De Essentie van Psychologie

Hoe ontstaat iemands persoonlijkheid? Hoe werkt de ontwikkeling van mensen eigenlijk? Waarom reageert de één in een bepaalde situatie volstrekt anders dan de ander? Vragen waar in de psychologie antwoorden op te vinden zijn. Ben je geïnteresseerd in het gedrag van mensen, hoe dit tot stand komt en hoe je hier zelf effectiever op kunt inspelen? In deze 3-daagse training leer je jezelf en de mensen om je heen beter begrijpen. Denken, voelen en handelen worden vanuit de basisprincipes van de psychologie op een praktische en interactieve manier inzichtelijk gemaakt. Je vergroot je zelfbewustzijn en leert effectiever communiceren.

Ook online via Virtual Classroom beschikbaar

Goed nieuws: deze cursus bieden we ook volledig online aan.
Lees meer over de virtual classroom en bekijk de uitleg video.

Kies startdatum

Resultaat

 • Je hebt je kennis in het vakgebied van de psychologie vergroot
 • Je hebt meer inzicht in hoe iemands persoonlijkheid gevormd wordt
 • Je begrijpt je eigen gedrag en dat van anderen beter
 • Je bent je meer bewust van de wisselwerking tussen gedachten en gevoel op gedrag
 • Je hebt meer besef van de beweegredenen en de motieven van anderen
 • Je bent in staat het gedrag van de ander beter te voorspellen en daardoor effectiever te handelen

Doelgroep

Iedereen die geïnteresseerd is in het gedrag en de beweegredenen van mensen en op zoek is naar praktische en toepasbare basiskennis op het gebied van psychologie.

Zeker weten of dit bij je past? Doe een persoonlijke intake.

Programma

 • Wat is psychologie?
 • De basisprincipes van psychologie
 • Op verschillende manieren naar mensen kijken
 • Waarneming en interpretatie
 • Gedachten, gevoelens en gedrag
 • Vorming van persoonlijkheid
 • Effectief communiceren en oordeelsvorming
 • Beweegredenen van jezelf en anderen
 • Sociale situaties en ons gedrag
 • Psychologie in werk en privé
 • Praktijksituaties en -voorbeelden
 • Praktijkopdrachten
Startdata en locaties

Studiewijze

Voorafgaand aan deze training krijg je toegang tot de ICM-leeromgeving en vindt een online intake plaats. Je bekijkt een aantal video’s, oriënteert je alvast op actuele thema’s binnen de psychologie en brengt je persoonlijke doelen in kaart. Deze leerdoelen staan centraal tijdens de bijeenkomsten. In deze interactieve training is alle ruimte om eigen cases in te brengen. Onder leiding van een zeer ervaren trainer wordt veel en actief geoefend. Tussen de bijeenkomsten werk je aan opdrachten via de ICM-leeromgeving, die zo je leerproces ondersteunt. Als afsluiting stel je een persoonlijk actieplan op, dat je ondersteunt om het geleerde in je praktijk toe te passen.

Heb je de gehele training gevolgd, dan ontvang je het ICM-certificaat.

Studiewijze Virtual Classroom

Wanneer je deze cursus volgt in de Virtual Classroom dan geldt deze studiewijze.

Plaats & data

Benieuwd wanneer je deze cursus kunt volgen? Bekijk de eerstvolgende startdata en cursuslocaties.

Meer opleidingen en trainingen

Hier vind je een overzicht van alle 249 opleidingen en trainingen in de categorie: Online Virtual Classroom

Incompany

Deze cursus biedt ICM ook incompany aan, voor maatwerk in jouw organisatie.

Plaats & data

De training is van 9.30 tot 17.00 uur en omvat 3 bijeenkomsten. Tevens is deze training volledig online te volgen via de Virtual Classroom.

de training wordt verzorgd in Amsterdam, Arnhem, Breda, Eindhoven, Groningen, Online Virtual Classroom, Rotterdam, Utrecht en Zwolle.

Maximale groepsgrootte: 16 personen.

Meer opleidingen en trainingen

Hier vind je een overzicht van alle 249 opleidingen en trainingen in de categorie: Online Virtual Classroom

Incompany

Deze cursus biedt ICM ook incompany aan, voor maatwerk in jouw organisatie.

Investering

De investering bedraagt € 1.370,-.

