Commercieel en creatief schrijven

Je schrijft regelmatig reclameteksten, directmailbrieven en offertes. Tijdens het schrijven gaan vaak vragen door je hoofd, omdat je je teksten wilt verbeteren. Hoe trek ik elke keer opnieuw de aandacht? Welke informatie gebruik ik? Hoe gaat een tekst ‘leven’? Waar let de klant op bij het lezen? Kan een informatieve brief of een offerte toch commercieel zijn? In de training Commercieel en creatief schrijven krijg je een helder antwoord op deze vragen. Je brengt je vaardigheid in commercieel en creatief schrijven naar een hoger niveau.

Ook online via Virtual Classroom beschikbaar

Goed nieuws: deze cursus bieden we ook volledig online aan.
Lees meer over de virtual classroom en bekijk de uitleg video.

Kies startdatum

Resultaat

 • Je brengt je commercieel en creatief schrijven naar een hoger niveau
 • Je leert een analyse te maken van je doelgroep
 • Je kunt verschillende manieren van opbouw, formulering en schrijfstijl toepassen in schrijfopdrachten
 • Je leert op overtuigende en verkoopgerichte wijze te schrijven
 • Je leert je teksten nog beter af te stemmen op je doelgroep
 • Je leert levendig te schrijven
 • Je leert technieken om het creatieve proces te stimuleren

Doelgroep

Iedereen die regelmatig commerciële teksten schrijft.

Zeker weten of dit bij je past? Doe een persoonlijke intake.

Programma

 • Commercieel en creatief schrijven
 • Doelgroep- en klantgericht schrijven
 • Schrijfproces in stappen
 • Boeiend en inspirerend schrijven
 • Effectieve schrijfstijl en schrijfvormen
 • Vertalen van product- en dienstkenmerken in klantvoordelen
 • Je persoonlijke schrijfstijl: kwaliteiten en valkuilen
 • De kracht van positief formuleren
 • Je creativiteit stimuleren
 • Beoordelen van eigen teksten
 • Praktijksituaties en -voorbeelden
 • Persoonlijk actieplan
Startdata en locaties

Studiewijze

Voorafgaand aan de training vindt een schriftelijke intake plaats om je leerdoelen in kaart te brengen. Tijdens deze training wordt er veel geoefend om je schriftelijke vaardigheden verder aan te scherpen. Met voorbeelden uit je eigen teksten en die van de andere deelnemers ga je aan de slag. Je leert beter structureren en formuleren. Je ontwikkelt vaardigheden om creatief en effectief met je doelgroep te communiceren. Je krijgt technieken aangereikt om inspiratie uit jezelf en je omgeving te halen. Zo ontstaan levendige teksten. In een training als deze staat ‘leren door doen’ centraal.

Heb je de gehele training gevolgd, dan ontvang je het ICM-certificaat.

Studiewijze Virtual Classroom

Wanneer je deze cursus volgt in de Virtual Classroom dan geldt deze studiewijze.

Plaats & data

Benieuwd wanneer je deze cursus kunt volgen? Bekijk de eerstvolgende startdata en cursuslocaties.

Meer opleidingen en trainingen

Hier vind je een overzicht van alle 249 opleidingen en trainingen in de categorie: Online Virtual Classroom

Incompany

Deze cursus biedt ICM ook incompany aan, voor maatwerk in jouw organisatie.

Plaats & data

De training is van 9.30 tot 17.00 uur en omvat 2 bijeenkomsten. Tevens is deze training volledig online te volgen via de Virtual Classroom.

de training wordt verzorgd in Amsterdam, Arnhem, Breda, Eindhoven, Groningen, Online Virtual Classroom, Rotterdam, Utrecht en Zwolle.

Maximale groepsgrootte: 12 personen.

Meer opleidingen en trainingen

Hier vind je een overzicht van alle 249 opleidingen en trainingen in de categorie: Online Virtual Classroom

Incompany

Deze cursus biedt ICM ook incompany aan, voor maatwerk in jouw organisatie.

Investering

De investering bedraagt € 1.095,-.

Dit bedrag is excl. € 37,50 per dag voor het dagarrangement of € 10,- per avond voor het avondarrangement. Voor online bijeenkomsten rekenen we geen arrangementskosten. De totale investering is excl. btw. Vrijstelling van btw is mogelijk. Je betaalt in dat geval 10% bovenop de investeringsprijs. Meer informatie.

De factuur van deze cursus wordt na de eerste bijeenkomst verstuurd. Wil je de factuur eerder ontvangen? Je kunt dit aangeven in het opmerkingenveld bij jouw inschrijving.

Persoonlijk advies

Onze adviseurs helpen je graag met persoonlijk advies, bijvoorbeeld over welke opleiding of training het beste bij jouw doelstellingen past. Ook voor praktische vragen kun je terecht bij onze afdeling advies.

