Effectief Onderhandelen

Onderhandelen wordt gezien als een specifieke kwaliteit. Succesvol onderhandelen hangt vooral samen met de mate waarin je creatief en met zelfvertrouwen omgaat met de belangen van de ander en die van jezelf. In deze training ontwikkel je je onderhandelingsvaardigheden om tot de gewenste resultaten te komen. Dit betekent zowel het bereiken van een optimale uitkomst als het creëren van een goede relatie. Uitgangspunt is het zoeken naar een win-winsituatie waarbij het probleem gescheiden wordt van de mensen. Samen wordt gewerkt aan een succesvol onderhandelingsresultaat.

Ook online via Virtual Classroom beschikbaar

Goed nieuws: deze cursus bieden we ook volledig online aan.
Lees meer over de virtual classroom en bekijk de uitleg video.

Kies startdatum

Resultaat

 • Je bent in staat om onderhandelingen met succes te voeren
 • Je brengt je onderhandelingskwaliteit naar een hoger niveau
 • Je leert oplossingen te zoeken in wederzijds belang
 • Je bent in staat om je communicatiestijl aan te passen aan de onderhandelingspartner
 • Je leert om te gaan met spanning en emoties
 • Je bent in staat het onderhandelen doelgericht en effectief voor te bereiden
 • Je brengt je onderhandelingsvaardigheden naar een hoger niveau

Doelgroep

Mensen die hun onderhandelingsvaardigheden willen verbeteren.

Zeker weten of dit bij je past? Doe een persoonlijke intake.

Programma

 • Kenmerken van onderhandelen
 • Onderscheid in de onderhandelingsfasen
 • Creëren van een resultaatgericht onderhandelingsklimaat
 • Inzicht in eigen gedrag en effecten daarvan
 • Onderhandelingsstrategieën
 • Oplossingen zoeken in wederzijds belang
 • Je persoonlijke onderhandelingsstijl
 • Doelgerichte voorbereiding van onderhandelingen
 • Beste resultaat met inachtneming van de relatie
 • Jouw vragen over lastige situaties of mensen
 • Praktijksituaties en -voorbeelden
 • Persoonlijk actieplan
Startdata en locaties

Studiewijze

Voorafgaand aan de training vindt een schriftelijke intake plaats. Hierin breng je je persoonlijke leerdoelen in kaart. Door gerichte oefeningen, scherpe analyse en waardevolle feedback ontwikkel je je onderhandelingsvaardigheden. Onder leiding van een ervaren trainer worden theorie en oefening afgewisseld en deel je ervaringen met andere deelnemers. Je kunt onderhandelingssituaties uit je eigen praktijk inbrengen. Je sluit de training af met een persoonlijk actieplan.

Studiewijze Virtual Classroom

Wanneer je deze cursus volgt in de Virtual Classroom dan geldt deze studiewijze.

Plaats & data

Benieuwd wanneer je deze cursus kunt volgen? Bekijk de eerstvolgende startdata en cursuslocaties.

Meer opleidingen en trainingen

Hier vind je een overzicht van alle 249 opleidingen en trainingen in de categorie: Online Virtual Classroom

Incompany

Deze cursus biedt ICM ook incompany aan, voor maatwerk in jouw organisatie.

Plaats & data

De klassikale training is van 9.30 tot 17.00 uur en omvat twee bijeenkomsten.

Tevens is deze training volledig online te volgen via de Virtual Classroom. De online training is in vier dagdelen in plaats van twee hele dagen. Hierbij heb je de keuze tussen de ochtendvariant van 09.30 tot 12.30 uur en de avondvariant van 19.00 tot 22.00 uur.

de training wordt gegeven in juni 2021, augustus 2021, september 2021, december 2021, februari 2022, april 2022, juni 2022, augustus 2022 en september 2022.

de training wordt verzorgd in Amsterdam, Arnhem, Breda, Eindhoven, Groningen, Online Virtual Classroom, Rotterdam, Utrecht en Zwolle.

Maximale groepsgrootte: 12 personen.

Meer opleidingen en trainingen

Hier vind je een overzicht van alle 249 opleidingen en trainingen in de categorie: Online Virtual Classroom

Incompany

Deze cursus biedt ICM ook incompany aan, voor maatwerk in jouw organisatie.

Investering

De investering bedraagt € 995,-.

Dit bedrag is excl. € 37,50 per dag voor het dagarrangement of € 10,- per avond voor het avondarrangement. Voor online bijeenkomsten rekenen we geen arrangementskosten. De totale investering is excl. btw. Vrijstelling van btw is mogelijk. Je betaalt in dat geval 10% bovenop de investeringsprijs. Meer informatie.

