ICM seminar De Psychologie van Beïnvloeding: “Met positiviteit bereik je meer”

Meer bereiken door slimmer communiceren. Daar gaat het ICM seminar De Psychologie van Beïnvloeding over. Erik Smithuis, auteur, spreker en medeoprichter van ICM, geeft achttien principes om jouw invloed op je omgeving te vergroten. Bezoeker Judith van der Leer: “Deze middag was echt ICM: relaxt, gezellig en tegelijkertijd leer je en raak je geïnspireerd.”

“Sta op en kies iemand in de zaal die je niet kent”, begint Erik. “Maak kennis met elkaar en vertel waarom je hier vandaag bent.” Bezoekers in de zaal van het Regardz Meeting Center Eenhoorn in Amersfoort kijken zoekend om zich heen en wanneer hun blik door een ander wordt beantwoord, ontstaan gesprekken. Het seminar is uitverkocht wat betekent dat er driehonderd mensen zijn. Na een minuut vraagt Erik weer de aandacht: “Wie had er een leuke gesprekspartner?” Alle handen gaan omhoog en de zaal lacht om de retorische vraag. Erik lacht mee en verduidelijkt: “Wanneer er ruimte is om met elkaar contact te maken is de inhoud makkelijker uit te werken.”

Zet je trots aan de kant

Iedereen gaat weer op zijn stoel zitten en het eerste principe verschijnt op het grote scherm boven het podium. ‘Principe 1: Wees je bewust van jezelf’, staat er in grote letters. “Het begint met zelfobservatie”, verduidelijk Erik. “Word je bewust van je eigen gedachten en handelingen en kom erachter dat je zelf veel invloed hebt op hoe gesprekken lopen en beslissingen gemaakt worden.” Principe 2: ‘Stap uit je comfortzone’, volgt al gauw daarna. “Daar waar het spannend is, ligt de meeste winst. Geef eens een compliment aan een collega als je dat nooit doet. Dit principe gaat over het loslaten van je ego en trots. Wanneer je dat durft zal je in veel slagen.”

Momenten van herkenning

Veel bezoekers maken nauwkeurig aantekeningen van de informatie in hun rode ICM-notitieboekje dat ze bij binnenkomst kregen. Anderen luisteren aandachtig terwijl ze ontspannen achterover leunen. Terwijl de principes elkaar opvolgen, wisselen degenen die samen met een collega of vriend zijn gekomen betekenisvolle blikken van herkenning met elkaar uit, af en toe begeleid door een lach.

Blijf dichtbij jezelf

“Ik zal nooit het moment vergeten waarop ik besloot om zelf te kiezen”, leest Erik voor uit het boek Wat ik zeker weet van Oprah Winfrey. Hij leest een passage voor waarin Oprah kiest om haar droom te volgen en zich niet laat weerhouden door negatieve aspecten die haar werkgever haar voorhoudt. “We houden ons veel te veel in”, vult Erik aan terwijl hij het boek dichtklapt. Hij loopt naar de flipp-over, slaat een vel om en schrijft met een dikke blauwe stift op het lege blad: Doe dat vooral niet met positieve zaken.

Natuurlijke weerstand

‘Stel een pilot voor’ komt ook naar voren als principe. “Nieuwe ideeën hebben te maken met natuurlijke weerstand tegen verandering. Stel daarom liever voor om te experimenteren als je iets wilt veranderen. Dat klinkt heel anders. Hier geldt ook weer: ben je bewust van de manier waarop je communiceert. Met doelgericht communiceren kun je veel meer bereiken.”

Bouw tijd in voor ontspanning

Een van de krachten voor slimmer communiceren is ontspannen. Erik: “Ontspannen mensen kunnen kiezen hoe ze met hun primaire emotionele reactie omgaan. Zij reageren minder fel, bedachtzamer en krijgen zo meer voor elkaar. Bouw daarom tijd in voor ontspanning.” Erik verzoekt de zaal om de aantekeningenboekjes weg te leggen en lekker te gaan zitten. De lichten worden iets gedimd en de volgende 4,5 minuut luisteren de bezoekers met gesloten ogen naar een pianospel van Wibi Soerjadi. “Wie voelt zich ontspannen?”, vraagt Erik als de lampen weer feller aan gaan. De meeste bezoekers steken hun hand op.

Leren met plezier

Het seminar loopt ten einde en bezoekers kunnen nog iets te drinken krijgen in de foyer. Daar wordt nog even nagepraat. Bezoeker Rob Biemans : “De spontaniteit van dit seminar spreekt me aan. Doordat je af en toe moet staan en opdrachten doet met onbekenden vergeet je dat je aan het leren bent. Dat is ook de beste manier om dingen te leren denk ik: met plezier.” Bezoeker Judith van der Leer neemt de positieve insteek mee naar huis: “Vaak ligt de nadruk op wat er niet goed gaat. Ik merk dat complimenten geven echt een verschil kan maken, en neem me na vandaag ook voor om dat nog meer te doen. Ik geloof dat je met positiviteit veel meer bereikt.”

Meer in Communicatie