NIMA B Sales – Accountmanager

NIMA B Sales – Accountmanager is dé opleiding voor professionele accountmanagers of wie dit wil worden. Als accountmanager ben je van essentieel belang, je bent immers de schakel tussen de organisatie en klanten. Je bent verantwoordelijk voor relatiebeheer en sales en wilt hierin groeien. In 9 maanden leer je hoe je meer rendement haalt uit je huidige klantenbestand en nieuwe klanten werft. Zowel met theorie als cases en oefeningen vergroot je tijdens de opleiding je persoonlijke kwaliteiten en kennis op het gebied van verkoop- en accountstrategieën, -processen en -gesprekken. ICM is dé NIMA Education Partner en maakt het verschil met inspirerende en interactieve bijeenkomsten om je optimaal voor te bereiden op het NIMA examen.

 

Ook online via Virtual Classroom beschikbaar

Goed nieuws: deze cursus bieden we ook volledig online aan.
Lees meer over de virtual classroom en bekijk de uitleg video.

Kies startdatum

Unieke voordelen

 • Verrijk je CV met een hoog gewaardeerd en internationaal erkend diploma
 • ICM is al jarenlang één van de meest succesvolle NIMA-opleiders in Nederland
 • Optimale begeleiding bij het schrijven van je accountplan & de mogelijkheid om dit plan te presenteren aan je docent

Resultaat

 • Je brengt het rendement van je verkoopactiviteiten naar een hoger niveau
 • Je beheerst alle facetten van verkoop die van belang zijn voor ervaren accountmanagers
 • Je ontwikkelt je persoonlijke effectiviteit binnen de verkoopdiscipline
 • Je schrijft en presenteert een kwalitatief en resultaatgericht accountplan en voert professionele salesgesprekken op niveau
 • Je doet aan optimaal relatiemanagement en onderhoudt succesvol je netwerk

Doelgroep

De opleiding NIMA B Sales is voor diegenen met ervaring binnen de verkoopdiscipline die zich naar een hoger niveau willen ontwikkelen. Je bent werkzaam als verkoper, (key)accountmanager of medeverantwoordelijk voor het opstellen en uitvoeren van de accountplannen van je organisatie. Met deze opleiding versterk je je verkoopkennis en -ervaring.

Zeker weten of dit bij je past? Doe een persoonlijke intake of de NIMA studiekeuzetest.

Programma

 • Sales binnen je organisatie
 • Verkoopstrategie en -beleid
 • Verkoop- en accountplanning
 • Fases in het verkoopproces
 • Externe omgeving: markt- en concurrentieanalyse
 • Interne omgeving: marketing, financiën, distributie, productie, personeel en organisatie
 • Organisatiestrategie versus verkoopplan
 • Klantstrategie
 • Verkoopgesprekken
 • Verkoopteam (her)structureren
 • Leiderschapsstijlen
 • Coachen en feedback geven
 • Effectief communiceren
 • Schrijven en presenteren van een accountplan
 • Praktijksituaties en -voorbeelden
 • Examentraining
Startdata en locaties

Studiewijze

Voorafgaand aan de opleiding krijg je toegang tot de ICM leeromgeving waar je je voorbereidt op de opleiding en kennismaakt met je medecursisten. Hier vind je ook inspirerende en inhoudelijke content.

De opleiding NIMA B Sales – Accountmanager is een verdieping van je kennis en vaardigheden op het gebied van accountmanagement. Tijdens de bijeenkomsten maakt de docent een heldere vertaalslag van de theorie naar de praktijk. Met cases en interessante oefeningen raak je thuis in de materie. Er is volop ruimte om ervaringen uit te wisselen met je medecursisten.

Je vergroot algemene kennis van strategische verkoop, je leert theoretische modellen toepassen en strategische opties formuleren. Hiermee ben je goed voorbereid op het schriftelijk NIMA B1 examen.

Daarnaast schrijf je een accountplan. Hiervoor bestudeer je aanvullende theorie en krijg je begeleiding van je docent. Deze helpt jou ook bij voeren van het behoeftegericht verkoop- en onderhandelingsgesprek. Zo bereid je je optimaal voor op het mondeling NIMA B2 examen.

De opleiding wordt verzorgd door een docent met veel praktijkervaring op het gebied van sales.

