ICM Kennisparade – Betekenisvol werkgeverschap

Juist in tijden van verandering en onzekerheid wil je als organisatie de juiste keuzes maken. Iedereen is gebaat bij open- en eerlijkheid, bij duiding van onduidelijke situaties en bij hoopvolle lijnen naar de toekomst. Onze kennisparade gaat hierover: over wat wij zien als betekenisvol werkgeverschap. Betekenisvol werkgeverschap komt niet alleen uit de top, het komt van iedereen die deel uitmaakt van de organisatie. Wat betekent dat voor jou? En hoe ben jij van betekenis voor anderen? Tijdens de ICM Kennisparade op donderdag 15 september 2022 nemen we je via workshops en plenaire keynotes mee in wat dit kan inhouden voor bijvoorbeeld werkgevers, leidinggevenden en HR/L&D professionals. Het wordt een dag vol interessante ontmoetingen, inspiratie en nieuwe kennis!

Je bepaalt deze dag welke workshops je volgt. Tussen de bijeenkomsten door kun je je laten verrassen door de activiteiten op het Kennisplein en is er uiteraard voldoende gelegenheid anderen uit jouw vakgebied te ontmoeten en ervaringen uit te wisselen. Bekijk hier het volledige programma.

Inschrijven 

Kennis delen is kennis vermenigvuldigen. Dat is ons motto. De Kennisparade is dan ook ontstaan uit de wens mensen met elkaar te verbinden, kennis te delen en zo van elkaar te leren.

Investering: € 147,50 excl. BTW.

Programma

Inschrijven

Is dit de eerste keer dat je de Kennisparade bezoekt? Met deze aftermovie van een vorige editie krijg je een goede indruk van wat we je te bieden hebben.

 

Hieronder lees je meer over de inhoud van de verschillende sessies die de ICM Kennisparade je te bieden heeft. Bepaal zelf via de ICM Kennisparade app welke drie sessies je wilt bijwonen. Zo creëer je zelf een op maat gemaakt programma dat op jouw wensen aansluit.

09.10 uur Inloop
10.00 uur Start opening door ICM-oprichter Erik Smithuis
10.10 uur Mainstage: ‘Is er wel zoiets als purpose?’ met Ynzo van Zanten
11.00 uur Wisseling workshop
11.10 uur Inspiratieworkshop ronde 1
12.00 uur Netwerklunch op het kennisplein
13.10 uur Mainstage: ‘Nooit meer doen alsof’ met Aukje Nauta
14.10 uur Wisseling workshop
14.20 uur Inspiratieworkshop ronde 2
15.10 uur Pauze
15.40 uur Inspiratieworkshop ronde 3
16.30 uur Naar het kennisplein
16.40 uur Verrassingsact
vanaf 17.00 uur Netwerkborrel op het kennisplein

Tijdschema

Klik op de afbeelding om het tijdschema te bekijken.

Is er wel zoiets als purpose?

10.15 - 11.00

Keynote | Ynzo van Zanten
Mensen maken de cultuur en de cultuur maakt de mensen. Want een bedrijf is maar zo succesvol als het team aan mensen waar dat bedrijf uit bestaat. Met zijn ervaring als onder andere Head of People and Culture bij Tony’s Chocolonely vertelt Ynzo over hoe hij als allereerste wapenfeit de term “HR" van de woordenlijst haalde bij Tony’s. Want “als je van mensen resources wilt maken, dan heb je niet begrepen waar people management over gaat”. Maar hoe haken ‘purpose’ en ‘zingeving’ dan in elkaar? En hoe zorg je dat het team op nummer 1 blijft, ook wanneer er druk op komt te staan? En als het dan toch gaat over ‘purpose’, laten we dan ook maar meteen eerlijk zijn; de meeste bedrijven zijn te druk bezig om hun eigen purpose boven water te halen om mooie campagnes op te draaien in plaats van na te denken over hoe ze een betekenisvolle rol kunnen spelen in de zoektocht van hun consument naar een duurzamer, socialer, mooier, gezonder leven. Ynzo vertelt over hoe hij zichzelf de afgelopen decennia schuldig heeft gemaakt aan ongeveer alle dingen waar hij vandaag de dag een andere blik op heeft. Geen garanties dus dat hij er nu niet ook volledig naast zit.

