Lean Six Sigma Green Belt

Organisaties moeten wendbaar zijn om succesvol te blijven in een snel veranderende wereld. Maar hoe werk je efficiënter, genereer je kortere doorlooptijden, bespaar je kosten en vergroot je de klanttevredenheid? Daar helpt de internationale en steeds vaker gevraagde methode Lean Six Sigma je bij. In deze ervaringsgerichte opleiding leer je via een volledige Lean Six Sigma simulatie problemen in processen opsporen, analyseren en reduceren via data-analyses. Daarnaast ontwikkel je alle competenties en kennis om verbetertrajecten te leiden en veranderingen te borgen. Je past het geleerde tijdens de opleiding direct toe door procesverbeteringen uit te voeren in jouw eigen werkomgeving.

Ook online via Virtual Classroom beschikbaar

Goed nieuws: deze cursus bieden we ook volledig online aan.
Lees meer over de virtual classroom en bekijk de uitleg video.

Kies startdatum

Unieke voordelen

 • Internationale methodiek voor duurzame verbetering
 • Bijeenkomsten hebben een agile scrum dagstart
 • Meer dan 25 interactieve e-learning chunks (zie voorbeeld)
 • Examengarantie

Resultaat

 • Je kent de filosofie en basisprincipes van Lean Six Sigma
 • Je beschikt over brede kennis van procesverbetering volgens de Lean Six Sigma-methodiek
 • Je voert in jouw organisatie volledige verbetertrajecten uit volgens de Lean Six Sigma-methode
 • Je past de DMAIC-methode succesvol toe en je weet welke tools je per fase gebruikt
 • Je geeft leiding aan verbeterteams
 • Je stelt zelfstandig een Lean Six Sigma-projectplan (Charter) op
 • Je voert zelfstandig eenvoudige analyses met het softwareprogramma Minitab uit
 • Je bent optimaal voorbereid op het Lean Six Sigma-examen
 • Je vergroot je toegevoegde waarde voor de organisatie

Doelgroep

Professionals die betrokken zijn bij verbeterprojecten en van wie een concrete en aantoonbare bijdrage wordt verwacht. Ook is de opleiding geschikt voor iedereen die zijn of haar kennis wil verbreden op het gebied van procesverbetering volgens de Lean Six Sigma-methodiek.

Werk je niet in projecten waar het gestructureerd verzamelen en analyseren van data van groot belang is? Dan is de opleiding Lean Green Belt een goed alternatief.

Zeker weten of dit bij je past? Doe een persoonlijke intake.

Programma

Gedurende de bijeenkomsten doorloop je een volledige simulatie van een Lean Six Sigma procesverbetering volgens de DMAIC-methodiek. Daarnaast komen de volgende onderwerpen aan bod:

 • Filosofie en grondbeginselen van Lean Six Sigma Green Belt
 • Diepgaande kennis van procesverbetering middels de DMAIC-methodiek
 • Vertalen van Voice of the customer (VOC) naar Critical To Quality (CTQ)
 • Opstellen van de project Charter Value Stream Mapping
 • Opstellen van het Meetplan en visualiseren van data
 • Statistische analyse van data en vaststellen
 • Rootcauses van problemen
 • Brainstormtechnieken voor het genereren van verbeterideeën
 • Borging van verbeteringen in de organisatie volgens Lean Six Sigma
 • Draagvlak creëren en omgaan met weerstanden
 • Leidinggeven aan verbeterteams
 • Opstellen van een Lean Six Sigma-projectplan
 • Praktijksituaties en -voorbeelden
 • Examentraining Lean Six Sigma
Startdata en locaties

Studiewijze

Ons doel is je zo goed mogelijk voor te bereiden op de stap die je gaat maken in de praktijk. Daarom kiezen wij voor een gedegen aanpak.

Persoonlijke begeleiding door experts

 • Ervaren docenten
  De opleiding wordt verzorgd door een deskundige met een brede ervaring in de toepassing van de Lean Six Sigma-methodiek in diverse werkomgevingen.
 • Individuele begeleiding
  Tijdens de opleiding staan je individuele leerwensen centraal. Je hebt de gelegenheid twee skype-supervisie-sessies in te plannen met je docent op het moment dat je dat nodig hebt. Daarnaast is er in module 3 één extra dag waarop we aan de slag gaan met het onderwerp waar je nog extra aandacht aan wilt geven.