Onze afdeling advies is te bereiken van 08:30 - 17:30 uur op telefoonnummer

030 - 29 19 888

Bel mij terug

Wil je liever door ons gebeld worden op een geschikter moment, laat dan hier je gegevens achter.

Meer opleidingen en trainingen

Hier vind je een overzicht van alle 249 opleidingen en trainingen in de categorie: Online Virtual Classroom

Incompany

Deze cursus biedt ICM ook incompany aan, voor maatwerk in jouw organisatie.

Ervaringen

 • Patrick Brinkhof

  20-11-2019
  De training was inspirerend, leuk en vooral leerzaam. ER wordt goed ingegaan op de praktijk en op een leuke manier werd je geconfronteerd met je verbeterpunten. Ik ben zeker anders gaan schrijven en weet efficiënter de tekst meer te zetten en 'to the point' te blijven.
 • Marleen Griffioen

  18-10-2018
  De cursus creatief en commercieel schrijven heb ik als zeer positief ervaren. Inhoudelijk gezien heb ik veel nieuwe en essentiële theorieën en aandachtspunten geleerd. Het was vooral fijn om deze zaken gelijk in de praktijk te brengen met de (klassikale) oefeningen. De trainer had echt kennis van zaken en kon de cursisten direct met praktische tips helpen om de teksten te verbeteren. Ik merk dat ik nu alles wat ik heb geleerd ook direct toepas in mijn werk. De
  voorbereiding van teksten en het daadwerkelijk schrijven van teksten pak ik nu op een andere manier en met een betere aanpak aan. Daarnaast was de verzorging op de locatie bij Rotterdam Airport uitstekend geregeld. Er was een goede, uitgebreide lunch, gratis parkeren en een nette verzorgde lesruimte.
 • Luciënne Van der Leije

  01-12-2017
  Inspirerend, praktisch, kleine groep, goed verzorgd, goede tips van medecursisten en hele goede trainer. Veel tips over hedendaags woordgebruik, veel praktijkvoorbeelden, per deelnemer was er aandacht voor de toepassingen in het eigen vakgebied.
 • Ricardo Schinning

  03-06-2017
  Zeer leuke en inspirerende cursus. De docente hield ons enorm scherp met uitdagende opdrachten en goede feedback. Na het volgen van deze training heb ik het geleerde direct toegepast en overgedragen waardoor mijn collega's er ook profijt van hebben. Deze twee dagen zijn werkelijk omgevlogen.
 • Frea de Jong

  23-03-2017
  Ontzettend leuke tweedaagse cursus. De docent is ervaren en bedreven en ze weet de leerstof inspirerend te brengen. We hadden een leuke groep studenten van divers pluimage, waardoor je ook weer nieuwe inzichten kreeg. Veel oefeningen tussendoor, waardoor je direct het geleerde in praktijk kon brengen. Kortom, zeer geslaagd!
 • C. Brasser

  08-11-2016
  Met veel humor en energie geeft Mart de cursus commercieel en creatief schrijven. De dagen vlogen voorbij. Ik ben heel anders gaan kijken naar mijn eigen teksten en ben een betere, klantgerichter copywriter geworden. Een high five en 2 dikke duimen voor ICM en Mart.
 • Welmoed Klomp

  01-11-2016
  De training is toegespitst op de dagelijkse praktijk van de deelnemers en daardoor direct toepasbaar. De trainer is zeer bevlogen en werkt aanstekelijk inspirerend. De training is ook privé van toegevoegde waarde. Bijvoorbeeld bij het maken van berichten voor de sportvereniging, kerk of school.
 • Katie Westerhout

  29-11-2015
  Mooie training waarin jouw eigen praktijk ook een plek krijgt. Meteen aan de slag dus! Veel doen (schrijven etc) tijdens de trainigsdagen, werkt voor mij erg fijn. Ik voelde me na de training zekerder om met teksten aan de slag te gaan in mijn werk.
 • Babet Mooij

  04-11-2014
  Als ik weer een cursus ga volgen en deze wordt via ICM aangeboden dan zou ik daar de voorkeur aangeven boven andere opleidingsinstellingen die een vergelijkbare opleiding aanbieden.
 • Mara Kraaijenbrink

  31-10-2014
  Ik ben tijdens deze cursus echt gedwongen om uit mijn comfortzone te stappen en daardoor merkte ik in de tweede bijeenkomst al hoeveel ik tijdens de eerste bijeenkomst gegroeid was. De docente heeft me ertoe gezet om het beste uit mezelf te halen en de praktische toepassing van de theorie in de bijeenkomsten maakt dat ik ontzettend veel geleerd heb.
 • Mooij

