Notities en memo’s schrijven

Je schrijft regelmatig evaluaties, verslagen, voorstellen en dergelijke in de vorm van een notitie of een memo. Maar dit kost je veel tijd en moeite. En als dan ook de boodschap niet overkomt zoals je had bedoeld, dan wordt het vervelend. Je zou willen dat je er meer talent voor had! Maar schrijven kun je leren! Tijdens de training Notities en Memo’s Schrijven maak je kennis met een succesvolle schrijfmethodiek: piramideschrijven. Daarbij vertel je het belangrijkste eerst, steeds weer. Je leert bovendien kort en krachtig, fris en op de juiste toon jouw boodschap te formuleren. Hierdoor weet de lezer meteen waar het over gaat. Hij snapt wat je zegt en is sneller overtuigd.

Ook online via Virtual Classroom beschikbaar

Goed nieuws: deze cursus bieden we ook volledig online aan.
Lees meer over de virtual classroom en bekijk de uitleg video.

Kies startdatum

Unieke voordelen

 • Een ervaren schrijver als trainer
 • Succesvolle schrijfmethodiek
 • Zichtbare ontwikkeling van je schrijfcompetenties

Resultaat

 • Je stemt je informatie volledig af op de lezer en het doel dat je wilt bereiken
 • Je maakt gebruik van vaste structuren
 • Je schrijft sneller
 • Je formuleert je gedachten helder en begrijpelijk
 • Je schrijft kort en krachtig
 • Je krijgt je lezer(s) in beweging

Doelgroep

Voor wie het schrijven van notities en memo’s een onderdeel is van het dagelijkse werk.

Zeker weten of dit bij je past? Doe een persoonlijke intake.

Programma

Dag 1

 • Notities of memo’s, rapportages en korte verslagen. Je achterhaalt het doel en de functie van je teksten. Je herkent welke tekstsoorten en tekstvormen je voornamelijk gebruikt en of je hierin de juiste keuze maakt.
 • Aansluiten op de lezer(s). Je kruipt in het hoofd van jouw lezer: wat heeft voor hem betekenis? Welke vragen stelt hij zich?
 • De kern van het verhaal. Je formuleert de antwoorden op de lezersvragen. Daarmee leert je hoofd- van bijzaken, en meningen van feiten te onderscheiden.
 • Logische tekstopbouw en structuur. Je maakt het je eigen steeds met de belangrijkste informatie te beginnen.

Dag 2

 • Woordkeuze en spelling. Jouw tekst wordt een gesprek met de lezer. Je krijgt tips om direct en toch tactvol op jouw doel af te gaan. Ook besteden we aandacht aan veelvoorkomende spellingsfouten.
 • De tekst afwerken. Het oog wil natuurlijk ook wat. Met een goede afwerking helpt je de lezer bovendien sneller zijn weg in de tekst te vinden.
 • Je beoordeelt elkaars teksten en zoekt naar succesvolle elementen in structuur en schrijfstijl.
Startdata en locaties

Studiewijze

Ons doel is je zo goed mogelijk voor te bereiden op de stap die je gaat maken in de praktijk, daarom kiezen wij voor de volgende, gedegen aanpak.

Intake | Jouw persoonlijke leerdoelen staan centraal tijdens de training. Voorafgaand aan de eerste bijeenkomst geef je in een schriftelijk intakeformulier aan wat jouw leerdoelen, wensen en verwachtingen zijn. Je neemt zelfgeschreven teksten mee naar de bijeenkomst. Deze dienen als oefenmateriaal. Daarmee is het zowel voor jou als voor de trainer helder waar je mee aan de slag gaat tijdens de bijeenkomsten.

Praktijkvoorbeelden | Je neemt voor iedere bijeenkomst gerichte praktijkvoorbeelden mee naar de training. De trainer zal hierom vragen en ze betrekken bij wat jij wilt leren. Jouw praktijkvoorbeelden helpen anderen vaak ook weer vooruit.

Bijeenkomsten | De bijeenkomsten zijn gericht op interactie met de trainer en medecursisten. Met afwisselende werkvormen doe je kennis en inzichten op en oefen je met vaardigheden. Er is veel ruimte voor de inbreng van eigen praktijksituaties en -voorbeelden. In een ontspannen en veilig leerklimaat wordt vooral veel geoefend met door je zelf ingebrachte teksten. Met jouw medecursisten en de trainer als kritische (mee)lezers.

