nieuws: deze cursus bieden we ook volledig online aan.
Lees meer over de virtual classroom en bekijk de uitleg video.

Kies startdatum

Unieke voordelen

 • Verrijk je CV met een hoog gewaardeerd en internationaal erkend diploma
 • ICM is al jarenlang één van de meest succesvolle NIMA-opleiders in Nederland
 • Na de bijeenkomsten oefen je een verkoopgesprek in examensetting, voor een optimale voorbereiding op het NIMA mondeling examen

Resultaat

 • Je legt een stevige basis om als salesprofessional te kunnen werken
 • Je verbetert je verkoopresultaten
 • Je beheerst de essentiële onderdelen van het verkoopproces en de verkoopdiscipline
 • Je begrijpt je rol als verkoper binnen de organisatie in relatie tot andere disciplines, zoals marketing, logistiek, productie en financiën
 • Je hebt inzicht in het inkoopproces van de klant
 • Je brengt je persoonlijke verkoopkwaliteiten naar een hoger niveau
 • Je overtuigt klanten op basis van persoonlijkheid, inhoud en relatie

Doelgroep

Deze opleiding is voor iedereen die zich wil ontwikkelen binnen de verkoopdiscipline. Je wilt je capaciteiten op verkoopgebied vergroten om betere verkoopresultaten te behalen. Je bent reeds werkzaam in een verkoopfunctie, bijvoorbeeld als vertegenwoordiger, accountmanager of verkoop binnendienst medewerker. Of je bent van plan een carrièreswitch te maken en in de toekomst in een verkoopfunctie in te vullen.

Zeker weten of dit bij je past? Doe een persoonlijke intake of de NIMA studiekeuzetest.

Programma

Module Grondslagen van de Verkoop

 • Salesomgeving
 • Sales en planning
 • De salesfunctie
 • Marketing en marktonderzoek, marketinginstrumenten
 • Klantenmanagement en accountmanagement
 • Inkoop en logistiek
 • Financiële aspecten

Module Professioneel Verkopen

 • Inleiding persoonlijke communicatie
 • Opbouw verkoopgesprek
 • Omgaan met verschillende klanttypen
 • Onderhandelen
 • Presenteren
 • Telefonische verkoopgesprekken
 • Klachtenbehandeling en beursvaardigheden
Startdata en locaties

Studiewijze

Voorafgaand aan de opleiding krijg je toegang tot de ICM leeromgeving waar je je voorbereidt op de opleiding en kennismaakt met je medecursisten. Hier vind je ook inspirerende en inhoudelijke content.

Tijdens de opleiding NIMA A Sales staan de theorie en praktijk centraal die noodzakelijk zijn voor je ontwikkeling binnen de verkoopdiscipline. De onderwerpen die aan bod komen zijn herkenbaar doordat de docent de theorie direct koppelt aan actuele voorbeelden uit de praktijk. Via uitdagende oefeningen, rollenspellen, cases en presentaties ontwikkel je jezelf als salesprofessional.

In de module Grondslagen van de Verkoop ontwikkel je de theoretische basis die noodzakelijk is voor iedere salesprofessional. Omdat succesvolle verkoop ook nauw verbonden is met sterke persoonlijke kwaliteiten, staat in de module Professioneel Verkopen de ontwikkeling van je persoonlijke vaardigheden centraal. Je wordt in deze module optimaal voorbereid op het NIMA A Sales mondeling examen, het voeren van een salesgesprek. Naast het oefenen van het verkoopgesprek tijdens de lessen, krijg je aan het eind van de opleiding de gelegenheid om je verkoopvaardigheden in een examensetting te oefenen. De opleiding wordt verzorgd door docenten met ruime ervaring in de salespraktijk.

Studiewijze Virtual Classroom

Wanneer je deze cursus volgt in de Virtual Classroom dan geldt deze studiewijze.

Vooropleiding

ICM volgt de richtlijnen van het NIMA en stelt geen specifieke eisen aan de vooropleiding. Het bezit van een diploma op HAVO/MBO-niveau is gewenst.

