Onderzoek: Young Professional werkt, droomt maar realiseert ambities niet

Jonge hoog opgeleiden vinden dat zij in hun huidige functie hard en slim werken. Of ze op het gewenste carrièrepad zitten, is daarentegen de vraag. Slechts 2% zou de baas willen zijn van het bedrijf waar hij nu werkt. Dat blijkt uit online onderzoek op initiatief van 4YoungPeople, Inspiratie Akademie en Careerwise. Dit najaar werd onderzoek gedaan onder ruim 350 Young Professionals.

Slechts 0,3% van de ondervraagden gaf aan over vijf jaar hetzelfde te willen doen als nu. Tegen die tijd verwacht een kwart een totaal andere baan en ander leven te hebben. Bijna een derde (30%) wil zichzelf momenteel eerst ontwikkelen in de eigen functie, terwijl een meerderheid op termijn verwacht dat hun dromen en ambities buiten het huidige bedrijf liggen (60%).

Succes is gelukkig zijn

De Young Professional definieert succes voor zichzelf als gelukkig zijn (85%). Samen met het benutten van eigen talenten is dat het belangrijkste bij het bepalen van de eigen ambities. Daarnaast noemt 38% oog hebben voor de medemens als wens bij een volgende stap in carrière en leven.

Young professional mist focus

Hoewel ondervraagden ervan dromen hun ambities daadwerkelijk te realiseren (70%), gaat hen dit niet gemakkelijk af. Voor 63% is focus belangrijkst bij het maken van een volgende stap en juist hier ontbreekt het vaak aan. De valkuil is dat Young Professionals teveel tegelijkertijd willen en niet weten waar zij moeten beginnen (23%). Voor 39% is ‘niet kunnen kiezen’ een belemmering om dromen te realiseren.

Bijdragen aan medemens en betere wereld

Bij het winnen van een loterij, een symbool voor financiële onafhankelijkheid, willen Young Professionals op de eerste plaats reizen. Daarnaast willen zij hun medemens helpen en een bijdrage leveren aan een betere wereld. Een belangrijke vraag die de Young Professional zichzelf stelt: Hoe vind ik wat ik echt leuk vind? Deze vraag lijkt prominenter dan ooit tevoren.

Evenement

Op 19 januari organiseren talentontwikkelaar 4YoungPeople en loopbaaninspirator Careerwise op basis van de uitkomsten een speciaal inspiratie-evenement die Young Professionals aanmoedigt de eerste stappen te zetten om hun ambities te realiseren. Naast korte inspirerende ervaringsverhalen door bijzondere Young Professionals leren bezoekers tijdens praktische workshops om hun ambities te realiseren. De deelnemers gaan zo met een concreet plan naar huis. De eerste stap is dan gezet!

Tijdens het evenement zonder winstoogmerk worden de uitslagen van het onderzoek aan de bezoekers toegelicht. Dagvoorzitter is Jaspar Roos, zelf Young Professional en Chief Inspiration Officer bij ABN AMRO. Door het onderzoek en omdat de organisatie zelf bestaat uit jonge hoogopgeleiden, weten we als geen ander wat de deelnemers bezighoudt. Jaspar Roos: “De sprekers zijn zelf allen jong en ongelofelijk inspirerend. Zij zullen deelnemende Young Professionals helpen om te gaan doen. Dus ‘walk that talk’ in plaats van te blijven dromen.”

Meer in Persoonlijke groei