  10-04-2014
  Een hele goede cursus. Veel oefeningen toepasbaar op de eigen praktijk. Goede sheets en gedoceerd door een gedreven, enthousiaste docente. Ook de locatie was prima in orde, goed bereikbaar.
 • Mascha Fiktorie - Grootveld

  15-10-2013
  Helaas verhinderen de richtlijnen van ons moederbedrijf dat ik meer kan doen met kennis die ik opgedaan heb in deze training. De training heeft mij echter een heel goede basis gegeven om anders naar teksten de kijken en waar mogelijk mijn interpretatie gegrond terug te koppelen naar het moederbedrijf.
  Het lespropgramma was zeer goed en gevarieerd, de docent vriendelijk, open en professioneel en de lokatie in Amsterdam (Olympisch stadion) prima in orde.
  Al met al een zeer prettige ervaring en indien de gelegenheid zich voordoet zal ik weer een training bij het ICM gaan volgen.
 • anonymous

  26-09-2012
  Zeker een aanrader voor iedereen die op een creatieve manier zijn brieven, persberichten of advertenties wil herschrijven.<br>
  Heeft mij zeker geholpen om onze jaren 50 stijl brieven om te zetten naar de huidige tijd!
 • anonymous

  16-11-2010
  Prima training, veel oefeningen gedaan die later weer klassikaal besproken worden. Door de feedback van de docent en mede cursisten leer je veel.<br>Veel goede en bruikbare tips &amp; trucs gekregen!<br>Mede door het prettige lesgeven van de docente een erg leerzame en leuke cursus.<br>
 • Jetta

  10-08-2010
  Het was een hele actieve cursus met veel oefening en veel uitwisseling van ervaringen. De trainster maakte er een interessante en dynamische dag van met ruimte voor discussie en eigen inbreng.
 • Maaike Verkerk

  06-01-2010
  Een zeer praktische training, waarbij je van zowel de trainster als de mede-cursisten feedback krijgt. Door omstandigheden waren wij de eerste dag met z'n 5-en en de tweede dag met z'n 3-en. Hierdoor was er veel ruimte voor persoonlijke aandacht, dat was erg prettig. De trainster had veel ervaring en speelde goed in op de persoonlijke situatie van de cursisten.
 • Tonny

  05-01-2010
  Goede trainer die inging op de persoonlijke (werk)situatie. Centraal gelegen locatie en uitstekende lunch!
 • Suzanne van Poppel

  05-01-2010
  De training Commercieel en Creatief schrijven van ICM geeft duidelijk inzicht in hoe je succesvol commerciële teksten opstelt. Aan de hand van praktijkvoorbeelden en door het zelf toepassen van de theorie tijdens de lessen wordt duidelijk hoe je een doelgroep op de beste manier kunt bereiken. Door een goede mix van theorie, discussies en oefeningen vond ik elke les zeer boeiend.
 • Stoel

  13-10-2009
  Veel oefenen in de les: diverse schrijfopdrachten. Worden in de groep besproken. Zo leer je van elkaar en is inspirerend.
 • Cyril Kraak

  Door het enthousiasme en de professionaliteit van docente, heb ik veel inspiratie opgedaan. Met een goede verdeling van praktijkopdrachten en theorie weet zij je te prikkelen om het uiterste uit je creativiteit te halen.

 • Chantal

  Ik vond het een zeer interessante, leerzame en interactieve cursus. Je kunt de theorie direct in de praktijk brengen door diverse schrijfopdrachten.

  Daarnaast werk je in groepjes waardoor je ook van anderen leert. De begeleiding was goed en deze cursus heeft mij geleerd hoe ik mijn teksten een creatieve invalshoek kan geven.

 • F. Nederstigt

  Dit was een zeer goede training met een perfecte balans tussen praktijk opdrachten en theorie. De zeer ervaren en bevlogen docente wist in korte tijd het maximale uit de cursisten te halen om zo hun doelstellingen te bereiken.

  Het meegekregen handboek is zeer prettig als naslagwerk. Al met al een top training!

 • Nelien

  De cursus als leerzaam ervaren. De coaches weten waar ze het over hebben, je krijgt een aantal tools om het creatieve proces beter en makkelijker op gang te brengen. Tevens is er ook ruimte om te sparren met de klasgenoten over dagelijkse situaties.

 • Dennis Hasselt

  Zeker een aanrader voor iedereen die op een creatieve manier zijn brieven, persberichten of advertenties wil herschrijven. Heeft mij zeker geholpen om onze jaren 50 stijl brieven om te zetten naar de huidige tijd.

Meer opleidingen en trainingen

Hier vind je een overzicht van alle 249 opleidingen en trainingen in de categorie: Online Virtual Classroom

Incompany

Deze cursus biedt ICM ook incompany aan, voor maatwerk in jouw organisatie.