Leren door te doen

 • Opdracht en verbeterplan in de praktijk
  Je voert een Lean Six Sigma project volgens de DMAIC aanpak uit in je eigen organisatie. De vorderingen van het project lopen parallel aan de theorie van de bijeenkomsten en tijdens de laatste bijeenkomst presenteer je de resultaten van je project. Kun je de opdracht niet bij een organisatie uitvoeren? Dan voer je het project uit aan de hand van een fictieve opdracht.

Efficiënt en vooral plezierig leren

 • Nieuwste leervormen
  Wij vinden het belangrijk om leervormen aan te bieden waar je energie van krijgt, die het leerproces versnellen en leuk maken. Daarom wisselen we theorie af met praktische opdrachten en online leerbelevingen in een recent vernieuwde online omgeving.
 • Online leeromgeving
  Naast de interactieve klassikale dagen werk je met de rijke online leeromgeving die je ondersteunt in het leerproces. Tevens is dit je persoonlijke leerportfolio. Na de opleiding hou je onbeperkt toegang tot al het online materiaal ter verdieping en naslagwerk.

Studiewijze Virtual Classroom

Wanneer je deze cursus volgt in de Virtual Classroom dan geldt deze studiewijze.

Vooropleiding

Het is wenselijk dat je hbo werk- en denkniveau hebt en dat je ervaring hebt met projecten. Deze opleiding is te volgen als je geen baan hebt. In plaats van dat je een praktijkopdracht maakt gericht op een verbeterproject in je organisatie maak je dan een fictieve opdracht. Affiniteit met statistiek is een pré.

Studievoorbereiding

Voorafgaand aan de bijeenkomsten lees je het boek en doorloop je interactieve studiechunks. Elke bijeenkomst vereist ongeveer 9 tot 12 uur studievoorbereiding.

Studiemateriaal

Het studiemateriaal is gebaseerd op de ASQ body of knowledge. Je verdiept je in ruim 25 interactieve e-learnings en werkt met Minitab.

Diploma

De opleiding Lean Six Sigma bied je de mogelijkheid om het diploma te behalen:

 • Lean Six Sigma – Green Belt – diploma

Tijdens de opleiding voer je een Lean Six Sigma project uit. Hieruit blijkt je beheersing van de behandelde onderwerpen. Daarnaast leg je een schriftelijk examen af. Als je beide onderdelen met een positief resultaat afsluit, ontvang je het ICM Lean Six Sigma – Green Belt – diploma.

De opleiding leidt je op voor het gelijknamige examen.

 

Examengarantie

ICM biedt haar cursisten examengarantie. Dit betekent dat indien je onverhoopt niet slaagt voor het schriftelijk examen, je geheel kosteloos het schriftelijk examen opnieuw mag afleggen, tot het moment van slagen. Mocht je onverhoopt niet slagen voor het Lean Six Sigma projectplan, dan kun je dit projectplan tegen gereduceerd tarief herkansen.

Plaats & data

Benieuwd wanneer je deze cursus kunt volgen? Bekijk de eerstvolgende startdata en cursuslocaties.

Pakketvoordeel

ICM biedt je de mogelijkheid om Lean Six Sigma Green Belt en Lean Six Sigma Black Belt in één pakket te behalen. Dit levert je een kostenvoordeel op van €450,- ten opzichte van twee afzonderlijke inschrijvingen. Je start met Lean Six Sigma Green Belt en aansluitend hierop volg je Lean Six Sigma Black Belt. De duur van het pakket kun je naar eigen wens bepalen. Klik hier om naar de pakketpagina te gaan.

Meer opleidingen en trainingen

Hier vind je een overzicht van alle 249 opleidingen en trainingen in de categorie: Online Virtual Classroom

Incompany

Deze cursus biedt ICM ook incompany aan, voor maatwerk in jouw organisatie.

Plaats & data

ICM verzorgt de opleiding Lean Six Sigma als avond- en als dagopleiding. De avondopleiding is van 19.00 tot 22.00 uur en omvat in totaal 16 lessen. De dagopleiding is van 09.30 tot 16.00 uur en omvat in totaal 8 lessen. De gehele opleiding duurt 4 maanden. Tevens is deze opleiding volledig online te volgen via de Virtual Classroom.

de opleiding wordt gegeven in september 2021, januari 2022, maart 2022 en september 2022.

de opleiding wordt verzorgd in Amsterdam, Arnhem, Breda, Den Bosch, Den Haag, Eindhoven, Enschede, Groningen, Maastricht, Online Virtual Classroom, Rotterdam, Utrecht en Zwolle.