Ynzo van Zanten is auteur, ondernemer, dagvoorzitter, spreker, en was jarenlang Head of People & Culture en Chief Evangelist van Tony’s Chocolonely. Hij ziet in alle crises ook enorme kansen voor toekomstgerichte ondernemers. Vóór zijn tijd bij Tony’s was hij onder andere verantwoordelijk voor de lancering van het succesvolle merk Innocent Drinks op het Europese continent.

Nooit meer doen alsof. Een nieuwe kijk op werk.

13.15 - 14.00

Keynote | Aukje Nauta
Wist je dat slechts 12 procent van de Nederlanders bevlogenheid in het werk ervaart? En dat terwijl Nederlanders buiten het werk wél volop energie hebben. Aan levenslust geen gebrek, aan werklust des te meer. Hoe zonde! In haar lezing toont Aukje Nauta aan dat de diepere oorzaak van gebrek aan werkenergie te maken heeft met doen alsof. Het komt erop neer dat mensen op hun werk niet zichzelf kunnen zijn en daardoor bijvoorbeeld niet eerlijk durven zijn. Een pittige boodschap, want hoe kan je dan als werkgever nog echt van betekenis zijn?

Aukje geeft praktische tips over wat jouw organisatie en jij als leidinggevende/HRM'er kunnen doen om mensen zodanig te laten werken, dat ze elke dag huppelend naar hun werk gaan.
• Waarom je kwetsbaar durven opstellen de basis is van bevlogenheid
• Waarom authenticiteit leidt tot meer creativiteit, meer werkplezier en betere resultaten
• En vooral: wat de praktische handvatten zijn om bevlogenheid bij jezelf en bij anderen te stimuleren

Aukje Nauta is spreker, schrijver en psycholoog. Ze schreef de boeken 'Nooit meer doen alsof', 'Tango op de werkvloer' en 'Anders Werken' en ze is veelgevraagd expert op het gebied van duurzame inzetbaarheid. Aan de Universiteit Leiden is ze bijzonder hoogleraar organisatiepsychologie.

Verbinden na de lockdown

11.10 - 12.00 | 14.20 - 15.10 | 15.40 - 16.30

Workshop | Dr. Kilian Wawoe
Met de kennis die jij hebt opgedaan tijdens de coronacrisis, hoe vaak zou je nog naar kantoor willen? Deze vraag ligt zo voor de hand dat die in bijna iedere organisatie wordt gesteld.
Volgens Kilian W. Wawoe zit in deze vraag ten minste één grote fout. Het gaat bij werken niet om ‘jij’, maar om ‘wij’. Werk is een teamsport, waarbij het gaat om samenwerken. En let op; want de gezondheid van jouw organisatie, jouw team en jouw collega’s staan op het spel.

HR-wetenschapper Kilian Wawoe van de Vrije Universiteit in Amsterdam vroeg meer dan 7000 mensen, in onder andere Nederland en België, hoe ze het thuiswerken beleefden. Tijdens deze workshop praat Kilian je bij over zijn onderzoek naar werken op afstand en de ervaringen tijdens de lockdown. Daarnaast krijg je een aantal praktische tips over werk en de inrichting van kantoor ná corona.

Dr. Kilian Wawoe promoveerde in 2010 op het thema Proactive Personality, een onderzoek naar ondernemend gedrag binnen de bankensector. Momenteel is hij werkzaam als parttime docent Human Resource Management aan de Vrije Universiteit Amsterdam.

Werken vanuit betekenis, hoe fix je dat?!

