Waarom het soms beter is je ‘dom’ op te stellen

Wie wil er nou niet slim en intelligent overkomen op anderen? Nou, ik wel. Graag laten we zien dat we op de hoogte zijn, dat we een mening hebben of dat we alles begrijpen. Zeggen dat je iets niet weet of niet begrijpt voelt dan als zwak.

Ondertussen heb ik ervaren dat het succesvoller is om je ‘dom’ op te stellen. Anders gezegd: om een niet-wetende houding aan te nemen. Daarmee schop je het een stuk verder. Je komt meer te weten. Hieronder laat ik je vier voordelen zien van niet-weten. Voordelen waar jij je voordeel mee kan doen.

1. Niet-weten is ontspannen

Je ‘dom’ opstellen geeft rust, omdat je jezelf niet slimmer voor hoeft te doen dan je bent. Zeker bij zaken waarin je niet deskundig bent. Laat de ander vertellen wat hij weet en uitleggen wat je niet begrijpt.

Ook wanneer iemand met een probleem naar je toekomt, komt een niet-wetende houding van pas. Het voorkomt dat je tips en adviezen gaat geven, en daardoor voorbij gaat aan de beleving en het zelfoplossend vermogen van de ander. Je kunt dus gewoon achteroverleunen, luisteren en vragen stellen. Dat is pas relaxed!

2. Niet-weten creëert nieuwsgierigheid

Als je alles al weet of denkt te weten, hoef je ook niets te onderzoeken. Dan gaat alles zijn gangetje en blijft alles zoals het al was en je het al kende. Maar met een niet-wetende houding wordt het leven een ontdekkingsreis dat de moeite waard is om te onderzoeken. Denk bijvoorbeeld aan wetenschappers als Copernicus en Galileo. Als zij van het vanzelfsprekende en het bekende uit waren gegaan, hadden zij nooit ontdekt dat de aarde om de zon draait. Niet-weten prikkelt je om nieuwsgierig te zijn en dingen echt te begrijpen.

3. Niet-weten verbetert je communicatie

Effectieve communicatie staat of valt met luisteren. Luisteren met open hart en open geest. Daarvoor is het nodig dat je eigen aannames en interpretaties opzij zet. Je zet jezelf als het ware uit. Dat voorkomt dat je automatisch alles wat je hoort, vertaalt naar je eigen denkwereld. En daarmee alleen maar bevestigd krijgt van wat je al wist. Dan hoor je dus ook nooit iets nieuws. Maar als je echt luistert, vul je niet in wat de ander bedoelt, dan probeer je met vragen en doorvragen de beleving van de ander echt te begrijpen. Het mes snijdt hierbij aan twee kanten: je gesprekspartner zal zich gehoord en begrepen voelen en jij verbetert je communicatieve vaardigheden.

4. Niet-weten maakt je weerbaar

Je ‘dom’ opstellen werkt ook heel goed in groepen. In groepen gebeurt het nogal eens dat er verkeerde beslissingen genomen worden. Dat gebeurt onbewust, omdat in groepen de behoefte bestaat om ergens gezamenlijk uit te komen in plaats van te streven naar de juiste beslissing. Je gaat  onbewust mee in het proces en denkt dat het wel goed zal zijn omdat iedereen dat vindt, ook al snap jij er niets van.  Door je ‘dom’ op te stellen ben je in staat kritische vragen te stellen, desnoods tegen de stroom in. Want je weert je op deze manier tegen groepsdenken.

Door je niet-wetende houding word je relaxter, onderzoekender, communicatiever en weerbaarder. Dus, stel je ‘dom’ op en laat je verrassen door het leven!