Wil je investeren in de kennis, groei en ontwikkeling van je medewerkers? Als mkb-organisatie kan je subsidie aanvragen voor de ontwikkeling van je medewerkers.

Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft tot en met 2024 hiervoor jaarlijks een bedrag van € 48 miljoen beschikbaar gesteld met de Stimuleringsregeling Leren en ontwikkelen in MKB-ondernemingen (SLIM-regeling).

  • Wat houdt de subsidie in?

    Als ondernemer kun je een subsidie aanvragen om een externe adviseur in te schakelen om je bedrijf door te laten lichten en een toekomstgericht opleidings- en ontwikkelplan te maken, waar je bedrijf vervolgens direct mee aan de slag kan. Een scholings- en ontwikkelplan geeft inzicht in de huidige structuur van je bedrijf, de kennis en vaardigheden van je personeel en de omgeving waarin je bedrijf opereert. Een plan laat niet alleen de huidige stand van zaken zien, maar kijkt ook naar de gevolgen van trends zoals digitalisering, robotisering en technologisering. Hierbij is specifiek aandacht voor de verwachte benodigde kennis en vaardigheden van medewerkers. Het plan bevat een maatwerkadvies waar je bedrijf direct mee aan de slag kan. Je kunt zelf kiezen door welke deskundige je je bedrijf laat doorlichten.

  • Voor welke activiteiten kun je een SLIM-subsidie aanvragen?

    Er zijn 3 initiatieven die in aanmerking komen voor de subsidie waar ICM opleidingen & trainingen je bij kan helpen:

    1. De doorlichting van de onderneming uitmondend in een opleidings- of ontwikkelplan, gericht op het inzichtelijk maken van de scholingsbehoefte vanuit het perspectief van de onderneming.

      Onze L&D professionals begeleiden je bij het schrijven van een opleidingsplan. Bekijk hier meer informatie over opleidingsplannen of neem direct contact op met onze consultants voor een offerte.

    2. Het verkrijgen van loopbaan- of ontwikkeladviezen ten behoeve van werkenden in de onderneming. Denk aan:

      Loopbaanbegeleiding

      Vrijblijvend studieadvies op maat via ons Adviescentrum

      – Een L&D consultant onderzoekt welke groei- en ontwikkelpaden er nodig zijn binnen jullie organisatie
    3. Het ondersteunen en begeleiden bij het ontwikkelen of invoeren van een methode in de onderneming die werkenden in de onderneming stimuleert hun kennis, vaardigheden en beroepshouding verder te ontwikkelen tijdens het werk; bijvoorbeeld een bedrijfsschool, leerrijke werkomgeving.

      In dit artikel lees je hoe je in 9 stappen een academie opzet en hoe we je hierin kunnen helpen.

  • Voor wie is de SLIM-subsidie?

    De volgende drie groepen mogen de SLIM-subsidieregeling aanvragen:

    • mkb-ondernemingen; Ondernemingen uit alle sectoren kunnen een aanvraag indienen. Of je onderneming tot het mkb behoort, bepaal je aan de hand van de mkb-verklaring. Dit is een verplichte bijlage bij de subsidieaanvraag. Je vindt de bijlage op de website van UVB.
    • samenwerkingsverbanden in het mkb; De hoofdaanvrager is een mkb-onderneming, brancheorganisatie, onderwijsinstelling, O&O-fonds of werknemers- of werkgeversvereniging. Het samenwerkingsverband bestaat uit minimaal twee mkb-ondernemingen.
    • grootbedrijven in de landbouw-, horeca- of recreatiesector; Een grootbedrijf wordt aangemerkt als werkzaam in de sector landbouw, horeca of recreatie, indien de hoofdactiviteit een SBI-code kent die een van deze sectoren aanduidt. In geval van meerdere hoofdactiviteiten is het voldoende als tenminste één hoofdactiviteit valt onder de SBI-codes landbouw, horeca of recreatie.
  • Wat moet je doen om subsidie te ontvangen?

    In de Slim-subsidieaanvraag moet je onder meer de volgende zaken opnemen:

    • Een beschrijving van het initiatief waarvoor je subsidie aanvraagt.
    • Het bedrag waarvoor je subsidie aanvraagt.
    • De startdatum van het initiatief, de verwachte datum van afronding van het initiatief en een planning van de te ondernemen activiteiten.

    Via deze link vind je welke documenten je nodig hebt om een aanvraag in te dienen.

    Wil je meer weten over het aanvragen van de subsidie of advies inwinnen? Neem dan gerust contact met ons op. Wij helpen je graag verder.

Heb je vragen over de SLIM-subsidie? Neem direct contact op met onze Learning & Development consultant Emilie Broeze via 030 – 70 22 221 of emilie.broeze@icm.nl.