11.10 - 12.00 | 14.20 - 15.10 | 15.40 - 16.30

Workshop | Joep Langen
In deze inspirerende interactieve workshop neemt Joep Langen je mee in zijn visie op betekenisvol werken. Kan het anders? Ja! Nadat Joep zijn goedbetaalde baan als succesvolle consultant in de energiesector had opgegeven, besloot hij zijn hart te volgen. Wat hij voor zich zag? Een sociaal koeckmerk dat arbeidskansen creëert voor mensen die niet zelfstandig aan de bak komen. Zonder ondernemerservaring of startkapitaal en zonder ooit één koeckje te hebben gebakken, sprong hij in het diepe. Inmiddels is Koeckebackers een toonaangevende betekenisvolle onderneming en is de koeck zonder troep door heel Nederland verkrijgbaar bij o.a. AH, Jumbo en Marqt. Een commercieel bedrijf met een sterke sociale missie: Voor iedereen een kans om te 'shinen'. Raak geïnspireerd door praktisch toepasbare ontwikkelinzichten die Joep heeft opgedaan op zijn reis naar betekenisvol inclusief ondernemerschap.

Joep Langen heeft een achtergrond als organisatiepsycholoog en is als oprichter van Koeckebackers een 'koeckebacker voor het leven'.

Een speels antwoord op werken

11.10 - 12.00 | 14.20 - 15.10 | 15.40 - 16.30

Workshop | Prof. Arnold Bakker
Prof. Arnold Bakker gaat voor positief organisatiegedrag. Als dit op orde is dan hebben medewerkers plezier en energie. En dat wil je; als mens, als werkgever en omdat het goede resultaten oplevert.

In deze workshop leer je hoe je dit gedrag kunt faciliteren en is er speciale aandacht voor de rol van job crafting (optimaliseren van je eigen werkomgeving) en playful work design (je werk speels aanpakken zodat het meer plezier en uitdaging oplevert), en de effecten hiervan op werkprestaties.

Prof. Arnold Bakker is hoogleraar Arbeids- en Organisatiepsychologie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam en hoofd van het Center of Excellence for Positive Organizational Psychology.

De kunst van het vragen stellen

11.10 - 12.00 | 14.20 - 15.10 | 15.40 - 16.30

Workshop | Puck van Dijk (De Denksmederij)
Vragen stellen: we denken doorgaans dat we daar heel goed in zijn. We doen het immers de hele dag. Maar als je goed kijkt zijn veel van de vragen die we stellen eigenlijk helemaal geen vraag, maar een mening, commentaar, hypothese of suggestie met een vraagteken aan het eind. Terwijl scherpe vragen nou net leiden tot scherpe antwoorden en goede ideeën. In deze workshop leer je welke vraagvalkuilen er zijn en hoe je ze vermijdt. Hoe je zuiver luistert, scherp doorvraagt én hoe je de vraag áchter de vraag vindt. Prikkelend, energiek en een beetje ontregelend!

Deze workshop wordt verzorgd door een trainer van De Denksmederij: Puck van Dijk. De Denksmederij is gespecialiseerd in praktische filosofie en creatief denken. Praktische filosofie heeft een beetje de naam stoffig en moeilijk te zijn, en vooral voor oude mannen met baarden. Zo niet hier: de missie van De Denksmederij is praktische filosofie en creativiteit toegankelijk, fris, en inspirerend te brengen. Als Socratisch gespreksleider stelt Puck mensen op hun gemak én durft ze door te vragen waar het ongemakkelijk wordt.

Ontwikkel je organisatie met een interne academie

11.10 - 12.00 | 14.20 - 15.10 | 15.40 - 16.30

Workshop | Babette Bajema
Ontwikkelen is het nieuwe werven. Als jij als werkgever van betekenis wilt zijn voor je mensen, dan moet je hun ontwikkeling op nummer één zetten. Een eigen academie is daarvoor een effectief en inspirerend instrument.

Waar kijk je naar als je een interne Academie ontwerpt? Wie betrek je erbij? Je ontwerpt en creëert een plek waar van en met elkaar geleerd wordt. Maar hoe richt je dat nou in zodat het bijdraagt aan de organisatiedoelen? Vanuit de praktijk heeft ICM 9 stappen geformuleerd die je helpen om vanuit verschillende perspectieven een interne Academie vorm te geven. Het resultaat van deze workshop is dat je met een quickscan de deur uit loopt waarbij voor jou zichtbaar is wat je eerste stap is. En geloof ons: dat is voor iedere organisatie anders.

