Assertief Optreden

Je merkt dat je je soms te gemakkelijk laat leiden door wat een ander wil en daarbij niet voldoende voor jezelf opkomt. Ga je weleens situaties uit de weg terwijl dat misschien helemaal niet nodig is? Wil je jezelf met meer stevigheid presenteren en beter vasthouden aan je wensen en prioriteiten? Dan is deze training een waardevolle stap in je ontwikkeling.

Je leert de ander tegemoet komen zonder je eigen belangen uit het oog te verliezen. In deze training krijg je in korte tijd veel praktische handvatten om je assertiviteit naar een hoger niveau te brengen.

Resultaat

 • Je bent in staat je mening duidelijk naar voren te brengen en aan te geven wat je wilt en bedoelt
 • Je krijgt inzicht in overtuigingen en gedachten die je belemmeren of ondersteunen
 • Je leert problemen en conflicten niet uit de weg gaan, maar juist op te lossen
 • Je neemt eerder initiatieven en bent actiever betrokken bij situaties in je organisatie
 • Je bent beter in staat jezelf te profileren en vergroot je zelfvertrouwen

Doelgroep

Iedereen die beter voor zichzelf wil opkomen, bewuster wil optreden en assertiever gedrag wil vertonen.

Zeker weten of dit bij je past? Doe een persoonlijke intake.

Programma

 • Inzicht krijgen in eigen gedrag en optreden
 • Effectief feedback geven en ontvangen
 • Overtuigend je mening geven
 • Grenzen stellen, ‘nee’ zeggen
 • Verschil tussen assertief, subassertief en agressief gedrag
 • Omgaan met lastige gesprekken en conflicthantering
 • Prioriteiten stellen
 • Herkennen van non-verbaal gedrag
 • Gedrag in groepen
 • Vergroten van je zelfvertrouwen
 • Praktijksituaties en -voorbeelden
 • Persoonlijke actieplan
Startdata en locaties

Studiewijze

Voorafgaand aan de training vul je een persoonlijk intakeformulier in. Hierin stel je je eigen doelen vast die tijdens deze interactieve training centraal staan. Je verkent je eigen kwaliteiten en belemmeringen en leert daardoor je assertiviteit te ontwikkelen. De praktijkopdrachten, praktijksimulaties en uitwisselen van ervaringen zijn hierbij zeer waardevol.

Heb je de gehele training gevolgd, dan ontvang je het ICM-certificaat.

Plaats & Data

Benieuwd wanneer je deze cursus kunt volgen? Bekijk de eerstvolgende startdata en cursuslocaties.

Meer opleidingen en trainingen

Hier vind je een overzicht van alle 17 opleidingen en trainingen in de categorie: Management Support.

Incompany

Deze cursus biedt ICM ook incompany aan, voor maatwerk in jouw organisatie.

Plaats & data

De training wordt verzorgd in Alkmaar, Amsterdam, Apeldoorn, Arnhem, Breda, Den Bosch, Den Haag, Eindhoven, Enschede, Groningen, Heerenveen, Maastricht, Roermond, Rotterdam, Utrecht en Zwolle.

Maximale groepsgrootte: 12 personen.

Meer opleidingen en trainingen

Hier vind je een overzicht van alle 17 opleidingen en trainingen in de categorie: Management Support.

Incompany

Deze cursus biedt ICM ook incompany aan, voor maatwerk in jouw organisatie.

Investering

De investering bedraagt € 995,-.

Dit bedrag is excl. € 37,50 per dag voor het dagarrangement. De totale investering is excl. btw. Vrijstelling van btw is mogelijk. Je betaalt in dat geval 10% bovenop de investeringsprijs. Meer informatie.

De factuur van deze cursus wordt na de eerste bijeenkomst verstuurd. Wil je de factuur eerder ontvangen? Je kunt dit aangeven in het opmerkingenveld bij jouw inschrijving.

Persoonlijk advies

Onze adviseurs helpen je graag met persoonlijk advies, bijvoorbeeld over welke opleiding of training het beste bij jouw doelstellingen past. Ook voor praktische vragen kun je terecht bij onze afdeling advies.

Onze afdeling advies is te bereiken van 08:30 - 17:30 uur op telefoonnummer:

030 - 29 19 888

Bel mij terug

Wil je liever door ons gebeld worden op een geschikter moment, laat dan hier je gegevens achter.

Meer opleidingen en trainingen

Hier vind je een overzicht van alle 17 opleidingen en trainingen in de categorie: Management Support.

Incompany

Deze cursus biedt ICM ook incompany aan, voor maatwerk in jouw organisatie.