Studievoorbereiding

Naast de bijeenkomsten moet je tijd vrijmaken voor zelfstudie. Houd rekening met 3-4 uur voorbereiding per bijeenkomst voor de avondopleiding en 6-8 uur voorbereiding per bijeenkomst voor de dagopleiding. Houd daarnaast rekening met een extra tijdsinvestering ter voorbereiding op het examen.

Studiemateriaal

ICM is door NIMA benoemd als Education Partner. Hierdoor ben je ervan verzekerd dat onze opleiding NIMA A Sales voldoet aan de eisen van NIMA.

Diploma

De opleiding NIMA A Sales leidt je op voor het behalen van het officiële NIMA diploma:

 • NIMA A Sales diploma

Het volledige NIMA A Sales examen bestaat uit twee delen: NIMA A1 en NIMA A2. Het A1 examen is een digitaal examen en bestaat uit meerkeuzevragen. In het mondeling A2 examen worden je praktische vaardigheden voor het verkoopgesprek getoetst. Een eenmalige afname van deze examens is bij de opleiding inbegrepen.

De examens worden afgenomen door het NIMA. Via de verkregen examenvoucher meld je je hiervoor bij NIMA aan. Bij een voldoende resultaat word je ingeschreven in het officiële NIMA-register. Neem voor overige vragen over het examen contact op met NIMA op telefoonnummer 020 – 503 93 00 of kijk op www.nima.nl.

Plaats & data

Benieuwd wanneer je deze cursus kunt volgen? Bekijk de eerstvolgende startdata en cursuslocaties.

Pakketvoordeel

ICM biedt je de mogelijkheid om NIMA A Sales in één pakket te behalen. Als je je voor beide cursussen als pakket inschrijft, heb je een voordeel van minimaal € 195 ten opzichte van twee afzonderlijke inschrijvingen. .

Je kunt kiezen uit de volgende pakketten:

Meer opleidingen en trainingen

Hier vind je een overzicht van alle 247 opleidingen en trainingen in de categorie: Online Virtual Classroom

Incompany

Deze cursus biedt ICM ook incompany aan, voor maatwerk in jouw organisatie.

Plaats & data

ICM verzorgt NIMA A Sales als avond- en als dagopleiding. De avondopleiding is van 19.00 tot 22.00 uur en omvat 20 lessen. De dagopleiding is van 10.00 tot 16.00 uur en omvat 10 lessen. De module Grondslagen van de Verkoop duurt 10 avonden of 5 dagen, de module Professioneel Verkopen duurt ook 10 avonden of 5 dagen. De gehele opleiding duurt 9 maanden. Tevens is deze opleiding volledig online te volgen via de Virtual Classroom.

De opleiding wordt gegeven in maart 2021 en oktober 2021.

De opleiding wordt verzorgd in Alkmaar, Almere, Amsterdam, Apeldoorn, Arnhem, Breda, Den Bosch, Den Haag, Eindhoven, Enschede, Groningen, Haarlem, Heerenveen, Leiden, Maastricht, Nijmegen, Online Virtual Classroom, Roermond, Rotterdam, Utrecht en Zwolle.

Meer opleidingen en trainingen

Hier vind je een overzicht van alle 247 opleidingen en trainingen in de categorie: Online Virtual Classroom

Incompany

Deze cursus biedt ICM ook incompany aan, voor maatwerk in jouw organisatie.

Investering

De investering bedraagt € 2.669,-.

 • Leskosten: € 1.845 (of 3 termijnen à € 640)
  – Inclusief extra oefening verkoopgesprek: € 100
 • Lesmateriaal: € 150
 • NIMA examen A1: € 275
 • NIMA examen A2: € 399

Dit bedrag is excl. € 37,50 per dag voor het dagarrangement of € 10,- per avond voor het avondarrangement. Voor online bijeenkomsten rekenen we geen arrangementskosten.

De totale investering is excl. btw. Vrijstelling van btw is mogelijk. Je betaalt in dat geval 10% bovenop de investeringsprijs. Meer informatie.