Babette Bajema is bedrijfsacademie architect en opleidingskundige. Ze adviseert organisaties hoe je een Interne Academie vorm kan geven en zij ontwerpt strategische opleidingsvraagstukken. Meer dan 20 jaar ervaring neemt Babette mee in haar voorbeelden. Babette deelt haar kennis en ervaring graag met vakgenoten.

Wat is een waardevolle leider?

11.10 - 12.00 | 14.20 - 15.10 | 15.40 - 16.30

Workshop | Harrie-Peter Roefs
Wanneer ben ik een goed mens? Wat zijn mijn waarden? En hoe blijf ik als leider trouw aan mezelf en mijn waarden? Harrie-Peter Roefs is medeoprichter van ICM opleidingen & trainingen en leidt al jaren vanuit zijn diepste waarden teams en mensen. Door een combinatie van actieve werkvormen en persoonlijke voorbeelden neemt hij je mee in een zoektocht naar heldere antwoorden op (ogenschijnlijk) complexe vragen over waardevol en waardegedreven leiderschap.

Deze bevlogen leraar, leider en ondernemer is medeoprichter van ICM opleidingen & trainingen. Hij deelt zijn met vallen en opstaan opgedane wijsheid over het leiden en bouwen van een organisatie die prestaties koppelt aan aandacht voor de mens.

Hoe vergroot je de zichtbaarheid van je L&D-afdeling?

11.10 - 12.00 | 14.20 - 15.10 | 15.40 - 16.30

Workshop | Kim de Keijzer-Dekkers
Zien andere collega’s in de organisatie de L&D-afdeling nog steeds als een uitvoerende afdeling die op aanvraag trainingen organiseert? En word je als L&D’er structureel laat geïnformeerd over strategieverandering? Wil je liever dat andere afdelingen als eerste aan jou denken als het gaat om gewenste prestatieverbetering en verandering? En als ambassadeurs voor jou optreden? Kim de Keijzer neemt je vanuit een organisatieperspectief mee in prestatieverbetering en verandering. Dat begint met een blik naar binnen en eindigt met een blik naar buiten. Je gaat met eenvoudige maar essentiële en praktische tools naar huis en kunt meteen aan de slag.

Kim de Keijzer werkt als organisatie- en ontwikkeladviseur met ruim 15 jaar ervaring voor diverse organisaties waar ze zich bezighoudt met ontwikkelvraagstukken op individueel-, team- en organisatieniveau. Zij geeft vorm aan strategische opleidingsvraagstukken en deelt haar kennis en ervaring graag met vakgenoten. Kim is als L&D consultant aan ICM verbonden en verzorgt tevens de ICM Post-HBO leergang Opleidingskunde.

Ben je mal?

11.10 - 12.00 | 14.20 - 15.10 | 15.40 - 16.30

Workshop | Durk Piet de Vries
We zijn allemaal getekend door het leven. Met vallen en opstaan, ook op het werk. Wie we zijn en wat we doen wordt mede gedefinieerd door ‘de systemen’ waarin we onze weg vinden. Het ouderlijk systeem, vrienden, onderwijs, hobby’s en wat te denken van de werkervaringen die we opdoen, het team waar je nu in zit of leiding aan geeft. Hoe het ook zij, langzaam maar zeker creëren we – bewust en onbewust - een soort ‘mal’ die ons definieert en kenmerkt. Die je maakt tot wie je bent, jouw uniciteit maar ook één die je danig in de weg kan zitten. Om mal van te worden soms!

Hoe zit dat precies met die mal? Is het een mallemolen waar maar moeilijk aan te ontsnappen is? Of kunnen we er juist ons voordeel mee doen en er zelfs plezier aan beleven als we ons er bewust van worden? In deze workshop verkennen we principes van systemisch kijken en hoe dat onze blik op onszelf en anderen kan verdiepen en verrijken.

Durk Piet de Vries is als zelfstandig organisatieadviseur en ontwikkelcoach betrokken bij interventies die altijd raken aan organisatieontwikkeling, professionalisering en leiderschap. Hij studeerde Sociale Geografie aan de Rijksuniversiteit in Groningen, volgde een postacademische leergang Organisatiekunde bij AOG School of Management en is opgeleid als Socratisch gespreksleider en in de kunst van het vragen stellen bij het Instituut voor Wijsbegeerte.

