Verandermanagement in 5 maanden

Veranderingen raken de hele organisatie. Naast het succesvol implementeren van het resultaat streef je als verandermanager naar acceptatie binnen alle lagen van de organisatie. Verandertrajecten vragen daarom om een zorgvuldige aanpak. Wat vraagt dit van je als verandermanager? Hoe zorg je ervoor dat je mensen meeneemt in de verandering? Welke veranderstrategieën zijn het meest effectief? Welke stijl past je het beste als verandermanager? De opleiding Verandermanagement geeft antwoord op deze vragen. Je krijgt kennis en vaardigheden aangereikt om veranderingen binnen je organisatie succesvol te managen.

Resultaat

 • Je bent in staat om verandertrajecten succesvol te managen en begeleiden
 • Je beheerst instrumenten en vaardigheden voor effectief verandermanagement
 • Je kent diverse verandermodellen en -strategieën
 • Je hebt een helder inzicht in je persoonlijke rol binnen het verandertraject
 • Je leert omgaan met weerstand en weet draagvlak te creëren
 • Je bent in staat je plannen en voorstellen in je organisatie helder te communiceren
 • Je hebt een concreet veranderplan opgesteld voor je organisatie

Doelgroep

Iedereen die verantwoordelijk is voor of betrokken is bij het organiseren of begeleiden van een verandertraject of een reorganisatie en die zijn of haar kennis en inzicht over verandermanagement wil vergroten gedurende langere tijd.

Zeker weten of dit bij je past? Doe een persoonlijke intake.

Programma

 • De essentie van verandermanagement in 4 kernvragen: Waarom, Wat, Wie en Hoe
 • De aanleiding voor verandering
 • Het doel van de verandering
 • Appreciative Inquiry (waarderend onderzoeken)
 • Analyse van de 4 bouwstenen van organiseren
 • Analyse en beïnvloeding van stakeholders
 • Het creëren van draagvlak
 • Je persoonlijke stijl en valkuilen
 • Omgaan met weerstand en spanning, inclusief systeemdynamiek van organisaties
 • Veranderstrategie
 • Harde en zachte interventies en interventieplan
 • Afronden van veranderprocessen
 • Het maken van een congruent veranderplan
 • Praktijksituaties en -voorbeelden
Startdata en locaties

Studiewijze

In deze veelzijdige opleiding Verandermanagement in 5 maanden staan de theorie en de praktijk centraal. Theorieën en processen op het gebied van verandermanagement worden behandeld en naar je eigen praktijksituatie vertaald. Je bereidt je voor op de bijeenkomsten door een online intake, bekijken van kennisvideo’s, lezen van verdiepende literatuur en het maken van portfolio opdrachten gericht op je eigen (verander)praktijk.

De opleiding richt zich op de inhoudelijke kant van het vak, alsook op samenwerking en omgaan met dynamiek rondom veranderingen. Deze twee verschillende invalshoeken van verandermanagement maken de opleiding veelzijdig en inspirerend. Mede door interactieve discussies leer je veel van je medecursisten die werken bij verschillende organisaties.

De opleiding wordt verzorgd door een ervaren verandermanager uit het bedrijfsleven.

Vooropleiding

ICM stelt geen specifieke eisen aan de vooropleiding. Praktijkervaring en HBO werk- en denkniveau is gewenst.

Studievoorbereiding

Iedere studiebijeenkomst vereist ongeveer 5 tot 7 uur studievoorbereiding.

Studiemateriaal

Het meest actuele studiemateriaal zal worden gebruikt tijdens de opleiding Verandermanagement.

Examenvoordeel

Mocht je onverhoopt niet slagen voor de ICM-praktijkopdracht, dan kun je deze opdracht tegen gereduceerd tarief herkansen.

Diploma

De opleiding Verandermanagement bij ICM biedt je de mogelijkheid om het diploma te behalen:

 • Verandermanagement – diploma

Tijdens de opleiding maak je een praktijkopdracht. Indien je de opdracht met een positief resultaat afsluit, ontvang je het officiële ICM Verandermanagement – diploma.