Ervaringen

 • Angelique Elfes

  23-11-2018
  Ik heb de cursus als zeer prettig ervaren. Een erg leuke leerzame training met veel verassende elementen. De trainster heeft op een prettige manier de 2 daagse cursus geleid en heb er veel van opgestoken, wat ik nu in de praktijk goed kan uitbouwen en onderhouden. Een perfecte leidraad, niet alleen voor in mijn werk,maar ook in mijn persoonlijke omgeving. De locatie was ook zeker een plus, goede trainingsruimten en goed restaurant.
 • D. de Knegt

  01-11-2018
  Een goede training waar je ontzettend veel duidelijke informatie krijgt in de vorm van boekjes en handige links naar artikelen en filmpjes. De online omgeving was erg duidelijk en gebruiksvriendelijk. Tijdens de training was er veel focus op het oefenen van praktijk voorbeelden en daar leer je toch echt het meest van.
 • Roy Leewis

  13-10-2018
  Zonder je maar een moment ongemakkelijk te voelen haalde de trainer het beste in mij naar boven. Het heeft ervoor gezorgd dat ik beter mijn mannetje sta in een moeilijke situatie.
 • Hanneke

  27-09-2018
  Het fijne van deze cursus is dat de cursusleider kijkt naar jouw leerbehoefte, je in je waarde laat en je laat ervaren hoe en wat je kunt leren; en het dan ook laat oefenen.
 • Jansen

  19-09-2018
  Een praktische training in een prettige setting. De training geeft goed inzicht in het effect van je eigen gedrag op een ander en ook wat de gevolgen zijn als je weinig of nooit van je laat horen. Zowel voor jezelf als in je omgeving. Ik vond het een verhelderende training.
 • Patricia Jangbahadoor

  16-08-2018
  De training Assertief optreden is me zeer goed bevallen. De combinatie van opdrachten, theorie, een goede docent en openstellen voor verandering werkt super. Ben blij dat ik de training heb gevolgd bij ICM!
 • T. Giesen

  18-07-2018
  Via mijn werk de cursus Assertief Optreden gevolgd. Erg leuke en praktische cursus. Ik ging er met name heen voor praktische tips en tricks om assertiever en zekerder op te treden in mijn werk. Deze heb ik gedurende de 2-daagse cursus ontvangen en pas ik nu nog dagelijks toe. Ik vind deze cursus met name handig om praktische handvaten te leren die je gemakkelijk kunt toepassen bij dagelijkse werkzaamheden. Daarnaast was het ook erg fijn een enthousiaste en vakbekwame trainer als begeleider te hebben.
 • Manouk

  20-04-2018
  Een hele leerzame en leuke training waarbij ik handvaten heb gekregen om voor mezelf op te komen en tegelijkertijd begrip bij een ander creëert, ook wanneer je iets overbrengt wat de ander niet leuk vindt om te horen. De training is heel interactief en er is alle ruimte voor eigen inbreng. De trainer heeft veel ervaring en hele goede tips die voor iedereen toepasbaar zijn.
 • Lisette de Vries

  24-11-2017
  De training heeft mij veel geholpen om assertiever op te treden. Door middel van rollenspellen wordt direct geoefend met 'nee zeggen' of 'feedback geven'. Ik heb ook veel geleerd van de ervaringen van de andere cursisten. Ik beveel de training dan ook van harte aan!
 • Ruben Ruben

  17-11-2017
  Leren nee zeggen is wat ik dacht te leren, maar deze training omvat zoveel meer. Geen theoretisch geneuzel, maar praktijkgerichte oefeningen die met de hele groep doet. Ongemakkelijk? Totaal niet. De trainster luistert naar iedereen persoonlijk en oefent waar jij mee zit, waar jij tegen aan loopt in het dagelijks leven. Waarom lopen anderen toch altijd over mee heen? Waarom zei ik nee, maar krijg ik toch die rot klus? Hoe kan ik kort en bondig mijn standpunt duidelijk maken en hoe blijf ik bij mijn standpunt! Allemaal dingen waar we allemaal tegenaan lopen, maar we liever niet over praten omdat het ons wel eens zwak kon laten lijken...

  Van te voren wordt de afspraak gemaakt respect en waardering voor elkaar te hebben en houden. Met deze basis durfde iedereen zich kwetsbaar op te stellen en datgene te oefenen waar ze in het dagelijks leven tegen aan lopen.

  Door deze training heb ik vooral inzicht gekregen in het waarom ik tegen bepaalde dingen aanloop en vooral wat IK er zelf aan kan doen. Durf te spreken en durf de confrontatie aan te gaan. Wees niet bang voor jezelf op te komen.

  Ik kan deze training iedereen aanraden die (weer) wil durfen spreken en voor zichzelf wil opkomen zonder daarbij de relatie met de ander op het spel te zetten.
 • Muit

  04-11-2017
  Cursus assertiviteit: Tijdens de korte cursus worden je heel veel tools aangereikt. Er is voldoende gelegenheid om de tools te oefenen met een enthousiaste trainer. De trainer doet moeite om de cursus voor iedereen zo nuttig mogelijk te laten zijn. Als leerling moet je wel bij de les zijn en snel beslissen met welke tools je zelf verder wilt, als je dit doet is het echt een top cursus.
 • Janice Pawirokromo

  01-11-2017
  Hele leerzame en leuke training! De trainer wist heel goed praktijk situaties mee te nemen in de training. Ook wist de trainer bij elke deelnemer een persoonlijke situatie na te bootsen, zodat daarmee geoefend kon worden.
 • Ineke van der Mijden

  01-11-2017
  Een praktijkgerichte training gegeven door een zeer enthousiaste trainer. Hield alle grote lijnen in de gaten maar had oog voor de individuele deelnemers met hun valkuilen/doelstellingen. Kwam daar ook gedurende de les op terug. Locatie en catering prima.
 • Monique Plooij