Inschrijven

Ynzo van Zanten

De afgelopen tien jaar is Ynzo van Zanten als Chief Evangelist en Head of People & Culture betrokken geweest bij het succesvolle impactmerk Tony's Chocolonely. Daarvoor lanceerde hij onder andere het Engelse merk 'innocent drinks' op het Europese continent, was hij docent Ondernemerschap en Duurzaam Leiderschap aan de HvA én adviseerde hij organisaties op het vlak van duurzaamheid en communicatie. Daarnaast schreef hij verschillende duurzaamheidsverslagen en een reeks boeken over verduurzaming op kantoor en thuis. Nu inspireert Ynzo organisaties om het juiste pad te kiezen als het gaat om betekenisvol ondernemerschap. Maar al te vaak wordt de plank misgeslagen als het gaat om 'purpose'. Tijd om nu al vérder te kijken.

Aukje Nauta

Aukje Nauta is spreker, schrijver en psycholoog. Haar jongste boek is Nooit meer doen alsof. Eerder schreef ze managementboeken als Tango op de werkvloer en Anders Werken. Ze is veelgevraagd expert op het gebied van duurzame inzetbaarheid. Aan de Universiteit Leiden is ze hoogleraar organisatiepsychologie, een bijzondere leerstoel mogelijk gemaakt door opleidingsinstituut Sioo. Tot 2022 was ze partner van Factor Vijf Organisatieontwikkeling. Werkte bij TNO en Randstad en was vier jaar lang kroonlid van de SER.

Dr. Kilian Wawoe

Dr. Kilian Wawoe was als personeelsmanager werkzaam bij de ABN-AMRO in verschillende landen. In 2010 promoveerde hij aan de Vrije Universiteit in Amsterdam en doceert daar sindsdien en werkt daarnaast als consultant en public speaker.
Tijdens de lockdown schreef hij het boek 'het corporate brein' over werken tijdens en Corona. Het boek werd genomineerd voor 'management boek van het jaar'.

Joep Langen

Joep Langen heeft een achtergrond als organisatiepsycholoog en is als founder van Koeckebackers een 'koeckebacker voor het leven'. Zonder pretenties, maar met een aanstekelijke drive om de wereld mooier te maken. Zijn energieke inspiratietalks worden steevast hoog gewaardeerd. Met zijn bedrijf De Betekenis Brouwerij richt Joep zich op het ondersteunen van mensen en organisaties in hun zoektocht naar meer impact en betekenis. "Want iedereen heeft de behoefte om er toe te doen, om gezien te worden en gelukkig te zijn".

Prof. Arnold bakker

Prof. Arnold Bakker is hoogleraar Arbeids- en Organisatiepsychologie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam en hoofd van het Center of Excellence for Positive Organizational Psychology. Hij is daarnaast (distinguished) Visiting Professor aan de University of Johannesburg en North-West University (Zuid Afrika), de University of Zagreb (Kroatië) en de University of Bergen (Noorwegen). Bakker is één van de meest invloedrijke wetenschappers ter wereld, en heeft zich onder andere gespecialiseerd in bevlogenheid, job crafting, leiderschap, emotionele intelligentie, en werkprestaties.

Babette Bajema

Babette Bajema is bedrijfsacademie architect en opleidingskundige. Ze adviseert organisaties hoe je een Interne Academie vorm kan geven en zij ontwerpt strategische opleidingsvraagstukken. Trainen is een onderdeel van een verandering waarbij het voor organisaties belangrijk is dat het een tool is om de medewerkers makkelijk bij te laten dragen aan de organisatiedoelen. Meer dan 20 jaar ervaring neemt Babette mee in haar voorbeelden. Babette deelt haar kennis en ervaring graag met vakgenoten.