De factuur van deze cursus wordt na de eerste bijeenkomst verstuurd. Wil je de factuur eerder ontvangen? Je kunt dit aangeven in het opmerkingenveld bij jouw inschrijving.

Pakketvoordeel

ICM biedt je de mogelijkheid om, in minimaal 16 maanden, het NIMA Sales – A en NIMA Sales – B diploma in 1 pakket te behalen. Als je je voor beide opleidingen als pakket inschrijft, heb je een voordeel van € 295 ten opzichte van 2 afzonderlijke inschrijvingen. Je start met NIMA Sales – A en daarna volg je NIMA Sales – B Verkoopleider of NIMA Sales – B Accountmanager.

Je kunt kiezen uit de volgende pakketten:

Persoonlijk advies

Onze adviseurs helpen je graag met persoonlijk advies, bijvoorbeeld over welke opleiding of training het beste bij jouw doelstellingen past. Ook voor praktische vragen kun je terecht bij onze afdeling advies.

Onze afdeling advies is te bereiken van 08:30 - 17:30 uur op telefoonnummer

030 - 29 19 888

Bel mij terug

Wil je liever door ons gebeld worden op een geschikter moment, laat dan hier je gegevens achter.

Meer opleidingen en trainingen

Hier vind je een overzicht van alle 247 opleidingen en trainingen in de categorie: Online Virtual Classroom

Incompany

Deze cursus biedt ICM ook incompany aan, voor maatwerk in jouw organisatie.

Ervaringen

 • Marco Snip

  01-11-2018
  Trainingen zijn goed afgestemd op de praktijk, groot deel daar van is ook toe te wijden aan de ervaring van de instructeur.

  Daarnaast zijn locaties inclusief voorzieningen voor mij persoonlijk top geweest!

  Mijns inzien is er slechts één verbetering mogelijk en dat is op het gebied van frequentie. Doordat de lessen niet altijd even strak om de X aantal weken wordt gepland zit er soms 2 weken tussen en vervolgens 5 weken bijvoorbeeld. Niet heel storend, maar omwille van het werk tussendoor zou een vaste frequentie wel prettig zijn.
 • Danny Dietvorst

  03-10-2018
  Zeer interessante leerzame opleiding welke meteen in de praktijk toe te passen is. De docent is een ‘ouwe’ rot in het vak waardoor je de kneepjes van het vak leert en met een zeer mooi cijfer kunt slagen.
  De sfeer in de klas is ook zeer leuk waardoor het zeker geen straf is om naar school te gaan.
 • Geertjan Roubos

  02-10-2018
  Ervaren docenten zorgen voor een prettige manier van leren.
  Combinatie van theoretische kennis aangevuld met praktijk ervaring van de docent.
  Leeromgeving is compleet en geeft nuttige informatie en de besproken lesstof.
  Diversiteit in de groep qua leeftijd.
  Goed bereikbare locatie voor zowel het ov als met de auto.


 • Molenaar

  21-08-2018
  De cursus wordt gegeven door trainers met ruime praktijk ervaring. Naast de (soms droge) lesstof is er voldoende extra informatie beschikbaar om de geleerde zaken te testen in relevante business-cases. De lesblokken van 3 uur zijn lang genoeg om de vereiste informatie te bespreken maar niet zo lang dat het langdradig aanvoelt.
 • Marjan Karssen

  04-11-2014
  Mijn ervaring is over het algemeen erg goed. Minpuntje: ICM had met mij schriftelijk een examendag en tijd afgesproken voor het mondeling examen. Toen ik een week van te voren contact opnam omdat ik de case nog steeds niet had ontvangen bleek dat degene met wie ik de afsprak gemaakt had niet meer bij ICM werkte en mijn afspraak was bij hen niet meer bekend. Dit is uiteindelijk wel goed opgelost.
 • Roy Beer