  31-10-2017
  Het waren 2 hele leerzame dagen. Hanneke geeft echt goed les met veel praktijkvoorbeelden. Heb er veel van geleerd en sommige situaties al in de praktijk gebracht. Bedankt! De locatie was ook perfect. Lekkere lunch.
 • Hoogervorst

  31-10-2017
  Hele leuke training, dat vooral door de praktische en persoonlijke aanpak heel leerzaam was. De enthousiaste trainer zorgde ervoor dat de groep zich open stelde, waardoor er een heel prettige sfeer was.
 • Arjan Henzen

  31-10-2017
  Leuke opleiding hoop van geleerd wat ik nu in de praktijk kan brengen. Mooie opleiding locatie met super lunch. De trainster was ook duidelijk in haar verhaal en bij onduidelijkheden legde ze het nogmaals rustig uit.
 • Stefan Tezgel

  28-10-2017
  Zeer goede cursus. Het werd vooral erg persoonlijk en dat maakte het ontzettend relevant. Situaties en ongemakken die ik als normaal ervaarde bleken een ontzettende blokkerende factor te zijn voor mijn presteren. Het was goed om te zien dat er meer mensen dezelfde soort ongemakken ervaarde, we leerden van elkaar en zagen dat we met zijn allen aan het groeien waren. Monique legde de vinger op de zere plek maar gaf me vooral ook de tools en methoden om mezelf beter te managen. De cursus bracht mij veel verder in mijn carrière dan ik ooit had kunnen bedenken.
 • Marga

  26-10-2017
  De cursus was erg leerzaam en heel praktisch ingericht. De trainer was heel enthousiast en hield ook echt rekening met de wensen van de cursisten. Ze wist je ook heel goed te motiveren in actie te komen. In 2 dagen tijd heb ik echt goede bruikbare technieken geleerd die ik zeker zal toepassen.
 • Mieke

  30-09-2017
  De training was afgestemd op de doelen van iedere deelnemer. De trainer kon de informatie goed overbrengen, met goede voorbeelden. De oefeningen om de informatie in praktijk te brengen waren fijn om te doen en niet ongemakkelijk (waar iedere deelnemer van te voren bang voor was). De locatie was prima, goed te bereiken met het openbaar vervoer, goede lunch en genoeg eten en drinken over de rest van de dag verdeeld. Cursus waar iedereen iets uit kan halen.
 • Karin van Wordragen

  29-09-2017
  Erg leerzame training. Veel gericht op de praktijk, lees: de eigen praktijk. Dus mogelijkheid om praktisch toe te passen in de eigen situaties. Wel confronterend vond ik, maar je komt om ervan om te leren dus mag je jezelf juist best tegenkomen. Goed bereikbare locatie (La Vie, Utrecht) met goede catering ;-) Fijne groep en de trainer zei bij aanvang al dat we elkaar binnen een half uur een stuk beter zouden kennen aan de hand van een opdracht en dat was ook zo. Juist ook door de onderlinge klik die er was had ik de ruimte om mezelf te zijn en dat samen met de kennis en kunde en mijn eigen inzet heeft deze training me zeker goed op weg geholpen.
 • T Brouwer

  28-09-2017
  De cursus is erg leerzaam, persoonlijk en effectief. De accommodatie is fantastisch (de lunch is top) en ook voor na de cursus krijg je genoeg materiaal mee om het leereffect door te trekken.
 • Sieben

  16-02-2017
  De training Assertief optreden was zeer de moeite waard.
  Ik kreeg meer inzicht in de reden waarom ik niet zo assertief ben en ik kreeg tips om me te helpen assertiever te worden. Ik heb de tips meteen gebruikt en het helpt! Het is echt leuk om uit te proberen!
  De trainer wist veel, wekte vertrouwen en had humor. Prima eigenschappen.
  Jammer dat je de voortgang van de andere groepsleden niet meer meemaakt. Ervaringen delen helpt!
 • Rachel Van roosmalen

  27-12-2016
  De training vond ik heel erg goed. Thuis kan je op de online portal al het e.e.a. lezen en voorbereiden. In de les ben je bezig met oefenen, in een groep waar ik mij zeer prettig bij voelde. Je krijgt een boekje mee naar huis met goede uitleg en dat lees ik nog steeds om mezelf scherp te houden.
  Wat de training compleet maakte was de trainer. Ik vond haar manier van werken heel erg goed en stimulerend.
 • Sergej de Brouwer

  11-12-2016
  De cursus leerde mij omgaan met mijn zwakke punten. Er werden handvaten aangereikt waarmee ik mijn zwakten kon aanpakken. Ik ben mij nu meer bewust wanneer ik bepaald gedrag vertoon en kan dat aanpakken.
 • Marlou Brouwer

  08-12-2016
  Het was een erg leerzame en leuke training, erg enthousiaste trainer en goede sfeer in de groep! Je kon echt met je eigen voorbeelden aan de slag, dat was erg fijn! Ook de locatie en faciliteiten waren zeer goed! Een echte aanrader!
 • Maartje Egberink