Harrie-Peter Roefs

Harrie-Peter is een bevlogen leraar, leider en ondernemer en medeoprichter van ICM opleidingen & trainingen. Hij deelt zijn met vallen en opstaan opgedane wijsheid over het leiden en bouwen van een organisatie die prestaties koppelt aan aandacht voor de mens.

Kim de Keijzer-Dekkers

Kim de Keijzer werkt als organisatie- en ontwikkeladviseur met ruim 15 jaar ervaring voor diverse organisaties waar ze zich bezighoudt met ontwikkelvraagstukken op individueel-, team- en organisatieniveau. Zij geeft vorm aan strategische opleidingsvraagstukken en deelt haar kennis en ervaring graag met vakgenoten. Kim is als L&D consultant aan ICM verbonden en verzorgt tevens de ICM Post-HBO leergang Opleidingskunde.

Durk Piet de Vries

Durk Piet de Vries is als zelfstandig organisatieadviseur en ontwikkelcoach betrokken bij interventies die altijd raken aan organisatieontwikkeling, professionalisering en leiderschap. Hij heeft een voorliefde voor leercontexten waar reflectie, inzicht en handelen elkaar afwisselen. In verschillende rollen draagt hij graag bij aan het inzetten en versterken van een duurzame, lerende beweging in organisaties. Hij studeerde Sociale Geografie aan de Rijksuniversiteit in Groningen, volgde een postacademische leergang Organisatiekunde bij AOG School of Management en is opgeleid als Socratisch gespreksleider en in de kunst van het vragen stellen bij het Instituut voor Wijsbegeerte. Hij is samenwerkingspartner bij Sioo, interuniversitair centrum voor organisatie- en veranderkunde, waar hij leertrajecten begeleidt op het vlak van leiderschapsontwikkeling en advisering.

Puck van Dijk

Puck van Dijk is filosoof, theatermaker en communicatiespecialist. Als Socratisch gespreksleider stelt zij mensen op hun gemak én durft ze door te vragen waar het ongemakkelijk wordt. Naast haar werk als theaterregisseur en trainer in presentatie- en communicatie skills, specialiseerde zij zich tijdens haar masterfilosofie (VU, Amsterdam) in de kunst van het vragen stellen. Het leiden van moreel beraad en trainen in de Socratische methode zijn haar op het lijf geschreven, met de volste overtuiging dat iedereen kan filosoferen.

De ICM Kennisparade vindt op donderdag 15 september 2022 plaats in de Fabrique in Utrecht.

De Fabrique
Westkanaaldijk 7
3542 DA Utrecht

Bereikbaarheid

  • Openbaar vervoer: Op station Maarssen stoppen treinen uit Amsterdam en Utrecht. Je bereikt De Fabrique in 15 minuten lopen. Er zijn op station Maarssen ook OV fietsen beschikbaar.
  • Kom je met de auto? Parkeer dan op één van de 700 gratis parkeerplaatsen.
  • Heb je een elektrische auto? Dan is het mogelijk om deze op te laden via één van de vier laadpalen op ons parkeerterrein.

Contact details

Heb je vragen of zijn er onduidelijkheden? Mail dan naar events@icm.nl of bel 030 – 755 18 90.

Inschrijven

Investering

Kennis delen is kennis vermenigvuldigen. Dat is ons motto. De ICM Kennisparade is dan ook ontstaan uit de wens mensen met elkaar te verbinden, kennis te delen en zo van elkaar te leren. Dit evenement heeft daarom geen winstoogmerk.

Investering (excl. btw)

€ 147,50

De investering is excl. btw.
Vrijstelling van btw is mogelijk. Je betaalt in dat geval 10% bovenop de investeringsprijs. Meer informatie.

  • De ICM inschrijvings- en betalingsvoorwaarden voor evenementen zijn van toepassing op deze inschrijving. Hierin staat onder andere ons annuleringsbeleid beschreven.
  • Je ontvangt de factuur voorafgaand aan het evenement
  • 100% annuleringsgarantie. Mocht het evenement onverhoopt wegens Covid-19 niet doorgaan, dan krijg je volledig je geld terug.

Heb je vragen of zijn er onduidelijkheden? Mail dan naar events@icm.nl of bel 030 – 755 18 90.

Inschrijven