Ervaren trainers | Een ervaren docent begeleidt de klassikale bijeenkomsten waarbij jouw leerbehoefte centraal staat. De trainer is zelf een succesvol tekstschrijver met jarenlange schrijfervaring. De trainer daagt je steeds uit om aan te geven wat jij nodig hebt om goed te leren schrijven.

Praktijkopdracht | Je herschrijft een eerder geschreven tekst of schrijft een nieuwe tekst. Daarin verwerk je wat je tijdens de eerste bijeenkomst heeft geleerd.

ICM-certificaat | Heb je de gehele training gevolgd, dan ontvang je het ICM-certificaat.

Studiewijze Virtual Classroom

Wanneer je deze cursus volgt in de Virtual Classroom dan geldt deze studiewijze.

Plaats & data

Benieuwd wanneer je deze cursus kunt volgen? Bekijk de eerstvolgende startdata en cursuslocaties.

Meer opleidingen en trainingen

Hier vind je een overzicht van alle 17 opleidingen en trainingen in de categorie: Management Support

Incompany

Deze cursus biedt ICM ook incompany aan, voor maatwerk in jouw organisatie.

Plaats & data

De training is van 9.30 tot 17.00 uur en omvat 2 bijeenkomsten. Tevens is deze training volledig online te volgen via de Virtual Classroom.

de training wordt verzorgd in Amsterdam, Arnhem, Breda, Eindhoven, Groningen, Online Virtual Classroom, Rotterdam, Utrecht en Zwolle.

Maximale groepsgrootte: 12 personen.

Meer opleidingen en trainingen

Hier vind je een overzicht van alle 17 opleidingen en trainingen in de categorie: Management Support

Incompany

Deze cursus biedt ICM ook incompany aan, voor maatwerk in jouw organisatie.

Investering

De investering bedraagt € 1.095,-.

De investering bestaat uit:

 • Leskosten
 • Literatuur & materiaal
 • Online leeromgeving
 • Praktijkopdracht

Dit bedrag is excl. € 37,50 per dag voor het dagarrangement of € 10,- per avond voor het avondarrangement. Voor online bijeenkomsten rekenen we geen arrangementskosten. De totale investering is excl. btw. Vrijstelling van btw is mogelijk. Je betaalt in dat geval 10% bovenop de investeringsprijs. Meer informatie.

De factuur van deze cursus wordt na de eerste bijeenkomst verstuurd. Wil je de factuur eerder ontvangen? Je kunt dit aangeven in het opmerkingenveld bij jouw inschrijving.

Persoonlijk advies

Onze adviseurs helpen je graag met persoonlijk advies, bijvoorbeeld over welke opleiding of training het beste bij jouw doelstellingen past. Ook voor praktische vragen kun je terecht bij onze afdeling advies.

Onze afdeling advies is te bereiken van 08:30 - 17:30 uur op telefoonnummer

030 - 29 19 888

Bel mij terug

Wil je liever door ons gebeld worden op een geschikter moment, laat dan hier je gegevens achter.

Meer opleidingen en trainingen

Hier vind je een overzicht van alle 17 opleidingen en trainingen in de categorie: Management Support

Incompany

Deze cursus biedt ICM ook incompany aan, voor maatwerk in jouw organisatie.

Ervaringen

 • B M

  08-12-2018
  Notities en memo's schrijven was een leerzame cursus voor mij als technisch adviseur. Je leert na te denken over hoe iemand je document zal lezen. Dit is van belang als je iets op de juiste manier wilt overbrengen. De docent was passievol, gaf goede voorbeelden en de dag had een goede opzet (theorie versus praktijk)
 • Mariëtte Schneider

  24-11-2017
  De 2-daagse training is zeer praktijkgericht. De trainster geeft duidelijke uitleg en zij enthousiasmeert. Na het volgen van deze training is het geleerde goed toepasbaar in het uitvoeren van je werkzaamheden.
 • Kelly Wouterse

  08-11-2017
  Ik heb de cursus Notities en Memo's schrijven gedaan er vond het erg leuk! De trainster Juske Bakx gaf op een hele prettige manier les. Ik heb zeker wat aan deze cursus gehad.
 • Belderbos

  08-02-2017
  Ik heb de training als erg nuttig ervaren. De praktische instelling van de trainer samen met de werkvormen met eigen teksten zorgden ervoor dat de kennis en vaardigheden uit de training direct toepasbaar waren in mijn werk.
 • anne boeter

  02-11-2015
  Goede inzichtelijke training waarbij de juiste tools worden meegegeven voor het effectief opstellen van memo's en notities. De sfeer in de groep was goed, en de opzet van de cursus maakt het geschikt voor alle typen achtergronden van de deelnemers.
 • Hanneke Kramer