Studiewijze Virtual Classroom

Wanneer je deze cursus volgt in de Virtual Classroom dan geldt deze studiewijze.

Vooropleiding

ICM volgt de richtlijnen van het NIMA en stelt de volgende wensen (geen eisen) aan de vooropleiding:

 • Kennis op NIMA A Sales niveau
 • HBO denk- en werkniveau
 • Werkzaam binnen een salesfunctie (in verband met het schrijven van een accountplan)

Studievoorbereiding

Naast de bijeenkomsten moet je tijd vrijmaken voor zelfstudie. Houd rekening met 3-4 uur voorbereiding per bijeenkomst voor de avondopleiding en 6-8 uur voorbereiding per bijeenkomst voor de dagopleiding. Houd daarnaast rekening met een extra tijdsinvestering ter voorbereiding op het examen.

Studiemateriaal

ICM is door NIMA benoemd tot Education Partner. Hierdoor ben je ervan verzekerd dat onze opleiding NIMA A Sales voldoet aan de eisen van NIMA

Diploma

De opleiding NIMA B Sales – Accountmanager bij ICM leidt je op tot het behalen van het officiële NIMA diploma:

 • NIMA B Sales – Accountmanager

Het volledige NIMA B Sales – Accountmanager examenbestaat uit twee delen: NIMA B1 en NIMA B2. Het B1 examen bestaat uit een digitaal examen met cases en open vragen. Het B2 examen bestaat uit het schrijven en presenteren van een accountplan en het voeren van een behoeftegericht verkoop- en onderhandelingsgesprek. Een eenmalige afname van deze examens is bij de opleiding inbegrepen.

De examens worden verzorgd door het NIMA. Via de verkregen examenvoucher meld je je hiervoor bij NIMA aan. Bij een voldoende resultaat word je ingeschreven in het officiële NIMA-register. Neem voor overige vragen over het examen contact op met NIMA op telefoonnummer 020 – 503 93 00 of kijk op www.nima.nl.

Plaats & data

Benieuwd wanneer je deze cursus kunt volgen? Bekijk de eerstvolgende startdata en cursuslocaties.

Pakketvoordeel

ICM biedt je de mogelijkheid om, in minimaal 16 maanden, het NIMA A Sales – en NIMA B Sales – diploma in 1 pakket te behalen. Als je je voor beide opleidingen als pakket inschrijft, heb je een voordeel van € 295 ten opzichte van 2 afzonderlijke inschrijvingen. Je start met NIMA A Sales en daarna volg je NIMA B  Sales – Accountmanager.

Je kunt kiezen uit de volgende pakketten:

Meer opleidingen en trainingen

Hier vind je een overzicht van alle 43 opleidingen en trainingen in de categorie: NIMA Opleidingen

Incompany

Deze cursus biedt ICM ook incompany aan, voor maatwerk in jouw organisatie.

Plaats & data

ICM verzorgt NIMA B Sales als avond- en als dagopleiding. De avondopleiding is van 19.00 tot 22.00 uur en omvat 20 lessen. De dagopleiding is van 10.00 tot 16.00 uur en omvat 10 lessen. Tevens is deze opleiding volledig online te volgen via de Virtual Classroom.

de opleiding wordt gegeven in april 2021, oktober 2021 en april 2022.

de opleiding wordt verzorgd in Alkmaar, Almere, Amsterdam, Apeldoorn, Arnhem, Breda, Den Bosch, Den Haag, Eindhoven, Enschede, Groningen, Haarlem, Heerenveen, Leiden, Maastricht, Nijmegen, Online Virtual Classroom, Roermond, Rotterdam, Utrecht en Zwolle.

Meer opleidingen en trainingen

Hier vind je een overzicht van alle 43 opleidingen en trainingen in de categorie: NIMA Opleidingen

Incompany

Deze cursus biedt ICM ook incompany aan, voor maatwerk in jouw organisatie.

Investering

De investering bedraagt € 3.945,-.