Maximale groepsgrootte: 16 personen.

Meer opleidingen en trainingen

Hier vind je een overzicht van alle 249 opleidingen en trainingen in de categorie: Online Virtual Classroom

Incompany

Deze cursus biedt ICM ook incompany aan, voor maatwerk in jouw organisatie.

Investering

De investering bedraagt € 3.275,-.

 • Leskosten € 2.675 (of 3 termijnen à € 916)
 • Materiaal: € 100
 • ICM-examenkosten: € 150
 • Projectplan: € 350

Dit bedrag is excl. € 37,50 per dag voor het dagarrangement of € 10,- per avond voor het avondarrangement. Voor online bijeenkomsten rekenen we geen arrangementskosten. De totale investering is excl. btw. Vrijstelling van btw is mogelijk. Je betaalt in dat geval 10% bovenop de investeringsprijs. Meer informatie.

De factuur van deze cursus wordt na de eerste bijeenkomst verstuurd. Wil je de factuur eerder ontvangen? Je kunt dit aangeven in het opmerkingenveld bij jouw inschrijving.

Pakketvoordeel

ICM biedt je de mogelijkheid om Lean Six Sigma Green Belt en Lean Six Sigma Black Belt in één pakket te behalen. Dit levert je een kostenvoordeel op van €450,- ten opzichte van twee afzonderlijke inschrijvingen. Je start met Lean Six Sigma Green Belt en aansluitend hierop volg je Lean Six Sigma Black Belt. De duur van het pakket kun je naar eigen wens bepalen. Klik hier om naar de pakketpagina te gaan.

Persoonlijk advies

Onze adviseurs helpen je graag met persoonlijk advies, bijvoorbeeld over welke opleiding of training het beste bij jouw doelstellingen past. Ook voor praktische vragen kun je terecht bij onze afdeling advies.

Onze afdeling advies is te bereiken van 08:30 - 17:30 uur op telefoonnummer

030 - 29 19 888

Bel mij terug

Wil je liever door ons gebeld worden op een geschikter moment, laat dan hier je gegevens achter.

Meer opleidingen en trainingen

Hier vind je een overzicht van alle 249 opleidingen en trainingen in de categorie: Online Virtual Classroom

Incompany

Deze cursus biedt ICM ook incompany aan, voor maatwerk in jouw organisatie.

Ervaringen

 • Paul Anoniem

  28-11-2019
  Goed opgezette opleiding met een zeer goede trainer. Hij was in staat om alle ingewikkelde materie begrijpbaar te maken. Veel fijne praktijkvoorbeelden en zeer behulpzaam om mij te begeleiden bij mijn verbetertraject. Al met al uitstekend! Maarten bedankt.
 • Nathaly de Graaff

  08-10-2019
  goede les stof, Digitale Leer Oomgeving was duidelijk en leerzaam. Goed contact van uit icm(met ziekte van leraar en waar en wanneer examen). Leraar is altijd bereid om te helpen met vragen of problemen. zeer tevreden!
 • Dirkjan Franzen

  10-09-2019
  De docenttrainer was een enorme inspiratie en nam me goed mee in de wereld van Lean Six Sigma. Leuk om te horen waar hij allemaal Lean trajecten heeft gedaan en hoe dat is verlopen. Ik heb veel geleerd en hij heeft mij met name goed geleerd hoe om te gaan met weerstand in organisaties. Dit was zeer waardevol.
 • Eng. Hussein Abdulkadir

  05-09-2019
  De docent richt de stof en wijze van doceren naar jouw behoefte op een effectieve manier dat blijft hangen. Je komt graag naar de les en vertrekt vrolijk naar huis.
 • Joris den Hollander

  01-11-2018
  De opleiding was zeer goed opgebouwd en de trainer had inhoudelijk veel verstand van zijn vak. Daarnaast bracht hij het met humor en durfde hij ook toe te geven als hij iets niet wist. Soms lastige stof wat de docent duidelijk weet uit te leggen. De locatie van de training was fijn gelegen bij het station en had een lekkere lunch, ook niet onbelangrijk.
 • Robin Van Luinen

