Zakelijke correspondentie

Wil je graag weten welke eisen er worden gesteld aan verzorgde correspondentie? Zoek je meer houvast om in een zakelijke, klantvriendelijke en beknopte stijl brieven en e-mails te schrijven? Of wil je in het kader van efficiëntie minder tijd kwijt zijn aan je correspondentie? Dan is deze training uitstekend geschikt voor jou. Onder leiding van een ervaren trainer leer je hoe je je zakelijke correspondentie beter en in minder tijd kunt verzorgen.

Na deze twee trainingsdagen schrijf je vol plezier en zelfvertrouwen je brieven.

Resultaat

 • Je brengt de kwaliteit van je zakelijke correspondentie naar een hoger niveau
 • Je weet hoe je een brief opbouwt en structuur aanbrengt
 • Je kunt je correspondentie klantgericht formuleren
 • Je krijgt inzicht in de verschillende soorten brieven
 • Je leert brieven af te stemmen op doel en doelgroep
 • Je bent op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in zakelijke correspondentie

Doelgroep

Iedereen die de kwaliteit van zijn of haar zakelijke correspondentie naar een hoger niveau wil brengen.

Zeker weten of dit bij je past? Doe een persoonlijke intake.

Programma

 • Zakelijke correspondentie
 • Inleiding in de communicatietheorie
 • Doel en doelstelling van je brief
 • Opbouw van een brief
 • Zakelijke e-mail
 • Klantgericht formuleren
 • Positief taalgebruik
 • Verschillende soorten brieven:
  • informatieve brief
  • slechtnieuwsbrief
  • klachtenbrief
  • verkoopbrief
 • Openingszinnen
 • Slotzinnen
 • Helderheid en duidelijkheid
 • Huisstijl: indeling en vormgeving
 • Praktijksituaties en -voorbeelden
 • Persoonlijk actieplan
Startdata en locaties

Studiewijze

Voorafgaand aan de training vindt een schriftelijke intake plaats om je leerdoelen te formuleren en stuur je enkele brieven op die je zelf hebt geschreven. De trainer gebruikt ze om het programma nog beter af te stemmen. Tijdens de training wisselen theorie en praktijk elkaar af. Je beoordeelt brieven onder meer op zinsniveau, geeft een oordeel over de alinea-indeling en discussieert over de opbouw. Je schrijft brieven op basis van verschillende situaties. De andere deelnemers en de trainer geven je feedback. De trainer brengt je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in zakelijke correspondentie. Voortaan schrijf je verzorgde zakelijke brieven.

Heb je de gehele training gevolgd, dan ontvang je het ICM-certificaat.

Plaats & Data

Benieuwd wanneer je deze cursus kunt volgen? Bekijk de eerstvolgende startdata en cursuslocaties.

Meer opleidingen en trainingen

Hier vind je een overzicht van alle 17 opleidingen en trainingen in de categorie: Management Support.

Incompany

Deze cursus biedt ICM ook incompany aan, voor maatwerk in jouw organisatie.

Plaats & data

De training wordt verzorgd in Amsterdam, Arnhem, Breda, Eindhoven, Groningen, Rotterdam, Utrecht en Zwolle.

Maximale groepsgrootte: 12 personen.

Meer opleidingen en trainingen

Hier vind je een overzicht van alle 17 opleidingen en trainingen in de categorie: Management Support.

Incompany

Deze cursus biedt ICM ook incompany aan, voor maatwerk in jouw organisatie.

Investering

De investering bedraagt € 1.095,-.

Dit bedrag is excl. € 37,50 per dag voor het dagarrangement. De totale investering is excl. btw. Vrijstelling van btw is mogelijk. Je betaalt in dat geval 10% bovenop de investeringsprijs. Meer informatie.

De factuur van deze cursus wordt na de eerste bijeenkomst verstuurd. Wil je de factuur eerder ontvangen? Je kunt dit aangeven in het opmerkingenveld bij jouw inschrijving.