Plaats & Data

Benieuwd wanneer je deze cursus kunt volgen? Bekijk de eerstvolgende startdata en cursuslocaties.

Meer opleidingen en trainingen

Hier vind je een overzicht van alle 32 opleidingen en trainingen in de categorie: HRM.

Incompany

Deze cursus biedt ICM ook incompany aan, voor maatwerk in jouw organisatie.

Plaats & data

ICM verzorgt Verandermanagement als avond- en als dagopleiding. De avondopleiding is van 19.00 tot 22.00 uur en omvat 12 lessen. De dagopleiding is van 9.30 tot 17.00 uur en omvat 6 lessen. De gehele opleiding duurt 5 maanden.

De opleiding wordt gegeven in oktober 2019, januari 2020, april 2020, oktober 2020, januari 2021 en april 2021.

De opleiding wordt verzorgd in Amsterdam, Arnhem, Breda, Den Bosch, Den Haag, Eindhoven, Enschede, Groningen, Maastricht, Rotterdam, Utrecht en Zwolle.

Maximale groepsgrootte: 16 personen.

Meer opleidingen en trainingen

Hier vind je een overzicht van alle 32 opleidingen en trainingen in de categorie: HRM.

Incompany

Deze cursus biedt ICM ook incompany aan, voor maatwerk in jouw organisatie.

Investering

De investering bedraagt € 2.295,-.

 • Leskosten: € 1.995
 • Lesmateriaal: € 125
 • ICM-praktijkopdracht: € 175

Dit bedrag is excl. € 17,50 per dag voor het dagarrangement. De totale investering is excl. btw. Vrijstelling van btw is mogelijk. Je betaalt in dat geval 10% bovenop de investeringsprijs. Meer informatie.

De factuur van deze cursus wordt na de eerste bijeenkomst verstuurd. Wil je de factuur eerder ontvangen? Je kunt dit aangeven in het opmerkingenveld bij jouw inschrijving.

Persoonlijk advies

Onze adviseurs helpen je graag met persoonlijk advies, bijvoorbeeld over welke opleiding of training het beste bij jouw doelstellingen past. Ook voor praktische vragen kun je terecht bij onze afdeling advies.

Onze afdeling advies is te bereiken van 08:30 - 17:30 uur op telefoonnummer:

030 - 29 19 888

Bel mij terug

Wil je liever door ons gebeld worden op een geschikter moment, laat dan hier je gegevens achter.

Meer opleidingen en trainingen

Hier vind je een overzicht van alle 32 opleidingen en trainingen in de categorie: HRM.

Incompany

Deze cursus biedt ICM ook incompany aan, voor maatwerk in jouw organisatie.

Ervaringen

 • Miranda Friederich

  28-08-2018
  Super opleiding! Juiste combinatie van theorie (boek en e-learning)en praktijk (interactie tussen docent en studenten). Ruimte voor eigen inbreng en persoonlijke aandacht. Wederom een goede opleiding van ICM. Echt een aanrader!
 • Gertjan Lok

  11-11-2017
  Nicole heeft op een hele inspirerende en betrokken manier inzocht gegeven in verandermanagement. Diverse inhoudelijke aspecten zijn op een heldere en begrijpelijke manier overgebracht. De locatie van de training (Rotterdam) was zeer goed. Enige punt van kritiek is dat de parkeergelegenheid beperkt is.
 • Luc Hengst

  08-11-2017
  Goed praktisch gericht en inspirerend programma met duidelijke rode lijn/aanpak. De docent beschikt over een goede combinatie van relevante theoretische kennis en veel praktijkervaring. Op basis hiervan wist de docent de aanpak en theorie op juiste wijze te plaatsen (te voorzien van praktische voorbeelden) en wist hij vragen en ervaringen vanuit de groep direct in praktische situaties en handvatten te vertalen. Goed boek, waarbij een minimale hoeveelheid theorie op een inspirerende wijze wordt verwoord.
 • George-Jan Blok

