Werk jij als manager mee met je gedrag?

De meeste managers hebben in hun managementopleiding de bekende motivatie- en leiderschapstheorieën gehad. Er wordt echter te weinig ingegaan op het gedrag dat managers vertonen. Docent-trainer Ton Bakker pleit voor meer aandacht voor dit component. Een gedragsverandering van een manager kan een groter effect hebben op prestaties van medewerkers dan bijvoorbeeld financiële bonussen.

Een gedragsverandering kan ervoor zorgen dat een manager nog succesvoller wordt.

Managementopleidingen

Managers die een middle- of hogere managementopleiding hebben gevolgd, bij diverse daar voor erkende instituten, hebben goed naar hun docent geluisterd. Maar is er bij modellen die in deze opleiding aan bod komen ook gesproken over het onderdeel gedrag en de mogelijkheid van beïnvloeden van dit gedrag? Hoe het gedrag van een manager het gedrag van medewerkers beïnvloedt? Het gedrag van managers is belangrijk. Een gedragsverandering kan ervoor zorgen dat een manager nog succesvoller wordt.

                  Theorieën

Als je als manager leest over gedragsverandering zal dit bij het merendeel een ‘o ja’- gevoel ontlokken. Maar is dit wel terecht? In managementopleidingen passeren over het algemeen de bekende motivatie- en leiderschapstheorieën de revue. De motivatiepiramide van Maslow, de tweefactorentheorie van Frederick Herzberg en, wellicht het meest gebruikte model met betrekking tot leiderschap, het model van situationeel leiderschap (de meeste cursisten snappen het al voordat je het uitlegt, hoewel ze het niet of niet goed toepassen) van Hersey en Blanchard (1980). Veel docenten leggen dit model niet volledig uit en vergeten op zijn minst dat bij de vier genoemde stijlen van leiderschap ook het juiste managementgedrag hoort. Quinn komt met zijn nieuwste modellen dichter in de buurt van gedrag.

Gedrag

Veel managers hebben goed naar hun leraar geluisterd. Maar is er bij de modellen ook gesproken over het onderdeel gedrag en de mogelijkheid van beïnvloeden van dit gedrag? Of sterker nog, hoe het gedrag van managers het gedrag van de mensen om ze heen beïnvloedt? Veel bedrijven delen financiële of andere materiële bonussen uit die geen of weinig effect hebben op de prestaties van medewerkers.

Effectiever

Bent u een manager? Weet u dat uw eigen gedrag en het effect daarvan op uw medewerkers vele malen effectiever is en natuurlijk ook vele malen goedkoper is voor u en uw organisatie?

Ton Bakker
Trainer ICM Opleidingen en trainingen

 

Meer in Leiderschap