  08-12-2016
  Leuke en leerzame training. De praktijk en oefenopdrachten werden goed met elkaar afgewisseld. Leuke groep, locatie was goed en de verzorging was perfect. Ik heb er veel van geleerd en zal het mensen wel aanbevelen!
 • P. van 't Riet

  07-12-2016
  Goede training! In mijn geval was het probleem niet om nee te zeggen, maar het omgaan met opstandige collega's.
  Hier is in de les voldoende aandacht aan geschonken.
  D.m.v. rollenspel waar ik absoluut geen fan van ben, is voor mij toch heel veel duidelijk geworden.
  Met dank aan Rieneke die de les op een heel ontspannen manier weet te presenteren!
 • Gaby Beense

  06-12-2016
  Hele goede en leuke leerzame training waar ik zeker wat aan ga hebben. Training is heel leuk in elkaar gezet. Goede locatie met een heerlijke lunch. lekker centraal. Volgende training wordt zeker bij hun
 • Jelle groot

  28-11-2016
  Ik heb een hoop geleerd van de training in een korte tijd. Het heeft me echt verder geholpen en dankzij de goede uitleg nogsteeds aan het verbeteren van mezelf. Het was een goede lokatie alleen iets wat moeilijk te bereiken/parkeren. De dagen zelf waren goed verzorgd. Echt een aanrader voor iedereen die ook iets last van onzekerheid heeft
 • Mignon de Goeij

  28-11-2016
  Ik vond het een hele fijne training. De trainer was zeer gepassioneerd, het was een kleine groep (8 mensen), er werden afwisselende werkvormen gebruikt, de cursusdagen waren kort na elkaar en er was veel aandacht voor de praktijk en ieders individuele situatie. Hierdoor ging ik naar huis met veel concrete tips en handvaten, waar ik tijdens de training al mee geoefend had en die ik vervolgens meteen kon gebruiken.
 • Alexander Faas

  16-08-2016
  Geweldige training. Het heeft mij ook sterker gemaakt, meer zelfvertrouwen en nieuwe inzichten gegeven. Wat mij ook aansprak was de manier waarop de training werd gegeven. Leuke groep, prima docent en een gevarieerde training met rollenspellen, wandelingen en zelfs een youtube filmpje.
 • Adem Ozdemir

  07-04-2016
  Het was een van die trainingen waarbij je aan het eind dacht, "hier heb ik nou wat aan". De trainer zorgde voor een goede en veilige sfeer. Waarbij je open durft te zijn. Theorie werd afgewisseld met praktijk. De werkvormen werden veelal ingevuld aan de hand van de ervaringen van de groep. Hierdoor heb je echte cases waar je aan werkt. Samen met het bovenstaande en de ervaring en enthousiasme van de trainer is het al met al een goede training. Iedereen die wil werken aan feedback geven/ontvangen, werken aan lichaamshouding en assertiever wil worden, raad ik deze training aan.
 • B

  05-04-2016
  Training had een goede opbouw: theorie werd afgewisseld met praktijk oefeningen. De groepsgrootte was groot genoeg om met verschillende personen te oefenen en klein genoeg zodat er ruimte was voor persoonlijke aandacht. Lunch is goed verzorgd en bereikbaarheid van de lokatie (in utrecht) was top. Een fijne training waar ik veel van opgestoken heb.
 • kees van Galen

  17-11-2015
  Het was een goede en bruikbare training, waarin theorie afgewisseld werd met praktijkoefeningen. Juist van deze oefeningen heb ik veel geleerd door de gerichte feedback van de trainer en medecursisten. De locatie (La Vie Utrecht) is prima met een goede catering.
 • Peelen

  02-11-2015
  Het was een leerzame dag op een centrale locatie, en heb nuttige tips ontvangen, die ik kan toepassen in mijn privé leven en op mijn werk. En goede trainer maakt de dag ook hoe die moet zijn
 • Blonk

  29-10-2015
  Ik was erg enthousiast. Het was een fijne trainer en ik heb er ook echt wat van geleerd. Ze gaf een hoop nuttige tips en ging waar mogelijk ook in op situaties en ervaringen van alle deelnemers.
 • van den Dop

  30-06-2015
  Een zeer nuttige training, waarin je jezelf erg goed leert kennen. Er wordt je als het ware een spiegel voor gehouden, waardoor je leert, hoe je op andere mensen overkomt en hoe zij op je reageren. Tevens krijg je handvatten om hiermee aan de slag te gaan en zo jezelf te ontwikkelen
 • Marianne Mulder

  01-04-2015
  Een training waarin meteen een gevoel van veiligheid wordt gecreeerd. Je kunt hierdoor, samen met de andere deelnemers in een veilige omgeving werken aan je leerdoelen. Na afloop van de training heb je goede handvatten om aan deze leerdoelen te werken.
 • van Beek

  30-03-2015
  Een mooie ervaring om met gelijk gestemde deelnemers te werken aan je leerdoelen, en de cursus af te ronden met voldoende bagage om jou uitdagingen aan te gaan. . .
 • Ryan Burgzorg

  09-01-2015
  Het is een leerzame en goede training. Je krijgt voldoende handvaten mee om je zowel privé als op het werk verder op weg te helpen/ te groeien als persoon. Ik kan het een ieder aanraden!
 • Sannes