Persoonlijk advies

Onze adviseurs helpen je graag met persoonlijk advies, bijvoorbeeld over welke opleiding of training het beste bij jouw doelstellingen past. Ook voor praktische vragen kun je terecht bij onze afdeling advies.

Onze afdeling advies is te bereiken van 08:30 - 17:30 uur op telefoonnummer:

030 - 29 19 888

Bel mij terug

Wil je liever door ons gebeld worden op een geschikter moment, laat dan hier je gegevens achter.

Meer opleidingen en trainingen

Hier vind je een overzicht van alle 17 opleidingen en trainingen in de categorie: Management Support.

Incompany

Deze cursus biedt ICM ook incompany aan, voor maatwerk in jouw organisatie.

Ervaringen

 • Chantal Batala

  03-10-2018
  Ik heb twee fijne dagen gehad tijdens de cursus Zakelijke Correspondentie. Vanwege het kleine groepje was er veel persoonlijke aandacht. Ook het gebruik van cases vanuit de praktijk van de cursisten heb ik erg gewaardeerd. We zijn stap voor stap door de stof gegaan met veel voorbeelden en opdrachten om de informatie zelf in de praktijk te brengen. Ik heb er veel aan gehad en beveel de cursus zeker aan!
 • Brenda van Ham

  29-08-2018
  de training was erg goed, duidelijk, docent was prettig in omgang, wist erg veel te vertellen, leuke en bruikbare tips. de locatie in Utrecht was perfect, dicht bij het station , heerlijke lunch.
 • Pim Drupsteen

  07-12-2016
  Erg duidelijk en goed. Praktijk ervaringen werden gebruikt om zo individueel iedereen op zijn eigen aandachtspunten te trainen. Niet standaard vast houden aan de tijd en planning waardoor sommige onderdelen versneld gingen en andere juist meer aandacht kregen.
 • van der Steen

  13-11-2015
  Topper. Zakelijke correspondentie saai echt niet bij ICM met Leontine! .
 • Joke Bontekoe

  08-07-2015
  Deze cursus is heel goed bevallen, hier heb je echt wat aan ook als je al jaren aan het werk ben.

  Ik heb er veel aan gehad omdat ik nog in de oude modus van handelscorrespondentie zat.
  Door het meenemen van eigen mails en brieven werd er direct commentaar op gegeven.
  Locatie was perfect, goed te bereiken met openbaar vervoer.
 • vangelica petrov

  05-11-2014
  Locatie waar de training werd verzorgt was goed. Trainer was duidelijk, en erg behulpzaam. Het niveau was naar verwachting, allen de tijd om het boek door te nemen was te kort. De boek kreeg je mee om zelf te bestuderen. dat is jammer. Ik heb juist verwacht om meer tips en trucks fysiek te kunnen trainen.
 • Mariska van Dort

  04-11-2014
  Een leuke en leerzame cursus. Een goede verdeling tussen het leerboek en de praktijk opdrachten. Er werd veel gewerkt met eigen voorbeelden zodat deze meteen verbeterd en aangepast konden worden. Een gezellige kundige docent die uit elke cursist het beste wist te halen.
 • Lucia Makkink

  03-05-2014
  Prima cursus, goede docent die snel kan switchen tussen boekopdrachten of praktijkbrieven. Er wordt ingespeeld op je werksituaties. Je kan in groepsverband je eigen brieven doornemen, verbeteren/veranderen en klassikaal bespreken.Alleen maar positief. Deze cursus is echt een aanrader.
 • Henk Keijzer

  03-04-2014

  Ik vond het een zeer leerzame training, het is een cursus waarin je actieve met je eigen voorbeelden op zoek gaat naar verbeter punten, dit doe je samen met je mede cursisten onder begeleiding van de cursusleidster die voldoende ruimte en aandacht had voor persoonlijke begeleiding.De les map gebruik ik nu nog regelmatig als naslagwerk. De locatie in Utrecht is prima te bereiken en de verzorging meer dan goed.
 • M. Mastenbroek