  23-07-2012
  Als studieplaats heb ik Utrecht uitgekozen. Qua opleiding een zeer duidelijk verhaal en een leuke en kundige leraar gehad. Studie vergt wel wat van je vrije tijd, maar met het volgen van de lessen en een aantal uur zelfstudie is het zeker haalbaar.<br>
  <br>
  ICM zeker een aanrader!
 • Jos Padmos

  20-07-2012
  Ik heb deze opleiding gevolgd in Rotterdam. goede lesstof met een goede aansluiting op de praktijk. Er was tijdens de lessen voldoende gelegenheid om situaties uit de praktijk te bespreken. De twee trainers die ik heb gehad zijn zeer deskundig en weten je goed te motiveren.
 • Patrick Bakker

  16-02-2012
  De opleiding van ICM sales a is mede door de uitmuintende leraar zeer goed.<br>alleen moeten de examens misschien wat moeilijker gemaakt worden zodat de nima examens wat makkelijker zijn in vergelijking.<br>
 • 07-07-2011
  Ik heb de opleiding bij ICM als zeer goed ervaren. Een goede en makkelijk bereikbare locatie en een docent die de toch wel droge stof (met name het theoretische gedeelte) enthousiast weet over te brengen waardoor het meer gaat leven en je makkelijker door de stof heen komt. Daarnaast heeft hij mij en mijn medecursisten goed voorbereid op het examen. Niet alleen qua lesstof maar ook m.b.t het hoe en wat.<br><br>Ik zie ICM en de opleiding NIMA SALES A zeker als een aanrader
 • Sander Voskamp

  05-08-2010
  Zeer tevreden, <br><br>De lesstof is zeer uitgebreid en actueel. <br><br>Ik heb de opleiding als pittig maar prettig ervaren. Onderschat het niet , maar doe actief mee!!<br><br>
 • anonymous

  19-01-2010
  In deze opleiding heb ik veel geleerd over Sales. Ze nemen de stof uitgebreid door. In het eerste blok heb ik veel verkoopgesprekken gehad, en die hebben ze beoordeeld. Daar heb ik veel van geleerd. In het 2e blok had ik veel praktijk, dat is wel moeilijk maar mijn leraar had de stof wazt levendiger gemaakt waardoor het makkelijker is te begrijpen. Ik raad deze studie aan.
 • Arjan Tijhof

  19-01-2010
  Een zeer ervaren trainer die goed (en leuk) de stof kon overbrengen. Lesstof is erg duidelijk en overzichtelijk.<br> Organisatorisch kreeg ik snel antwoord op vragen die ik per mail of telefoon stelde. Voor iemand die vanuit een technische functie in een commerciële functie stapt is dit een perfecte cursus om te doen. Met name de verkoopgesprekken oefen is erg nuttig (wel zweten...).
 • Laura Hento

  29-10-2009
  Een zeer ervaren trainer ! Weet een hoop van de praktijk in de les mee te nemen! Erg leuke interactieve curcus..
 • Ernest Broekstra

  29-10-2009
  Ik heb ICM als een zeer prettige organisatie ervaren, snelle reactie op vragen, goed persoonlijk contact, en een hele goede trainer. Een trainer die veel theorie vertaalde naar de praktijk waardoor je er direct dagelijks in je werk profijt van had.
 • Roy Beer

  Als studieplaats heb ik Utrecht uitgekozen. Qua opleiding een zeer duidelijk verhaal en een leuke en kundige leraar gehad. Studie vergt wel wat van je vrije tijd, maar met het volgen van de lessen en een aantal uur zelfstudie is het zeker haalbaar.

  ICM is zeker een aanrader!

 • Jos Padmos

  Ik heb deze opleiding gevolgd in Rotterdam. Goede lesstof met een goede aansluiting op de praktijk. Er was tijdens de lessen voldoende gelegenheid om situaties uit de praktijk te bespreken. De twee trainers die ik heb gehad zijn zeer deskundig en weten je goed te motiveren.

Meer opleidingen en trainingen

Hier vind je een overzicht van alle 247 opleidingen en trainingen in de categorie: Online Virtual Classroom

Incompany

Deze cursus biedt ICM ook incompany aan, voor maatwerk in jouw organisatie.