  26-09-2018
  Ik heb een top tijd gehad tijdens de opleiding. Het was een mooie locatie, goed bereikbaar en inclusief goede lunch. Tijdens de lessen kregen we voorbeelden waarbij de docent de theorie van LSS Green Belt heeft toegepast in de praktijk en de resultaten die hij hiermee boekte. De docent was ook bereikbaar buiten de lessen om voor vragen en feedback, wat zeker meehielp bij de praktijk opdracht. Het mooiste vond ik dat de opgedane kennis tijdens de les direct toepasbaar is in de praktijk, waardoor je snel resultaat had. Verder was de groep zeer gevarieerd, open en leergierig wat de motivatie zeker ten goede kwam. Via de elektronische leeromgeving hadden we regelmatig contact en gaven we feedback op elkaars werk waar nodig. Ten slotte zou ik een volgende opleiding zeker weer bij ICM gaan volgen.
 • Sil Schram

  25-09-2018
  Prima opleiding , excellente docent. Bijzondere toegevoegde waarde. Kwaliteit van de examens kan beter irt tot de lesstof. Opleiding is zeker aan te bevelen en toegespitst op praktijksituaties. De docent is een bijzonder capabele Lean Six sigma specialist. De investering meer dan waard.
 • Mirjam Hartman

  21-09-2018
  Dit was een pittige training, zeker voor iemand die geen wiskundige aanleg heeft. Maar de lessen waren bijzonder inspirerend, met veel praktijkvoorbeelden en praktijkopdrachten. De trainer wist alles heel goed over te brengen en was tussen de lessen altijd bereikbaar voor hulpvragen en informatie en reageerde ook heel erg snel. De training vraagt een grote inzet, zowel qua studie als qua praktijkopdracht, maar het is een hele waardevolle training waarbij je het geleerde gelijk in de praktijk kunt brengen. Ik ben erg enthousiast over de training en over de docent, Joop Buunk.
 • Reint Scholten

  21-09-2018
  De training Green Belt was een inspirerende en pragmatische studie. De trainer was goed betrokken bij de groep en had een prettige persoonlijkheid. Hij liet iedereen in de groep tot zijn recht komen. In de basis werd alles goed doorgenomen en besproken.Ook het praktische deel van deze training sprak mij enorm aan. Er werd regelmatig in de groep (of met kleine groepjes)gewerkt met de aangereikte theorie. Vanuit je dagelijkse praktijk kun je met deze training gelijk een Lean-traject uitvoeren met resultaat.
  De opleiding is goed verzorgd, zowel de leslocatie als het ondersteunende materiaal.
  De leslocatie is goed bereikbaar met de auto en openbaar vervoer. Er is een goede koffie- en theevoorziening met een uitstekende lunch! Kortom een prettige en leerzame periode.
 • Ralf Meijer

  14-08-2018
  De training Green Belt is professioneel opgezet en uitgevoerd met een vakkundig en vaktechnisch onderleggende docent/trainer met veel praktijkervaring. De trainingsavonden waren enthousiast en actief opgezet waardoor de theorie goed onderbouwd opgepakt kon worden. Mede door de kleine groep was er veel individuele aandacht wat de praktijkopdracht bij het bedrijf ten goede kwam. De locaties waren uitermate geschikt voor deze sessies en boden veel rust. Het online platform van ICM kon iets beter en overzichtelijker maar dat was geen grote beperking. De toegereikt stof, boeken en sheets waren inhoudelijk goed en lieten duidelijk merken wat er van een green belt verwacht wordt. Al met al een goede training welke zeker de interesse heeft gewekt in de Black Belt training.
 • Victor Huising

  13-07-2018
  De opleiding was praktijkgericht en werd goed begeleid door Docent. Vragen delen en antwoorden krijgen via de Persoonlijke studieportaal werkte goed. Niet alleen door Docent gebruikt maar ook door mede studenten. De waardering die ik aan deze opleiding heb gegeven is lager uitgevallen doordat we de opleiding startte met (vond ik) teveel leerlingen (15) waardoor de eerste 4 trainingsdagen veel ruis was en te weinig aandacht kreeg.
 • Klaske Wiegersma

  13-05-2017
  Een goede docent met veel praktijkervaring waardoor hij goed de vertaling van theorie naar de praktijk kan maken. Goede begeleiding bij het maken van de eindopdracht, altijd snelle reactie op e-mail.
 • Klaas Engelmoer

  21-12-2016
  Het was een leuke een uitdagende cursus, vooral leuk omdat je naast de theorie, je eigen project ook het een en ander van je mede cursisten mee krijgt.