  11-04-2014
  De training is leuk van opzet, en je wordt de hele tijd erbij betrokken. Je krijgt onmiddelijk feedback, en goede tips voor verbeterpunten. De trainer was heel goed en enthusiast, en gaf goede begeleding aan de groep.
 • Sandra

  11-04-2014
  Door het enthousiasme van de trainer en de groep die 'in hetzelfde schuitje zat' heb ik het idee écht iets met de training te kunnen doen in mijn dagelijks werk.
 • Anoniem

  22-11-2013
  Deze tweedaagse training heeft mij zeer goed geholpen. Er worden veel tips en adviezen meegegeven waaraan je kunt werken. Een echte aanradeer!
 • Sylvia

  05-11-2013
  De training geeft je concrete handvatten om direct mee aan de slag te gaan. De trainer was enthousiast en zeer ervaren. Ze begeleidde de groep goed. Door deze training in een groep te volgen, leer je ook van de ervaringen van de anderen in de groep. Alles bij elkaar zorgt ervoor dat je in korte tijd al flinke stappen zet in je ontwikkeling.
 • Mauricio Fuenzalida - Pugin

  23-10-2013
  De stof was zeer degelijk en divers. De training bevatte een goed evenwicht tussen theorie en praktijk.
 • Anoniem

  26-06-2013
  Hele leerzame training geweest met leuke oefeningen die we met de groep deden. Verder was onze docente zeer gedreven en enthousiast en wist dit enthousiasme ook over te brengen. De handvatten die we aangereikt kregen zijn ook heel goed toepasbaar in de praktijk. Echt een aanrader.
 • Anoniem

  13-02-2013
  De training was door onze coach zeer praktijkgericht opgezet, veel oefenen. Hierdoor trap je natuurlijk gelijk in elke valkuil die je kunt bedenken en juist veel leren en de valkuilen herkennen. Onze coach was ook heel sterk in onderliggende gevoelens, emoties herkennen en deze in het traject te betrekken. Jammer dat het maar 2 dagen was, had nog veel meer kunnen en willen leren.
 • Anoniem

  13-02-2013
  De training was door onze coach zeer praktijkgericht opgezet, veel oefenen. Hierdoor trap je natuurlijk gelijk in elke valkuil die je kunt bedenken en juist veel leren en de valkuilen herkennen. Onze coach was ook heel sterk in onderliggende gevoelens, emoties herkennen en deze in het traject te betrekken. Jammer dat het maar 2 dagen was, had nog veel meer kunnen en willen leren.
 • R. Alsem

  03-07-2012
  Door zelf actief deel te nemen aan de besproken situaties in deze trainigsdagen kan je met je zelf doelen af spreken om in de toekomst eraan te werken en deze te behalen. De groep was niet te groot, zodat iedereen zijn werkervaringen konden delen en hier feedback en eventueel tips op terug kregen, zodat je op een andere manier kan reageren naar bijvoorbeeld collega's.
 • Anoniem

  03-07-2012
  het wordt goed uitgelegd en theorie en praktijk is afwisselend tijdens de cursus, dus je blijft gefocust voor de cursus en het onderwerp. De lerares had voor iedereen evenveel aandacht en luistert ook aandachtig naar wat je te vertellen hebt en leeft met je mee en probeert je te helpen met de problemen waarmee je zit.
 • Daphne Zandvliet

  07-04-2012
  De ruimte in de Aristo Zalen bij Amsterdam Sloterdijk was zeer goed bereikbaar. De trainer was enthousiast, vertelde uit zijn eigen ervaringen en gaf veel ruimte voor het inbrengen van eigen ervaringen. Veel aan deze training gehad in de praktijk!
 • Ellen

  22-02-2012
  Ik heb de training Assertief Optreden als zeer nuttig ervaren. Theoretische en praktische tools die zeker helpen om het gewenste gedrag aan te leren. De docent gaf tijdens de training veel ruimte om in een vertrouwde ambiantie gezamenlijk te oefenen en zo te werken aan ieders persoonlijke leerdoel(en).
 • Ellen

  22-02-2012
  Ik heb de training Assertief Optreden als zeer nuttig ervaren. Theoretische en praktische tools die zeker helpen om het gewenste gedrag aan te leren. De docent gaf tijdens de training veel ruimte om in een vertrouwde ambiantie gezamenlijk te oefenen en zo te werken aan ieders persoonlijke leerdoel(en).
 • Maruli de Graaf

  20-02-2012
  Een prettige training met relevante stof in een ontspannen sfeer. De docent wist waar hij het over had en wist de groep (zeven personen) goed te motiveren en met zich mee te krijgen. Belangrijk: hij bood ons ruimte om onze eigen situatie te bespreken en creëerde een vertrouwelijke sfeer.
 • Maruli de Graaf

  20-02-2012
  Een prettige training met relevante stof in een ontspannen sfeer. De docent wist waar hij het over had en wist de groep (zeven personen) goed te motiveren en met zich mee te krijgen. Belangrijk: hij bood ons ruimte om onze eigen situatie te bespreken en creëerde een vertrouwelijke sfeer.
 • Anoniem