De factuur van deze cursus wordt na de eerste bijeenkomst verstuurd. Wil je de factuur eerder ontvangen? Je kunt dit aangeven in het opmerkingenveld bij jouw inschrijving.

Persoonlijk advies

Onze adviseurs helpen je graag met persoonlijk advies, bijvoorbeeld over welke opleiding of training het beste bij jouw doelstellingen past. Ook voor praktische vragen kun je terecht bij onze afdeling advies.

Onze afdeling advies is te bereiken van 08:30 - 17:30 uur op telefoonnummer

030 - 29 19 888

Bel mij terug

Wil je liever door ons gebeld worden op een geschikter moment, laat dan hier je gegevens achter.

Meer opleidingen en trainingen

Hier vind je een overzicht van alle 249 opleidingen en trainingen in de categorie: Online Virtual Classroom

Incompany

Deze cursus biedt ICM ook incompany aan, voor maatwerk in jouw organisatie.

Ervaringen

 • Diana van der Kieft

  19-12-2018
  Ik heb zeker veel geleerd van de training maar ik vond dat er teveel (verschillende) theorie(en) werd behandeld. Dit maakt het ingewikkelder. Aangezien het maar om twee trainingsdagen gaat had ik behoefte gehad aan een paar heldere theoretische handvatten en veel oefenen in de vorm van rolspellen.
 • Broekman

  30-10-2018
  Interessant, actueel en boeiend gegeven cursus van 2 dagen. De trainer is een ervaren rot in het vak die je flink kan uitdagen en met passende leersituaties komt.
  De groep bestond uit personen van verschillende komaf, wat het leuk en interessant maakt.
 • Marcel Luijnenburg

  02-10-2018
  Leerzame, leuke en interactieve training om basiskennis van onderhandelen te ervaren en onder de knie te krijgen. Door de leuke manier van coachen weet Michiel de deelnemers met elkaar te laten onderhandelen. Na twee dagen ben je bewuster van je houding en gedrag tijdens gesprekken. Zeker aan te raden voor collega's.
 • Pascal Rikkers

  28-09-2018
  John leert je vooral om naar jezelf als persoon te kijken en leert je dan daarbij een passende techniek aan. Op deze manier blijf je dicht bij jezelf maar ben je wel waakzaam voor valkuilen. Het fijne aan deze cursus is dat je ook echt diep op je eigen case kan ingaan en deze eventueel ook klassikaal kan bespreken. Zo krijg je eigenlijk diverse invalshoeken over hoe je je onderhandeling nog beter kan ingaan en met succes kan afronden.
 • Cor Lange

  26-09-2018
  Onder leiding van een gedreven trainer ben ik heel wat wijzer geworden.
  Ik het tricks en tools gekregen om het onderhandelen met partijen effectiever en kansrijker te maken.
  De 2 cursusdagen waren voor een groot deel op praktijksituaties van de cursisten gericht.
  Met elementen van persoonlijke coaching.
  Ik profiteer in de praktijk van mijn werk dagelijks van de opgedane kennis.
 • Margo Wesseling

  29-08-2018
  De trainer was zeer ervaren en kon putten uit heel veel verschillende praktische voorbeelden. Je kon heel goed je eigen praktijkcasussen inbrengen. Hij wist prima in te spelen om de verschillende ervaringen van de deelnemers en dat zodanig neer te zetten dat het voor iedereen leerzaam was.
 • NOK Kendir

  29-11-2017
  Alles was goed geregeld en we hadden een leuke groep met een zeer ervaren docent. De cursus effectief onderhandelen was zeer boeiend en de docent had een aantal leuke cases verzameld. Ik hoop volgend jaar weer een cursus via ICM te kunnen volgen. Wel jammer dat het tot 2 keer toe niet doorging in Amsterdam waardoor ik genoodzaakt was om naar Utrecht te gaan voor de cursus. Goed bezig, ga zo door!
 • Hans Korver

  13-07-2017
  Erg goede training. De belangrijkste onderdelen van Onderhandelen komen goed aan bod. Maar ook de algemene vaardigheden en inzichten die daarvoor nodig zijn. Zoals luisteren en doorvragen. En ook de Roos van Leary. De cursus bevat veel oefeningen en het bespreken van praktijkvoorbeelden. De trainer, John van Strien, heeft heel veel kennis van onderhandelen. John is bovendien een aardige en bevlogen man. Al met al dus een erg goede cursus
 • Mairo Jetten