 • Leskosten: € 2.820 (of 3 termijnen á € 965,-)
  Inclusief:

  • Persoonlijke begeleiding: € 200
  • Mondeling oefenmoment: € 225
 • Lesmateriaal: € 175
 • NIMA examen B1: € 425
 • NIMA examen B2: € 525

Dit bedrag is excl. € 37,50 per dag voor het dagarrangement of € 10,- per avond voor het avondarrangement. Voor online bijeenkomsten rekenen we geen arrangementskosten. De totale investering is excl. btw. Vrijstelling van btw is mogelijk. Je betaalt in dat geval 10% bovenop de investeringsprijs. Meer informatie.

De factuur van deze cursus wordt na de eerste bijeenkomst verstuurd. Wil je de factuur eerder ontvangen? Je kunt dit aangeven in het opmerkingenveld bij jouw inschrijving.

Pakketvoordeel

ICM biedt je de mogelijkheid om, in minimaal 16 maanden, het NIMA A Sales – en NIMA B Sales – diploma in 1 pakket te behalen. Als je je voor beide opleidingen als pakket inschrijft, heb je een voordeel van € 295 ten opzichte van 2 afzonderlijke inschrijvingen. Je start met NIMA A Sales  en daarna volg je NIMA B Sales – Accountmanager.

Je kunt kiezen uit de volgende pakketten:

Persoonlijk advies

Onze adviseurs helpen je graag met persoonlijk advies, bijvoorbeeld over welke opleiding of training het beste bij jouw doelstellingen past. Ook voor praktische vragen kun je terecht bij onze afdeling advies.

Onze afdeling advies is te bereiken van 08:30 - 17:30 uur op telefoonnummer

030 - 29 19 888

Bel mij terug

Wil je liever door ons gebeld worden op een geschikter moment, laat dan hier je gegevens achter.

Meer opleidingen en trainingen

Hier vind je een overzicht van alle 43 opleidingen en trainingen in de categorie: NIMA Opleidingen

Incompany

Deze cursus biedt ICM ook incompany aan, voor maatwerk in jouw organisatie.

Ervaringen

 • Ingrid Schouten

  06-12-2016
  Complimenten voor het faciliteren, verzorgen van de opleiding en de kundigheid en expertise van de docent. Het is een pittige opleiding maar door goede ondersteuning en betrokkenheid van de docent heeft iedereen een oprechte kans van slagen. Daarom krijgt ICM een dikke 10!
 • Ingrid Schouten

  08-11-2016
  Complimenten voor het faciliteren, verzorgen van de opleiding en de kundigheid en expertise van de docent. Het is een pittige opleiding maar door goede ondersteuning en betrokkenheid van de docent heeft iedereen een oprechte kans van slagen. Daarom krijgt ICM een dikke 10!
 • Alfred Landeweer

  22-02-2012
  Fantastische training. Ik kan niet anders zeggen. Ik ben al vijf jaar actief in de internationale sales. Met deze studie heb ik geleerd om bepaalde zaken beter te plaatsen. Dit haalt dan veel stress weg, je wint veel tijd, hebt nog meer plezier in je werk. De coach was uitstekend ook vanwege zijn grote ervaring op velerlei (sales)gebied.<br>Aanrader voor jezelf en niet te vergeten ook voor het bedrijf waar je werkt !
 • Alfred Landeweer

  Fantastische training. Ik kan niet anders zeggen. Ik ben al vijf jaar actief in de internationale sales. Met deze studie heb ik geleerd om bepaalde zaken beter te plaatsen. Dit haalt dan veel stress weg, je wint veel tijd, hebt nog meer plezier in je werk. De coach was uitstekend ook vanwege zijn grote ervaring op velerlei (sales)gebied.
  Aanrader voor jezelf en niet te vergeten ook voor het bedrijf waar je werkt!

 • V. Brands

  Ik ben zeer tevreden over de opleiding. Een ervaren trainer die mij heeft geholpen om meer overzicht en structuur te krijgen. De opleiding blijft interssant door de afwisseling tussen theorie en praktijk.

 • Niels Rekers

  De cursus is goed opgezet en de trainer had veel praktijkvoorbeelden als aanvulling op de stof. Hij hield de groep goed bij elkaar en hij motiveerde iedereen op een goede manier. Goede aanvulling op de kennis die ik al had.

Meer opleidingen en trainingen

Hier vind je een overzicht van alle 43 opleidingen en trainingen in de categorie: NIMA Opleidingen

Incompany

Deze cursus biedt ICM ook incompany aan, voor maatwerk in jouw organisatie.