  02-12-2014
  Duidelijke instructie en opdrachten voor aanvang van de cursus. Goed lesmateriaal.
  Deskundige trainer!
 • Peter Diderich

  04-11-2014
  Ik heb veel trainingen gevolgd en ben zeer tevreden met de wijze waarop trainingen worden gegeven. De trainers en docenten zijn zeer professioneel en weten de aandact goed vast te houden. Ik beveel ICM ten zeerste aan.
 • Henny Hoekstra

  04-11-2014
  De laatste training die ik volgde bij de ICM is de training Notities en memo's schrijven. Ik beoordeel deze training als uitstekend. De docent Juske Bakx was zeer deskundig, de werkvormen waren afwisselend en sloten naadloos aan op de praktijk. De tips waren gelijk bruikbaar in de praktijk. Zeker een training die aan te bevelen is.
 • anonymous

  30-10-2014
  Ik heb de 2 daagse training Notities en memo's schrijven als zeer positief ervaren. De trainster Juske Bakx gaf de training op een zeer prettige, inspirerende wijze. De werkvormen waren afwisselend en het lesmateriaal goed afgestemd. Vooral het nakijken van de door ons zelf geschreven stukken en de directe heldere feedback zorgde voor directe verbetering van onze schrijfstijl. Juske is in staat om de training notities en memo's schrijven leuk en inspirerend te maken. Mijn complimenten daarvoor.
  De locatie was goed bereikbaar en de catering weer top.
 • Fred van Wagtendonk

  02-05-2012
  Dit is een uitstekende cursus voor een ieder die meer wil weten hoe je effectief kunt vergaderen. De cursus bestaat zowel uit theorie als uit praktijk, waarbij in het onderdeel praktijk je verschillende vergaderrollen aanneemt.<br>
  Een aanrader, ook gezien de lokatie en de verzorging
 • Marjolein Leguijt

  02-05-2012
  De training Effectief vergaderen duurde 1 dag en het heeft me enorm geholpen mijn nieuwe functie als voorzitter van een vergadering vol vertrouwen aan te gaan. De trainer gaf duidelijke adviezen en stond open voor alle vragen. Kortom: een echte aanrader!
 • anonymous

  24-01-2011
  Training was interactief en creatief. Locatie was uitstekend bereikbaar. Lunch was perfect. Praktische zaken zoals inschrijving waren prima geregeld.
 • Alice Boonstra

  26-02-2010
  Het was een hele goede ervaring.<br>Vooral het werken in kleine groepjes was heel leerzaam, iedereen kwam aan de beurt.
 • M. Belderbos

  Hoge kwaliteit cursus, de vaardigheden en opgedane kennis zijn direct toepasbaar in mijn werk. Erg fijn dat vraagstukken uit de praktijk gebruikt worden als oefenmateriaal. Ook voor de individuele leerdoelen was er aandacht. Kortom, een praktische cursus die erg nuttig is voor mijn dagelijkse werkzaamheden!

 • A. Romback

  Ik heb al eerder een training gevolgd bij ICM en was daar ook positief over, evenals deze training! Alles was leerzaam en is goed te gebruiken in praktijksituaties.

 • Anoniem

  Heel fijne docent! Het waren interactieve lessen, met zeer praktische oefeningen en fijne afwisseling. Er werd ook meteen een veilige sfeer gecreëerd. Wat ook goed is is dat je eigen teksten worden gebruikt in de oefeningen. Ik heb een prima ervaring bij ICM gehad!

 • Anoniem

  Goede training om nog meer de puntjes op de i te zetten!

 • E. Leemreize

  De cursus voldeed aan mijn verwachtingen! De docent gebruikt veel praktijkvoorbeelden, wat het erg duidelijk maakt. Daarnaast werd er ook helder en duidelijk toelichting gegeven en af en toe met humor. Kortom, prettig!

 • Anoniem

  De training is zeer goed verzorgd en de docente heeft daar zeker aan bijgedragen. Ze is gedreven en gepassioneerd en zeer professioneel zonder saai te zijn. Dit zorgde ervoor dat ik er naar uitkeek om naar de volgende training te komen.

Meer opleidingen en trainingen

Hier vind je een overzicht van alle 17 opleidingen en trainingen in de categorie: Management Support

Incompany

Deze cursus biedt ICM ook incompany aan, voor maatwerk in jouw organisatie.