Dit bedrag is excl. € 37,50 per dag voor het dagarrangement of € 10,- per avond voor het avondarrangement. Voor online bijeenkomsten rekenen we geen arrangementskosten. De totale investering is excl. btw. Vrijstelling van btw is mogelijk. Je betaalt in dat geval 10% bovenop de investeringsprijs. Meer informatie.

De factuur van deze cursus wordt na de eerste bijeenkomst verstuurd. Wil je de factuur eerder ontvangen? Je kunt dit aangeven in het opmerkingenveld bij jouw inschrijving.

Persoonlijk advies

Onze adviseurs helpen je graag met persoonlijk advies, bijvoorbeeld over welke opleiding of training het beste bij jouw doelstellingen past. Ook voor praktische vragen kun je terecht bij onze afdeling advies.

Onze afdeling advies is te bereiken van 08:30 - 17:30 uur op telefoonnummer

030 - 29 19 888

Bel mij terug

Wil je liever door ons gebeld worden op een geschikter moment, laat dan hier je gegevens achter.

Meer opleidingen en trainingen

Hier vind je een overzicht van alle 249 opleidingen en trainingen in de categorie: Online Virtual Classroom

Incompany

Deze cursus biedt ICM ook incompany aan, voor maatwerk in jouw organisatie.

Ervaringen

 • Marielle W

  15-12-2019
  Heel veel interactieve opdrachten en ook helemaal ingespeeld op de trends van nu. Het werd gegeven door een super enthousiaste docent met veel kennis (ook in de praktijk). Echt een aanrader voor mensen die de wereld van de psychologie willen ontdekken.
 • Joris van Kasteren

  16-01-2018
  Wat goed was dat de opleiding "essentie van psychologie"
  aansloot op mijn verwachtingen. Veel bruikbare tools om praktisch aan de gang te gaan zonder al teveel afstand scheppende theorie. Ook inspiratie om psychologie verder te onderzoeken. Dus echt essentie van psychologie als intro om te bepalen wat je ermee kan en wil. Studiemateriaal is voldoende om zeer diep te gaan als je wilt. Kortom ook aanrader voor bedrijfspsychologie geïnteresseerde wat in mijn geval de aanzet was.
  Wat beter kon: Leuke groep, Goede locatie ook bereikbaarheid, achter CS-Utrecht of P onder gebouw, Goede leraar die groep zeer actief voedde en aanvoelde. Ook programma eventueel bijstuurde als er bepaalde wensen waren. Dus niet direct iets wat beter kon, gewoon prima
 • Maria Nissitch

  23-03-2015
  Deze cursus is geen € 2100 waard vooral niet als je zelf betaalt. Op de site staat dat je investering € 1800 is en dat je geld terug krijg vd belastingdienst nou je krijg dus niets terug, en informatie op de site vd icm is niet duidelijk want je bent dus uiteindelijk veel meer kwijt vooral als je in termijnen betaalt dan komt er nog eens meer dan € 100 bij. Verder is dit een leuke cursus als je zelf veel wil lezen, praktijk stelt niet veel voor. Leuke docente dat wel. Ik heb spijt van dat ik zoveel geld hieraan heb uitgegeven!
 • Janette

  29-07-2012
  Ik heb deze opleiding met veel plezier bezocht. De docent liet je regelmatig een andere kijk op dingen hebben waar je wat mee kon.. De inbreng van de cursisten stond centraal op de cursusavonden. Iedereen werd zeer in zijn waarde gelaten en gerespecteerd.
 • Marianne van den Berg

  26-07-2012
  De opleiding was anders dan ik verwacht had. Je krijgt door deze opleiding meer inzicht in je eigen handelen, waardoor je een completer zelfbeeld krijgt en daardoor ook anderen beter kan helpen.<br>
  Bovendien zaten wij met een kleine groep mensen, waardoor er veel ervaringen gedeeld werden en er veel tijd gemaakt werd voor het leren vanuit de praktijk in plaats van alleen maar uit een boek.
 • Thea

