Effectief waarnemen & communiceren

Gaat duidelijk en daadkrachtig optreden je meestal gemakkelijk af, maar voelen anderen zich soms minder goed begrepen door jou en interpreteer je situaties anders dan mensen om je heen?

Deze training geeft je meer inzicht in je eigen waarnemings- en communicatiestijl en in die van anderen. Je leert hoe je je gedrag tactisch afstemt op een ander waardoor je je invloed vergroot en meer voor elkaar krijgt. Zo haal je meer resultaat en plezier uit je samenwerkingen.

Ook online via Virtual Classroom beschikbaar

Goed nieuws: deze cursus bieden we ook volledig online aan.
Lees meer over de virtual classroom en bekijk de uitleg video.

Kies startdatum

Unieke voordelen

 • Gebruik van methodieken die gericht zijn op concreet resultaat
 • Uitgebreide aandacht voor het formuleren van jouw persoonlijke leerpunten
 • Meteen aan de slag met de gerichte feedback die je ontvangt tijdens oefensituaties

Resultaat

 • Je neemt met een scherpere blik waar en interpreteert daardoor situaties en mensen beter
 • Je stemt je communicatiestijl af op de situatie waardoor je beter begrepen wordt en je doelen bereikt
 • Je kent je eigen communicatiestijl en anticipeert op jouw valkuilen in uitdagende situaties
 • Je vraagt, ontvangt en geeft op professionele wijze feedback
 • Je brengt je ideeën beter over en vergroot daarmee je invloed

Doelgroep

Deze training is geschikt voor mensen die doelgericht werken en daarbij soms de neiging kunnen hebben voorbij te gaan aan het relationele aspect in het werk. Je kunt daarin soms (te) direct overkomen en je wil bewuster waarnemen en interpreteren om (nog) effectiever te worden in je communicatie met anderen.

Zeker weten of dit bij je past? Doe een persoonlijke intake.

Programma

Dag 1: Jouw wereldbeeld en dat van de ander

 • Miscommunicatie in een notendop: het verschil tussen waarnemen en interpreteren
 • Een kijkje in het wereldbeeld van de ander: luisteren en doorvragen
 • Jouw eigen communicatie onder de loep: test waar jouw voorkeur ligt
 • Aansluiting vinden bij de ander: rapport maken
 • Jouw communicatiestijl in uitdagende momenten: wat zijn je allergieën?

Dag 2: Toepassing en verdieping

 • Ophalen ervaringen tussenliggende periode: jouw ontwikkelpunten voor vandaag
 • Aan de slag: communiceren in situaties die voor jou lastig zijn
 • Doelen bereiken: waarnemen en interpreteren in feedbacksituaties
 • Meer grip op gesprekken: schakelen tussen verschillende communicatieniveaus
 • Duurzame verandering: concrete actiepunten formuleren voor de komende tijd
Startdata en locaties

Studiewijze

Ons doel is je zo goed mogelijk voor te bereiden op de stap die je gaat maken in de praktijk, daarom kiezen wij voor de volgende, gedegen aanpak.

Bijeenkomsten | De bijeenkomsten zijn gericht op interactie met de trainer en medecursisten. Met afwisselende werkvormen doe je kennis en inzichten op en oefen je met vaardigheden. Er is veel ruimte voor de inbreng van eigen praktijksituaties en -voorbeelden.

Blended learning | Bij ICM geloven we in blended leren, waarbij online leren het klassikaal leren versterkt. Doordat je vooraf kennis opdoet blijft er tijdens een klassikale bijeenkomst meer tijd over om te leren van elkaar.

Praktijkvoorbeelden | Je neemt voor iedere bijeenkomst gerichte praktijkvoorbeelden mee naar de training. De trainer zal hierom vragen en ze betrekken bij wat jij wilt leren. Jouw praktijkvoorbeelden helpen anderen vaak ook weer vooruit.

Intake | Voorafgaand aan de training vul je een schriftelijk intakeformulier in waarin je een aantal vragen beantwoordt gericht op jouw persoonlijke situatie. Deze vragen helpen je om jouw ontwikkeldoel helder te omschrijven.

Persoonlijk actieplan | Gedurende de training houd je jouw vorderingen en inzichten bij in je persoonlijke actieplan. Aan het eind van de training heb je een helder stappenplan waardoor je je ook doorgaat met leren ook nadat het traject is afgerond.

Heb je de gehele training gevolgd, dan ontvang je het ICM-certificaat.
.

Studiewijze Virtual Classroom

Wanneer je deze cursus volgt in de Virtual Classroom dan geldt deze studiewijze.

Permanente Educatie

Als Cedeo erkend opleidingsinstituut verstrekken wij punten en uren voor Permanente Educatie. Ga na of ook jouw beroepsvereniging deze training erkent voor je jaarlijks verplichte PE-punten. Is dat niet het geval? Neem dan contact op met onze studieadviseurs via het telefoonnummer 030 – 29 19 888 of info@icm.nl.

Plaats & data

Benieuwd wanneer je deze cursus kunt volgen? Bekijk de eerstvolgende startdata en cursuslocaties.