  08-11-2017
  Erg veel geleerd deze training, m.n. hoe je een veranderplan kunt opstellen, de do's en dont's. Hoe kun je een verandering teweegbrengen die een grote kans van slagen heeft.Zeer tevreden over trainer, locatie en leerstof/middelen. Prettig om met cursusgenoten ervaringen uit te wisselen. Zeer plezierige leeromgeving via internet. combinatie van leermethoden maken dat de stof beklijft.
 • Blokdijk

  25-10-2017
  Een heel leerzame training waar veel ruimte is om theorie en praktijk aan elkaar te koppelen. Trainer biedt veel ruimte voor interactie zonder het dagdoel uit het oog te verliezen. Top!
 • Rene Glas

  03-06-2017
  Top! Perfecte combinatie tussen theorie uit het boek en de praktijkoefeningen en interactie tijdens de bijeenkomsten. De training geeft inzichten in veranderingen en de tools om die met succes af te ronden. Zeker een aanrader...
 • Annemieke Zwier-Kaan

  07-12-2016
  Heel goed. Ik kan niets bedenken wat beter had gekund. De opbouw van de cursus was heel logisch. Verder wordt deze ondersteund door een prima theorieboek, e learnings en een hele enthousiaste docente!!
 • Ronald Driehuis

  03-12-2016
  Zeer goed blended opleidingsprogramma waarin theories via boek en elearning werd aangeboden en de tijd in de klasse kale lessen volledig in het tekenen stond van toepassing van theorie, veranderinterventies en -werkvormen en reflective op je eigen rol als veranderaar.
 • Noortje Opbroek

  28-06-2015
  Een fijne opleiding die voldoet aan de verwachting die van te voren geschetst wordt. De inhoud wordt op maat aangeboden en er wordt vanuit ieders praktijk een koppeling naar de theorie gelegd.De manier van lesgeven was duidelijk en persoonlijk en er was veel ruimte om je eigen inbreng te geven aan de hand van de lesstof. De organisatie er om heen was goed, overzichtelijk en verzorgd.
 • Erika Fijma

  17-06-2015
  Een fijne opleiding die je mee neemt in de leuke (maar ook complexe) wereld van verandermanagement. Er wordt aandacht besteed aan theoretische modellen, je eigen praktijk maar ook competenties. Jules was een fijne trainer die de groep goed aanvoelde. Ik kijk terug op een ontzettend leuke tijd!
 • odette rhee

  27-01-2015
  Mijn ervaring is goed. Ik mis alleen een mondelinge uitleg van het veranderplan als examenmoment. Dit lijkt mij een mooie gelegenheid om het plan goed uit te leggen. Het liefst met de mentor erbij.
 • Theo Brouwer

  12-03-2012
  De training was voor mij een zeer goed mix van jezelf veranderen en theorie over veranderen in organisaties. Veranderen is immers meer dan een plan maken het gaat erom hoe je werkelijk een verandering bij de mensen creert.
 • Nico Muijlwijk

  06-07-2011
  Wat deze training een doorslaand succes maakt, is het flexibele karakter van de trainingsdagen. Uiteraard ontvang je handvaten om met verandering en reorganisatie om te gaan als leidinggevende, maar als bonus is vooral de inzet van de docente heel duidelijk. Aangezien iedere deelnemer een andere werkachtergrond heeft is het zo'n verademing dat de docente hier de ruimte in bood om al die ervaringen te delen. Veel praktijkgevallen die je zelf (nog) niet mee (hebt) (ge)maakt passeren de revue. En dat is boven op de prima georganiseerde training een hele grote plus op andere trainingen.
 • B. Gulikers

  Professioneel, motiverend, coach kortom geweldig!

 • Annemieke

  De theorie, de video's, de dagen en de docent maken dat ik heel enthousiast over ICM ben.

 • R. Driehuis

  Vakkundige docenten, actueel cursusmateriaal en héél erg praktijkgericht. Ik kan er meteen in de praktijk mee aan de slag. Ook de online informatie was correct.

 • Marte

  Veel geleerd en docent was erg inlevend.

Meer opleidingen en trainingen

Hier vind je een overzicht van alle 32 opleidingen en trainingen in de categorie: HRM.

Incompany

Deze cursus biedt ICM ook incompany aan, voor maatwerk in jouw organisatie.