  26-07-2012
  Ik heb ICM als instituut, de hulp van diens medewerkers en de opleiding/locatie en de trainer als zeer positief ervaren.<br>
  <br>
  De opleiding Psychologie in 9 maanden is een goede cursus om kennis te maken met de basisprincipes van psychologie. Alle onderdelen komen aan bod. <br>
  <br>
  Ik denk dat het wel scheelt dat je in een leuke groep zit want je kunt het zo persoonlijk maken als je zelf wilt. Persoonlijk heb ik de opleiding zowel zakelijk als prive goed kunnen inzetten. Ik heb er veel van geleerd.<br>
  Ik zal zeker nogmaals gebruik maken van het cursusaanbod van ICM en kan het iedereen aanraden.
 • M. Ashruf

  03-01-2012
  Ik vind de opleiding een goed inzicht geven van de belangrijkste aspecten van de psychologie. Hoewel er verschillende onderwerpen worden behandeld, is de informatie en praktische toepassing daarvan goed bruikbaar in je prive en/of werksituatie. Het nodigt je ook uit om je verder te verdiepen in onderwerpen waar je belangstelling naar uitgaat. Kortom, als eerste kennismaking met de psychologie, een prima opleiding.
 • Raymon

  04-07-2011
  Voor een goede basis van de psychologie is deze cursus precies wat iemand zoekt. Boeiende informatie, goede afwisseling met theorie en praktijk. Een aanrader voor iedereen die zijn of haar kijk op de wereld willen vergroten.
 • D Knopers

  15-06-2011
  Zeer prettige manier van lesgeven door een gemotiveerde trainer waarin veel verschillende kanten van psychologie werden belicht.<br> voor mij Het was lang geleden dat ik een training volgde, ben door deze manier weer gemotiveerd en heb weer vertrouwen gekregen in mezelf.
 • Dhr. A.J. Bikker

  06-06-2011
  De lesstof was goed afgestemd op de schooldagen. Persoonlijke aanpak! Voldoende ruimte tijdens de lessen voor persoonlijke inbreng, ook de docent zorgde ervoor dat persoonlijke inbreng gestimuleerd werd. Persoonlijk leerproces wordt gestimuleerd door het maken van de reflectieverslagen. Je leert vooral jezelf beter kennen en begrijpen! Als je de confrontatie met jezelf durft aan te gaan dan is deze opleiding iets voor jou.
 • anonymous

  09-07-2010
  Een uitermjate geschikte opleiding om kennis te maken met alle aspecten uit de psychologie. Theoretische modellen komen tot leven door een praktische toepassing gestuurd vanuit de leervraag. Ik heb niet alleen veel over psycholgie geleerd,maar ook veel over mezelf. De kennis is breed toepasbaar en inzetbaar en kan er direct iets mee in mijn zakelijke, maar ook in de privé omgeving.Absoluut een aanrader. Tip. Je moet wel open willen staan voor jezelf en voor anderen
 • anonymous

  06-12-2009
  Mijn algemene indruk van de training was dat het een zeer leerzame en rijke ervaring was.(vandaar 10).<br>De locatie was voor mij ideaal namelijk op loopafstand van het station. Er gaan regelmatig meerdere bussen die vlak voor het gebouw stoppen. Kortom het was goed bereikbaar en goed haalbaar(vandaar 10).<br>Mijn trainster was zeer betrokken, behulpzaam, sociaal en rechtvaardig. Ze probeerde iedereen bij de lessen te betrekken. Kortom de communicatie was goed. Wanneer ik wegens ziekte een les had gemist zorgde mijn trainster ervoor dat ik die les alsnog in kon halen op een andere bereikbare locatie(vandaar 10).<br>De stof die we in de les-planner moesten voorbereiden werd in de les middels opdrachten uitgediept en klassikaal behandeld. Het boek was helder en de stof was interessant en goed samengevat. De schrijver Marc Brysbaert heeft een makkelijke schrijfstijl wat motiverend werkt tijdens het lezen van het lesboek(vandaar 10).<br>Wat ik zo prettig vind aan ICM is dat ik tijdens mijn studie op momenten dat ik even in een dip zat een mail kreeg met een inspirerende dag tekst. Dit gaf mij weer inspiratie om door te gaan.<br> Mijn dank hiervoor en mijn complimenten(vandaar 10).

Meer opleidingen en trainingen

Hier vind je een overzicht van alle 249 opleidingen en trainingen in de categorie: Online Virtual Classroom

Incompany

Deze cursus biedt ICM ook incompany aan, voor maatwerk in jouw organisatie.