Meer opleidingen en trainingen

Hier vind je een overzicht van alle 249 opleidingen en trainingen in de categorie: Online Virtual Classroom

Incompany

Deze cursus biedt ICM ook incompany aan, voor maatwerk in jouw organisatie.

Plaats & data

De training is van 9.30 tot 17.00 uur en omvat 2 bijeenkomsten. Tevens is deze training volledig online te volgen via de Virtual Classroom.

de training wordt verzorgd in Amsterdam, Arnhem, Breda, Eindhoven, Groningen, Online Virtual Classroom, Rotterdam, Utrecht en Zwolle.

Maximale groepsgrootte: 12 personen.

Meer opleidingen en trainingen

Hier vind je een overzicht van alle 249 opleidingen en trainingen in de categorie: Online Virtual Classroom

Incompany

Deze cursus biedt ICM ook incompany aan, voor maatwerk in jouw organisatie.

Investering

De investering bedraagt € 1.195,-.

Dit bedrag is excl. € 37,50 per dag voor het dagarrangement of € 10,- per avond voor het avondarrangement. Voor online bijeenkomsten rekenen we geen arrangementskosten. De totale investering is excl. btw. Vrijstelling van btw is mogelijk. Je betaalt in dat geval 10% bovenop de investeringsprijs. Meer informatie.

De factuur van deze cursus wordt na de eerste bijeenkomst verstuurd. Wil je de factuur eerder ontvangen? Je kunt dit aangeven in het opmerkingenveld bij jouw inschrijving.

Persoonlijk advies

Onze adviseurs helpen je graag met persoonlijk advies, bijvoorbeeld over welke opleiding of training het beste bij jouw doelstellingen past. Ook voor praktische vragen kun je terecht bij onze afdeling advies.

Onze afdeling advies is te bereiken van 08:30 - 17:30 uur op telefoonnummer

030 - 29 19 888

Bel mij terug

Wil je liever door ons gebeld worden op een geschikter moment, laat dan hier je gegevens achter.

Meer opleidingen en trainingen

Hier vind je een overzicht van alle 249 opleidingen en trainingen in de categorie: Online Virtual Classroom

Incompany

Deze cursus biedt ICM ook incompany aan, voor maatwerk in jouw organisatie.

Ervaringen

 • Marjolein van de Vate - Feleus

  26-10-2018
  Ik heb de cursus Effectief waarnemen en communiceren als erg prettig en nuttig ervaren. De sfeer tijdens de training was erg prettig en ik heb me geen moment verveeld. De theorie wordt afgewisseld met oefeningen waarbij de stof meteen in de praktijk kan worden gebracht. erg inspirerend!
 • Brenda van Bladel

  10-08-2018
  Hele goede opleiding die precies aansluit bij mijn werkzaamheden. Duidelijke uitleg en ook veel ideeën opgedaan van mede cursisten.
  Fijne groep tijdens opleiding en ook de groter verschillen en overeenkomsten opgedaan in manier van werken
 • Ivan Breusers

  25-07-2018
  Een prettige manier van omgaan met de te leren stof. Veel praktische informatie waarmee je snel aan de slag kunt gaan. De leraar was prettig in de omgang evenals de medecursisten.
 • Maarten Hulsbosch

  20-04-2017
  Op een praktische manier wordt je met jezelf geconfronteerd. Onbewust communiceer je op een bepaalde manier naar anderen toe, maar je beseft zelf niet meer hoe je dit doet.

  Via deze cursus werd me een spiegel voorbehouden waardoor ik regelmatig bij mezelf ten rade moest gaan om te bepalen waarom ik dit zo verwoorde.

  Zeer interessant en echt een aanrader!
 • Marga schollema

  08-11-2016
  zeer concreet, veel geleerd, afwisselend theorie en oefeningen, zeer prettig. erg goed opgezet!. De ervaringen van de cursisten werden goed verwerkt in de training. een groep van 10 deelnemers is behapbaar daardoor kwam iedereen tijdens deze training goed aan bod.
 • Toon Schellekens

  21-12-2015
  De training weer van ICM opleidingen en trainingen sloot perfect aan bij mijn wensen. Het was een goede aanvulling op mijn opleiding. Het had een goed niveau en behandelde daarin juist de menselijke maat. In een woord "GEWELDIG"
 • Jessica de Boer

  16-12-2015
  De trainingen waren goed in elkaar gezet, heel praktisch en dat was erg fijn. De trainer wist de personen te prikkelen om verhalen en ervaringen te delen.
  Kortom een fijne training/trainer waar ik echt iets aan heb. Vergeleken met een zelfde soort training bij een andere organisatie was deze 10x beter.
 • Karin Janse

  16-12-2015
  Ik heb de cusus als heel goed ervaren.
  Hanneke was erg goed met iedereen meenemen en voor iedereen was er voldoende aandacht.
  Ik heb er veel van opgestoken en ga het zeker gebruiken.We hadden wel een hele fijne groep,heel divers dus zeer leerzaam.De locatie was even zoeken maar voor de rest perfect ,zo ook de lunch.Het niveau was goed te doen en heel veel complimenten voor de trainer.Dank jullie wel.
 • Kroes