  03-11-2011
  De training was met een kleine groep, hierdoor kwamen een ieder zijn vraagstukken goed aan bod. De trainster was erg fijn erg open en hierdoor was de groep ook erg open, dit kwam de cursus zeer ten goede.
 • Anoniem

  03-11-2011
  De training was met een kleine groep, hierdoor kwamen een ieder zijn vraagstukken goed aan bod. De trainster was erg fijn erg open en hierdoor was de groep ook erg open, dit kwam de cursus zeer ten goede.
 • Evelien

  02-11-2011
  Leuke training. Ontspannen en leerzaam. <br>Ik kan hem aanraden. Voor mij was het echt een eye-opener!
 • Johnny

  02-11-2011
  Goede training, zeer bekwame mevrouw welke de training zeer goed gaf
 • Johnny

  02-11-2011
  Goede training, zeer bekwame mevrouw welke de training zeer goed gaf
 • Anoniem

  01-10-2011
  Ik vond een hele interessant training met genoeg praktijk oefeningen, ruimte om vragen te stellen,leuke trainer. IK raad het andere om de training te volgen.
 • Anoniem

  01-10-2011
  Ik vond een hele interessant training met genoeg praktijk oefeningen, ruimte om vragen te stellen,leuke trainer. IK raad het andere om de training te volgen.
 • Mechteld van Ekkendonk

  30-09-2011
  Ik vond de cursus Assertiviteit heel erg goed, wat denk ik met name komt door de plan van aanpak van de mentor. Alles werdt zo laagdrempelig mogelijk gemaakt waardoor je gemakkelijker hogere grenzen op kon zoeken.Ook werden eigen opstakels en problemen als voorbeelden gebruikt en behandeld, zodat je het direct in eigen praktijk toe kon passen. <br>Ik heb in die 2 dagen heel erg veel geleerd, maar zoals ze in de cursus ook zeggen: je moet kilometers maken, oefenen,oefenen en nog eens oefenen.<br>De cursus Assertiviteit is een hele goede basis voor je eigen ontwikkeling. <br>
 • Uw naam wordt getoond naast de ervaring

  28-09-2011
  Durf nu meer voor mezelf op te komen en durf ook meer mijn mening te zeggen. <br>4 woorden ivm de training: Leerzaam, interessant, bewust zijn, niet bang zijn <br>
 • Harris

  06-07-2011
  Tijdens de 2 daagse cursus is in onze groep veel op praktijksituaties geoefend. Verdeling theorie en praktijk is goed. Er zijn goede tips/ adviezen gegeven waarbij het natuurlijk aan jezelf ligt of je ze mee neemt of niet.
 • Harris

  06-07-2011
  Tijdens de 2 daagse cursus is in onze groep veel op praktijksituaties geoefend. Verdeling theorie en praktijk is goed. Er zijn goede tips/ adviezen gegeven waarbij het natuurlijk aan jezelf ligt of je ze mee neemt of niet.
 • Carolien van der Veen- van der Beek

  06-07-2011
  Inschrijfprocedure<br>Een collega van mij heeft ICM aanbevolen bij de vorige cursus (Effectief Communiceren) die ik gevolgd heb. Ik heb de cursus als zeer prettig ervaren en heb toen besloten om mijn volgende cursus (Assertief Optreden) bij ICM te volgen. Ik heb mij zelf bij allebeide cursussen via de site opgegeven en kreeg thuis een bevestiging toegestuurd. In de bevestiging staat de locatie, tijdstip en welke train(st)er de cursus zal geven en wordt een site aangegeven waar je een intakeformulier moet invullen. <br><br>Locatie/bereikbaarheid<br>De locatie in Zwolle staat t.o. het bus - en treinstation en is goed te bereiken met het openbaar vervoer (waar ik mee reis), maar mocht je met eigen vervoer reizen is t.o. de locatie parkeergelegenheid. <br><br>Cursus<br>De trainster ontvangt je met koffie/thee en brengt je gelijk op je gemak door een praatje en het persoonlijk contact wat ze met je even heeft. Ter plekke ligt het lesmateriaal voor je klaar op de tafel. Omdat de groepen niet zo groot zijn, is het makkelijk om even praatje te maken/contact te leggen met je medecursisten. De cursus was goed opgebouwd en is goed te volgen. De trainster heeft van te voren al de intakeformulieren ontvangen en weet wat er speelt binnen de groep en heeft hier haar programma op aangepast en voorbereid. Praktijk voorbeelden, gevoel van cursisten, oefeningen worden afgewisseld tijdens de cursus en behandeld en evt. handvatten aangegeven. Het lesmateriaal wordt als handout gebruikt en kun je als naslag voor jezelf gebruiken. Aan het eind van de cursus wordt er gevraagd om een evaluatieformulier in te vullen.<br><br>Lunch<br>Tijdens de cursus is er voldoende koffie en thee met iets lekkers erbij. Er staan ook flessen water (met of zonder bubbels) en 's middags kun je frisdrank pakken. De lunch is lekker en zeer uitgebreid in een buffetvorm. En voor ieder wat wils.<br><br>Ik raad iedereen aan om een cursus te volgen bij ICM!<br><br><br><br>
 • Ilse