  24-11-2015
  Goede training die op hoofdlijnen de aspecten van onderhandelen aangeeft en gebruik maakt van de dagdagelijkse voorbeelden van de cursisten. Hierbij is de samenstelling van de groep cursisten, uit alle vakgebieden, een meerwaarde
 • Martijn Ouwehand

  21-10-2015
  Hele prettige sfeer, op maat training (sterk uitgaand van de behoeften van de deelnemers), pragmatische aanpak, zeer effectief. Ik heb veel opgestoken van de training en vond de trainer, aanpak, sfeer, niveau en invulling erg prettig.
 • Wan Kemper

  21-10-2015
  De setting was goed,ruimte was goed werkbaar, we konden vrij met de ruimte omgaan. Ook qua bezetting niet teveel en niet te weinig deelnemers. Er was een hoog gehalte aan oefening in rollenspel settings, dat was heel effectief.
 • Jan Willem van der Hoeven

  28-07-2015
  In het begin van de training was er veel theorie daarna kwam zowel de training als de trainer op stoom en heb ik er veel op gestoken. Ik merk dat ik na het volgen van deze training veel bewuster in onderhandelingen sta.
 • Rob van Santen

  19-02-2015
  Training was op zeer hoog niveau. Een mix van gedreven persoonlijkheden en een gedreven trainer hebben ervoor gezorgd dat deze training een absolute bijdrage levert aan persoonlijke ontwikkeling. Voor een goed georganiseerde training, op een prettige locatie, met een goede sfeer ben je bij ICM op de juiste plaats.
 • Irene Slaman-Schilders

  18-02-2015
  Training was goed, ik heb veel geleerd van de interactieve oefeningen. wat ik erg goed vond dat er werd ingegaan op ieders persoonlijke werksituatie, waarbij veel bruikbare tips werden gegeven. Kon niet beter!
  Een hele goede trainster die de sfeer goed aanvoelde en daarop inspeelde. In mijn dagelijkse werkpraktijk maak ik nog steeds gebruik van wat ik heb geleerd.
 • Ursula Schouten

  04-04-2014
  Een uitstekende en praktische opleiding met heel veel ruimte voor eigen inbreng en cassussen. Wat ook geweldig is de samenstelling van de deelnemers, deze is heel divers en daardoor wordt het erg dynamisch. Een aanrader!
 • anonymous

  28-10-2013
  Het was een hele leuke cursus geven door een bevlogen cursus leider. De cursus is een aanrader voor iedereen die in de praktijk onderhandelingen moet voeren.
 • Sander Koopman

  12-09-2013
  Ik heb een hele goede training gehad. De docent was een senior op het gebied van onderhandelen en heeft mij qua vaardigheden verder geholpen. Afwisselende groep met veel mogelijkheden voor het uitwisselen van ervaringen. Er zat tevens een goed boek inbegrepen bij de training. Tot slot is de training relatief gunstig geprijsd.
 • Anouk Cornelis

  09-02-2012
  Door de opzet van de training en het relatief kleine aantal deelnemers, konden ervaringen onderling gedeeld en kon worden geoefend met praktijksituaties. Hierdoor had de training voor een ieder een andere insteek en een ander leerdoel, maar tegelijkertijd konden we veel van elkaars situatie leren.<br><br>De hoeveelheid klassikale theorie was beperkt, wat ik postief ervaren heb, en werd meteen in de praktijk gebracht. Hierdoor is de strekking ervan veel beter blijven hangen.<br><br>De locatie was uitstekend. Goed bereikbaar, prima afgesloten ruimtes en uitstekende bediening. De lunch was top verzorgd.
 • anette meynaar

  08-02-2012
  De training geeft een goede aanwijzing hoe om te gaan in conflict situaties, hoe te onderhandelen en hoe je boodschap beter over te brengen zodat je gesprekspartij je standpunt beter kan begrijpen. Bonnie, onze trainer, bracht de inhoud en de praktijkvoorbeelden heel goed en duidelijk over en ze kon zich goed inleven in de diverse rollen die onderdeel waren van de casus. Prettig was dat de groep niet groot was, dat geeft een persoonlijk element aan de cursus en je krijgt intense aandacht voor de doelen die je voor jezelf wilt bereiken in de cursus. Zeker een aanrader voor iedereen, ook voor hen die denken dat ze het allemaal al weten omdat je in een onderhandeling niet alleen staat maar ook met anderen hebt te maken.
 • Koen K

  15-03-2011
  De cursus was erg leerzaam en werdt erg persoonlijk gemaakt. Dit doordat de trainer zich inleefde in de cases van de cursisten. Kortom een echte aanrader!
 • Gerben