  10-12-2015
  Leuke en leerzame training. De trainer wist de aandacht van de cursisten goed vast te houden. Zij had de juiste energie voor deze training. In vergelijking met trainer Wessel Louis was deze trainer echt een verademing. Locatie was goed te bereiken en een uitgebreide lunch.
 • Nel van Vlaanderen

  28-11-2015
  Veel van opgestoken, dingen om over na te denken waar je anders naar gaat kijken. Goede trainster(niet slaapverwekkend)leuke locatie en heerlijke lunch. Voor een volgende training zou ik weer voor ICM kiezen. Ook de boekjes en tips nadien zie ik met plezier tegemoet. Heel leuk.
 • Cindy Raemakers

  10-11-2015
  Misschien kan de wegwijs bij binnenkomst (locatie Utrecht) beter geregeld worden. Er waren nog al eens wat verkeerde cursisten op de verkeerde plek. Verder alleen maar lof. Goede trainer wie weet waar hij het over heeft. Locatie prima verzorgd. De volgende training zou zeker weer bij ICM zijn.
 • Erik Spiekermann

  24-06-2015
  Prima training. Geen moment van veveling. Rick Lablans is iemand die met veel passie verteld en mensen bij de stof betrekt. Veel inzicht gekregen in hoe beter te kunnen communiceren. Zelfs de lunch was perfect, mijn baas was alleen niet blij met de extreem hoge kosten van de lunch.
 • Mehmet Koca

  05-01-2015
  Hele goede sfeer. Super locatie. Gewerkt met hele kleine groep waardoor het leek alsof je "privé les" had. Lesstof was verhelderend, maar dat was vooral de verdienste van de docent. Hij was kundig en had veel kennis. Voldoende ruimte gehad voor oefeningen en rollenspelen.
 • Jos Tobé

  05-01-2015
  Dankzij de kleine groep was er zeer veel aandacht voor persoonlijke leerdoelen. Ervaren docent en uitstekende balans in doceren en oefenen. Daarbij optimaal gebruik makend van verschillende audio- visuele en andere leermiddelen.
 • Hans Lassche

  19-11-2014
  Cursus bij ICM ga ik altijd met plezier naar toe, prettige personen die een cursus goed verzorgen open en eerlijk overkomen.
 • Yvonne Peys

  04-11-2014
  De cursus Effectief waarnemen en communiceren werd op een kundige, heldere manier gegeven. Ik heb er zeker wat van opgestoken. Voor mij persoonlijk was het goed luisteren een aandachtspunt. Daar heb ik nog altijd profijt van.
 • Hans Lassche

  07-07-2014
  Goede sfeer, interessante lesstof, verhelderend en herkenbaar soms weer heel verrassend. Kleine groep met goede docente.
  Locatie is ruim voldoende, goed bereikbaar met een lunch voor elk wat wils. Een mooie ervaring erbij.
 • Erwin Kralingen

  Ik heb van deze training veel geleerd. De trainer heeft veel ervaring en kon onwijs goed omgaan met de persoonlijke vragen uit de groep.

  Ook leer je veel van de andere groepsleden en door het daadwerkelijk oefenen van moeilijke situaties. Het waren leuke en leerzame dagen!

 • S. Soomers

  Goede voorbeelden met de praktijk.

 • Anoniem

  Effectief. Veel leren in weinig tijd. Goede cursus leidster. Goed georganiseerd het gecommuniceerd.

 • Mark de Jong

  De cursus was boeiend, leerzaam en heel interactief. De trainer neemt de tijd voor vragen vanuit de groep en door bepaalde situaties te simuleren kom je jezelf wel tegen. De trainer geeft met zoveel enthousiasme les dat je van begin tot eind je aandacht erbij houdt.

  Bovendien hoefde ik niet lang te reizen om bij het lesgebouw te komen en zag het er prima uit.

 • Deni Flintrop

  Vanuit mijn functie heb ik de behoefte om bijgeschoold te worden om bij een 'face to face' gesprek de juiste informatie los te krijgen. Ook moet ik regelmatig enquêtevragen opstellen en ik heb moeite om de juiste vragen te formuleren. Daarom heb ik bij ICM de 2-daagse cursus 'Effectief waarnemen en Interpreteren' gevolgd. Voor mij was het belangrijk om de juiste (open)vragen te stellen, goed samen te vatten en door te vragen.

  De leraar luisterde goed naar de cursisten en speelde keurig in op de individuele behoefte van ieder. Daardoor werd het geen monoloog vanuit de leraar en werd de theorie altijd gespiegeld aan de praktijk. Hierdoor werd de cursus in een ontspannen sfeer gegeven en was de onderlinge informatie uitwisseling hoog. Het geleerde pas ik momenteel dagelijks toe en ik pluk er nu al de vruchten van.

 • C. van Leusden

  Docent was super.
  Het was gewoon leerzaam en effectief.

Meer opleidingen en trainingen

Hier vind je een overzicht van alle 249 opleidingen en trainingen in de categorie: Online Virtual Classroom

Incompany

Deze cursus biedt ICM ook incompany aan, voor maatwerk in jouw organisatie.