  28-06-2011
  Goede en leerzame training met docente die op leuke, humoristische wijze de stof overbrengt en je met je neus op de feiten drukt.<br>Opgedane kennis is direct toe te passen in de praktijk.
 • Inge

  24-06-2011
  In slechts 2 dagen eens stuk bewuster van eigen communicatie en reacties van anderen. Goede begeleiding en persoonlijke situaties behandeld.
 • Inge

  24-06-2011
  In slechts 2 dagen eens stuk bewuster van eigen communicatie en reacties van anderen. Goede begeleiding en persoonlijke situaties behandeld.
 • Anoniem

  24-06-2011
  Behandeling van theorie en praktijkvoorbeelden was in goede balans. Als we zelf praktijkvoorbeelden hadden, konden we die op elk moment aan de orde brengen. <br>Docente was erg enthousiast, betrok iedereen erbij, kon heel goed luisteren en gaf feedback waar je iets aan hebt.<br><br>Lesmateriaal bestaat uit een map met sheets met theorie. Cases en voorbeelden op papier om zelf door te lezen zou nog een toevoeging kunnen zijn.<br>
 • Hanna Hoogendoorn

  22-06-2011
  Je wordt meteen in het diepe gegooid en de vinger wordt op de zere plek gelegd. Behoorlijk confronterend! Ik ben blij dat ik de training gevolgd heb, omdat ik mij nu zekerder voel in allerlei situaties. Er valt een last van me af!
 • Rob

  04-04-2011
  Jammer dat het 'maar' twee dagen waren dit is een onderwerp waar je zeker langer mee bezig kunt en misschien wel moet zijn. Ondanks de hoeveelheid stof is het onze trainer gelukt alle deelnemers de aandacht te geven die hij/zij nodig had. Een training die opzich algemeen is maar door de vakkundigheid en menselijkheid van de trainer voor een ieder op maat gemaakt werd.
 • A. Dolle

  01-04-2011
  Binnen beperkte tijd een cursus die veel inzicht en handvaten geeft. Heel verhelderend om eens naar jezelf, zowel op werk als privégebied te kijken. <br>Gegeven door een gedreven trainer die je aan het werk en aan het denken zet.
 • Ricardo Honsbeek

  01-03-2011
  De cursus Assertief-optreden is mij goed bevallen. Hoe de cursus werd aangepakt met voorbeelden en rollenspelen, uitleg hoe je met bepaalde situaties om moet gaan heeft mij best veel goeds gedaan.
 • Bianca

  28-02-2011
  Cursus die voor iedereen toegankelijk is, op een perfecte locatie in Utrecht met zeer deskundige trainer.
 • Marjolein

  12-10-2010
  Zeer leerzame en goede training. Er wordt genoeg ingegaan op je persoonlijke situatie, maar ook niet te veel. Je kunt namelijk ook veel leren van andere verhalen. Over het algemeen heeft iedereen tijdens een dergelijke training ongeveer dezelfde problemen. De trainster zorgt voor een leuke en afwisselende dag.
 • Amanda Verheezen

  08-10-2010
  Alles verliep heel soepel via ICM. Het inschrijfformulier op internet was duidelijk. Daarna via de mail en de post bevestiging. Het lesmateriaal was fijn om erbij te hebben, maar tijdens de les hebben we daar niet ingekeken. Dat is een goede manier van training geven, want alles wat in de boeken stond werd op een makkelijke manier uitgelegd met een hoop voorbeelden. Kortom, ik was zeer tevreden en heb er een hoop van opgestoken!
 • Anoniem

  07-10-2010
  Tijdens de lessen is ruim voldoende aandacht besteed aan persoonlijke ingebrachte ontwikkelpunten door middel van persoonlijke feedback, zelfreflectie en rollenspellen.
 • cursist

  04-10-2010
  Het eten was lekker ;) <br>Je kon jezelf zijn in de groep er werd geluisterd en op een prettige manier met elkaars ervaringen omgegaan. De cursus zorgede voor zinvolle ´eye-openers´.
 • Tom Lemmens

  06-08-2010
  De training was zeer goed opgezet, het was een goede mix van theorie en praktijk. Deze training opent je ogen en geeft veel concrete handvatten die je direct in je dagelijkse situatie kunt gebruiken. Ook de trainster was inspirerend en verzorgde de training prima. De twee trainingsdagen waren voorbij voordat ik het door had.
 • Froukje

  05-08-2010
  Dit was een korte, heldere training die je zicht geeft op hoe je zelf functioneert, en adviezen geeft over hoe dat anders en beter zou kunnen.<br>De feedback die je krijgt van de trainer, en elkaar geeft tijdens de oefeningen zijn echt praktijk gericht.Er is een goede balans tussen theorie en praktijk.<br>De bereikbaarheid van de locatie is prima en de verzorging geweldig.
 • Zazell

  05-08-2010
  De training was zeer leerzaam en praktisch. de sfeer was goed en de locatie was super mede door goede bereikbaarheid met de trein en voortreffelijke lunches. door de gemoedelijke sfeer was eea erg ontspannen en was de sfeer goed waardoor de oefeningen wat minder beladen waren.<br>overall ben ik erg tevreden over de training en heb ik er veel aan gehad.
 • Judith