  Na de feestdagen is het tijd om mijn project af te ronden en het succesvol mijn examen te voltooien. Al met al een zeer interessante en leerzame ervaring!
 • Liesbeth Snabel-Schuurman

  21-12-2016
  De trainer was zeer enthousiast en praktijkgericht in het geven van de stof. Hierdoor ging de materie leven. Hierdoor was het extra goed toepasbaar voor de uit te voeren praktijkopdracht. Die kost tijd, maar zorgt ervoor dat je het allemaal wel net een tikje beter snapt en begrijpt hoe het wertk dan alleen maar de theorie. het mooie van de theorie is dat je het op allerlei zaken kan toepassen die je tegenkomt en niet alleen op projecten. je krijgt veel handvatten om problemen/verbeteringen/veranderingen aan te pakken. Niet alleen wat betreft de feitelijke kant, maar ook wat betreft de menselijke kant.
 • Floris Roodvoets

  29-12-2015
  Zeer fijne docent met veel ervaring in Lean Six Sigma. De cursus zat goed in elkaar en volgt de zelfde stappen als het verbetertraject wat ik voor mij organisatie heb doorlopen. Door de afwisseling van theorie met praktijkvoorbeelden was de cursus dynamisch en goed te volgen.
 • Wuyts

  21-10-2015
  Uitstekende training en trainer! De opleiding is moeilijk, maar wordt heel goed opgeknipt in behapbare brokken. Maarten is een excellente trainer die goed kan uitleggen en ons op een prettige manier uitdaagde.
 • Mark Mes

  29-07-2015
  Docent bracht de stof of een goede manier waardoor de complexe materie goed begrijpbaar was. Ik werd goed begeleid in het maken van mijn praktijk opdracht. Bij mijn medestudenten heeft de docent zelfs een bezoek aan het bedrijf gebracht om de probleemstelling beter te kunnen helpen vertalen. Enorm enthousiast geworden over lean six sigma! En een absolute aanrader voor mensen die verdieping zoeken in performance en optimalisatie van bedrijfs processen.
 • Ton De Jong

  23-07-2015
  Perfect voorbeeld van een korte duale opleiding (praktijk + theorie), waarbij de theoriecomponent is uitgevoerd met ondersteuning van digitale hulpmiddelen, zonder dat het ten koste gaat van de face-to-face ervaring met de docent en de medecursisten: blended learning.
 • Jasper Groen

  18-11-2014
  Zeer deskundig en praktijk gerichte opleiding, ook veel aandacht via de mail en bij alle vragen ook via de mail antwoord waarui ook blijkt dat men serieus de tijd neemt om het probleem of de vraag van een goed en gedegen antwoord te voorzien, duidelijk opgebouwde cursus in goed omlijnde blokken, en veel ruimte voor discussie
  Profesionele opleiders die veel ervaring hebben over de les stof.
  Kortom ik zal zeker in de toekomst weer cursussen gaan volgen bij ICM.
 • anonymous

  03-11-2014
  Zeer goede docent die de complexe materie makkelijk kon vertalen naar praktijksituaties. Zeer snelle reactietijden bij vragen en inleveren van opdrachten.
  Zeer goede locatie op NS Utrecht en zeer verzorgde lunch.
 • Stelwagen

  28-10-2014
  De cursus is direct toepasbaar in jouw eigen werkomgeving: de docent brengt kennis, tools en inzichten om processen continu te kunnen verbeteren. De docent kan de theorie zeer concreet inzetten in jouw persoonlijke praktijk. Daarnaast ontvang je ook vele templates die je kan blijven inzetten om procesverbeteringen door te zetten.

Meer opleidingen en trainingen

Hier vind je een overzicht van alle 249 opleidingen en trainingen in de categorie: Online Virtual Classroom

Incompany

Deze cursus biedt ICM ook incompany aan, voor maatwerk in jouw organisatie.