  02-04-2014
  Ik kan alleen maar loffend zijn over deze training. Na deze training is mijn correspondentie aanzienlijk vooruit gegaan. Ik heb het idee dat ik een stuk frissr en moderner heb leren schrijven. Ik ga zeker nog een training via ICM volgen.
 • Angelique Dpouw

  08-11-2013
  Ik vond het een zeer leerzame training, ook goed om te zien dat mijn schrijfstijl eigenlijk helemaal zo verkeerd niet was. Ik heb handige tips gekregen van andere deelnemers alsook van de trainster. Heel goed om eens kritisch naar je eigen schrijfstijl te kijken, de tips heb ik inmiddels al doorgevoerd in mijn werk. Nogmaals bedankt daarvoor!

  Groetjes,

  Angelique Douw
 • Anoniem

  04-11-2013
  door veel oefenen met voorbeelden en feed back vanuit de groep kreeg men veel nieuwe inzichten m.b.t. het opstellen van mails en brieven. daarnaast is het ontvangen boekwerk erg handig als naslagwerk
 • Babette van Ewijk

  15-10-2013
  Zeer goede training. ik heb er veel van geleerd. Mevr. takoma weet haar cursisten uit de dagen en op een goede manier de stof over te brengen. iedere dag als ik een brief maak denk ik weer aan de basis theorie en de handigheden die je kunt inzetten. Super!
 • Patricia Keetman

  Wat ik heb geleerd in de cursus zakelijke correspondentie is dat iedereen zijn eigen schrijfstijl heeft en dat niet iets fout of goed is. Dat je wel moet zorgen dat je verfrissend blijft schrijven, dus pas je aan aan deze tijd. Ook heb ik geleerd om oude ingebakken woorden te vervangen door moderne frisse woorden.

  Daar waar ik dacht dat iets misschien wel niet zo zakelijk was, blijkt het gewoon gebruikt te kunnen worden in de nieuwe corresponderende taal. Ik ben minder onzeker geworden over hoe ik brieven schrijf en daardoor schrijf ik nu makkelijker. Tevens super veel tips gekregen hoe je een brief kunt beginnen, en hoe je een brief kunt eindigen.

  Ik heb nog steeds dagelijks mijn studiemateriaal erbij en ik vind het nu super leuk en zie het als een uitdaging om elke dag nieuwe moderne frisse correspondentie te sturen naar klanten, collega’s etc. Mijn vervolg cursus gaat verzorgd Nederlands worden als aanvulling.

 • Pim Scheenloop

  Een complete cursus van 2 dagen. Toch kreeg ik veel bruikbare tips die ik direct in de praktijk kon toepassen. De docent had duidelijk ervaring en veel kennis paraat. Het tempo van de van de cursus was vlot maar er was voldoende ruimte voor persoonlijke aandacht door de cursusleider.

  De locatie was uitstekend bereikbaar en had voldoende parkeergelegenheid. Naast de cursus was er een uitstekende catering. Echt een toppertje voor een ieder die veel correspondentie moet afhandelen.

 • Karin Janssen

  Ik heb veel opgestoken van de duidelijke uitleg door de docent. Veel zaken heb ik direct in de praktijk toe kunnen passen. De lesmap gebruik ik nu nog regelmatig als naslagwerk.

  Ook het bespreken van verschillende praktijkvoorbeelden van medecursisten vond ik erg leerzaam. Al met al een echte aanrader voor iedereen die te maken heeft met zakelijke correspondentie.

 • K. Koet

  Prettige les sfeer en een gemotiveerde docent.

 • R. Groenewald

  Alles goed geregeld & interessante docent.

 • M. Zanbergen

  De cursus geeft goede tools mee. Een vakbekwame docent.

Meer opleidingen en trainingen

Hier vind je een overzicht van alle 17 opleidingen en trainingen in de categorie: Management Support.

Incompany

Deze cursus biedt ICM ook incompany aan, voor maatwerk in jouw organisatie.