  27-01-2011
  Locatie Utrecht goed bereikbaar met openbaar vervoer. De trainer had veel ervaring waardoor de cursus doospekt kon worden van zijn praktijkervaringen. Maar de grootste meerwaarde is gehaald door het gebruiken van de (al dan niet prille) ervaringen uit de groep zelf en het interactieve karakter van de cursus. Er wordt ruim voldoende tijd besteed om je eigen onderhandelingsvaardigheden en -voorkeuren boven tafel te brengen. Hierdoor leer je je sterke en zwakke punten herkennen wat je helpt om je in het vervolg gerichter voor te bereiden. De cursus sluit goed aan bij de geleverde literatuur (sheets &amp; boek).
 • anonymous

  25-06-2010
  Boek - cursusmap en schrijfgerei. De cursus was goed voorbereid. Mooie mix van theorie en praktijk. Had zelf wel wat meer achtergrond informatie willen hebben en meer tools om toe te passen in de praktijk. de tijd tussen de twee dagen is misschien wat te kort. Te weinig tijd om bijv. het bijgeleverde boek te lezen. Verder is het misschien handig om te eisen dat de case studies uitgebreid worden beschreven zodat de behandeling ook intensiever kan.
 • anonymous

  26-10-2009
  Goede training met juiste balans tussen theorie en praktijk.<br>Voldoende aandacht voor de individuele doelen van de cursisten.

 • Annette

  De training geeft een goede aanwijzing hoe om te gaan in conflict situaties, hoe te onderhandelen en hoe je boodschap beter over te brengen zodat de ander je standpunt beter kan begrijpen.

  Onze trainer bracht de inhoud en de praktijkvoorbeelden heel goed en duidelijk over en ze kon zich goed inleven in de diverse rollen van de casus. Prettig was dat de groep niet groot was, dat geeft een persoonlijk element aan de cursus en je krijgt intense aandacht voor de doelen die je voor jezelf wilt bereiken in de cursus.

  Zeker een aanrader voor iedereen, ook voor hen die denken dat ze het allemaal al weten omdat je in een onderhandeling niet alleen staat maar ook met anderen hebt te maken.

 • I. Gomans

  Ik vond het een hele waardevolle cursus. Er werd aandacht besteed aan de theorie, maar ook zeker aan de praktijk. Ik heb veel geleerd en dit al meerdere malen in situaties op mijn werk kunnen toepassen. De docent brengt de stof over met veel enthousiasme.

  De locatie was ook prima, heel goed verzorgd!

 • Anne

  Hele leuke groep met veel enthousiaste deelnemers. Veel geleerd omdat de cursus zeer interactief was! Ik heb al veel in de praktijk kunnen toepassen.

 • M. Res

  Ik heb de cursus effectief onderhandelen als zeer nuttig ervaren. Naast een theoretisch gedeelte is er ook vooral gewerkt met praktijk voorbeelden en werd er ook gekeken naar je persoonlijke doelstellingen tijdens deze cursus. Onze cursusleider was zeer vaardig en ook de locatie was inspirerend.

 • Anouk Cornelis

  Door de opzet van de training en het relatief kleine aantal deelnemers, konden ervaringen onderling gedeeld worden en kon worden geoefend met praktijksituaties. Hierdoor had de training voor een ieder een andere insteek en een ander leerdoel, maar tegelijkertijd konden we veel van elkaars situatie leren.

  De hoeveelheid klassikale theorie was beperkt, wat ik als positief ervaren heb, en werd meteen in de praktijk gebracht. Hierdoor is de strekking ervan veel beter blijven hangen. De locatie was uitstekend. Goed bereikbaar, prima afgesloten ruimtes en uitstekende bediening. De lunch was top verzorgd.

 • Carolien

  Ik heb een hele goede combinatie ervaren van theorie, praktijk en ieder als individu.
  2 dagen lijkt kort, maar ik heb ontzettend veel geleerd!
  Je krijgt een boek, en een map vol informatie met zowel theorie en testjes! In de klas veel naar de praktijk gekeken en heb ik ook veel geleerd over me zelf en was er ruimte om naar ieders eigen situatie te kijken.

  Ik heb 2 ontzettend interessante dagen gehad, waar ik veel heb geleerd en tevens veel energie uit heb gehaald! Echt een aanrader.

Meer opleidingen en trainingen

Hier vind je een overzicht van alle 249 opleidingen en trainingen in de categorie: Online Virtual Classroom

Incompany

Deze cursus biedt ICM ook incompany aan, voor maatwerk in jouw organisatie.