  03-08-2010
  Pluspunt was de kleine groep, de docent had voor een ieder tijd en nam ook voor een ieder de tijd.<br>Er zat ook voldoende afwissling in het programma en de docent voelde ook goed aan wanneer er iets actievers moest gebeuren of wanneer er juist rust moest worden ingebouwd.<br>De inhoud was duidelijk en daadwerkelijk toe te passen in het daaglijks leven.<br>
 • Irma

  29-09-2009
  Een zeer nuttige training. Duidelijk en helder. Veel oefeningen en niet alleen maar luisteren. Natuurlijk heel eng, maar de trainster stelde mij heel erg op mijn gemak. Organisatie zeer goed en een superlocatie. Dichtbij openbaar vervoer.<br> Lunch was voortreffelijk. Leerstof zeer divers en gericht op werk- en privé.
 • Geert

  19-08-2009
  De cursus Assertief optreden heeft ervoor gezorgd dat ik respect voor mezelf heb gekregen. Ik durf nee te zeggen en voel me daar niet minder aardig door. <br>De trainer speelt goed in op de specifieke drempel punten van elke cursist en geeft daar de gehele cursus volop aandacht aan. Doormiddel van oefeningen leer je vanuit de ik-vorm te praten, jezelf te ontspannen en vast te houden aan wat je vind, denkt en voelt. <br><br>

  Je slaagt alleen als je bereid bent jezelf te willen trainen. De cursus ondersteund je hierin om dit uiteindelijk te bewerkstelligen.<br><br>

  Ik heb "ik" gevonden in mezelf en daar heeft de trainer en de mede cursisten een bijdrage aan geleverd.
 • Patricia

  19-08-2009
  Duidelijke training. Er wordt gecommuniceerd in korte lijnen waardoor het niet langdradig of saai wordt. Een positieve ervaring.
 • Philip Stollmann (WML N.V.)

  De cursus Assertief optreden die ik gevolgd heb in Den Bosch heb ik als zeer positief ervaren. De introductie heb ik als zeer verfrissend en dus positief ervaren.

  Er werd verder vrijwel geen gebruik gemaakt van het standaard lesmateriaal waar ik in eerste instantie van op keek. Er werd gemeld dat dit puur als naslagwerk diende.

  De cursus werd (gelukkig) praktisch ingestoken met veel voorbeelden vanuit ieders ervaringen. Ik heb er veel aan gehad en kan deze cursus iedereen aanbevelen!

 • Wilma Poppe

  Ik heb de cursus als heel plezierig en verhelderend ervaren. Ik ben het 'assertief optreden' op een heel andere manier gaan bekijken, mede door de goede docent die de cursus gaf.

  Ik kan het nu beter toepassen in het dagelijks leven. De locatie waar de cursus gegeven werd was ook prima. Goede zalen en een lekkere lunch. Ik ben erg blij dat ik deze cursus heb gedaan.

 • Ronald van H.

  Geweldige cursus. Ik had de cursus voor zowel op mijn werk als privé nodig. Tijdens de cursus met een groep van 12 personen voelde het heel vertrouwd. Dit kwam voornamelijk doordat we allemaal met hetzelfde probleem zaten en we allemaal een soortgelijk doel wilden bereiken.

  De manier van lesgeven door de trainster van ICM voelde erg goed. Open en informeel, waardoor je je erg vertrouwd voelt en jezelf durft open te stellen. Vanaf de cursus merk ik dat het zeer effectief is geweest en ik kan het geleerde nu dagelijks in allerlei situaties toepassen. Bedankt!

 • Rene Alsem

  Door zelf actief deel te nemen aan de besproken situaties in deze trainingsdagen kan je voor jezelf doelen stellen, om in de toekomst eraan te werken en deze te behalen. De groep was niet te groot, waardoor iedereen zijn werkervaringen kon delen en hier feedback en eventueel tips op terug kreeg.

 • Yeliz Aslanbay

  Het wordt goed uitgelegd en theorie en praktijk worden afwisselend behandeld tijdens de cursus, dus je blijft gefocust op de cursus en het onderwerp. De trainer heeft voor iedereen evenveel aandacht, luistert ook aandachtig naar wat je te vertellen hebt, kan zich goed inleven en helpt je goed met de punten waar je je op wilt verbeteren.

 • Jacco

  Natuurlijk altijd spannend, een eerste cursusdag met vreemde mensen. Maar dankzij de fijne groep en bijzonder prettige cursusleidster was het ijs na een paar minuten al gebroken.

  De eerste dag al veel geleerd, een ‘huiswerk’ opdracht mee om de komende week mee te gaan oefenen en die de 2e cursusdag te evalueren. Je zelfvertrouwen groeit.

  Er werd gelachen, soms liepen de emoties ook op, maar de hele groep pakte dat perfect op en heeft ook daar heel veel van geleerd.

Meer opleidingen en trainingen

Hier vind je een overzicht van alle 17 opleidingen en trainingen in de categorie: Management Support.

Incompany

Deze cursus biedt ICM ook incompany aan, voor maatwerk in jouw organisatie.