HR-talenten van 2014 hebben vakkennis en zijn kritisch

HR toppers hebben persoonlijkheid, een vakbrede visie en stellen medewerkers centraal. Dat blijkt uit de presentaties van de finale van de HR Talent Award 2014 afgelopen vrijdag. HR starters en young professionals presenteerden ’s middags hun HR-plan voor de aangeleverde business casus waar zij ’s ochtends aan werkten. Young Professionals juryvoorzitter Henri Verlinden: “De HR’er van de toekomst schiet niet in de oplossingsmodus, maar houdt zijn opdrachtgever een spiegel voor.”  

Aan de talentenjacht van HR Community en P&O Actueel deden dit jaar in totaal zestig jonge talenten mee. Je kon jezelf als kandidaat opgeven of genomineerd worden. Tijdens de finale van afgelopen vrijdag zijn nog zeven kandidaten in de running; drie in de categorie Young Professionals, vier in de categorie Starters. Samen met hun zelf samengestelde team van drie experts maken zij een HR-plan voor de business casus van hun categorie. ICM leverde de casus aan voor de Young Professionals, Brain of Buildings

innovatie centrum voor slimmer bouwen
leverde die voor de Starters.

“Vandaag laten jonge mensen ons zien waar het naar toe gaat met HR”, opent Anke Wiersma van hoofdsponsor Afas Software het middagprogramma. De theaterzaal van Afas is voor de helft gevuld. Naast vrienden en familie van deelnemers zijn geïnteresseerden vanuit het HR-vakgebied gekomen om te luisteren naar de visie van de nieuwe lichting. Wiersma: “De finalisten laten ons de bedrijven van de toekomst zien. HR is even geen apart hokje meer, de HR’ers zitten vandaag op de stoel van de ondernemer.”

Samen groeien

De kandidaten binnen de categorie Young Professionals starten met hun 5 minuten- presentaties over de casus van ICM. Deze luidt: schrijf een advies om talenten van medewerkers te laten groeien, deze meetbaar te maken en ook een omzetgroei van 20 procent teweeg te brengen. Jeffrey de La Rambelje benadrukt in zijn plan het belang van de dialoog met de medewerkers. Anne-Marije Buckens pleit voor de inhuur van vijftigplussers om zo met expertise groei te realiseren. Jasmijn Koets legt juist de focus op de overlap tussen de marktvraag, de aanwezige kennis binnen het bedrijf, en de persoonlijke doelstellingen van het personeel.

Jurylid Henri Verlinden: “De diepgang, kwaliteit en vakbrede kennis nemen elk jaar toe. Dit is mijn derde jaar als juryvoorzitter en ik zie dat kandidaten steeds vaker een sterke eigen visie hebben. Op persoonlijkheid, kritisch denkvermogen en presentatie onderscheiden ze zich. Ze hebben geen ‘u vraagt en wij draaien’-houding meer, de HR medewerker van nu stelt steeds vaker kritische vragen. En dat geeft ons vak bestaansrecht.”

Gelukkige werknemer

De kandidaten van de categorie Starters zetten hun tanden in de casus van Brain of Buildings die graag zelfsturende teams wil in zijn organisatie. Aandacht voor de werknemers komt in alle plannen naar voren. Michèle Smeele is als eerste. Volgens haar verloopt de overgang het beste met een team met een hoge diversiteit waarin met elkaar wordt samengewerkt en kennis wordt gedeeld. Melissa Vas presenteert een stappenplan om het bedrijf eerst te versterken en daarna het DNA van de ondernemer door te trekken naar de visie van de werknemers. Het idee van Danny Kwarten is om betrokkenheid van werknemers te verkrijgen door de visie van de ondernemer en de visie van de werknemers op één lijn te krijgen. Inge van Herwijnen stelt echter dat het nieuwe beleid opgezet moet worden vanuit de visie in welke werkomgeving huidige werknemers zichzelf het beste kunnen ontwikkelen.

Spiegelen en ondernemen

Alle finalisten gaan met een prijs naar huis, variërend van een fiets tot een opleiding en zelfs een baan. Deze worden door de sponsors aangeboden. ICM geeft de winnaar van de categorie Young Professionals een gratis opleiding of training naar keuze. De sfeer in de zaal is voelbaar gespannen bij de bekendmaking van de winnaars. Verlinden: “We hebben gekeken naar wie er op de punten visie, vakmanschap, verbinding en ondernemerschap door het hele traject heen het beste presteert.” Hij feliciteert alle deelnemers met hun prestatie. Zodra hij uitspreekt wie de winnaars zijn, maakt de spanning plaats voor een gemoedelijke sfeer vol waardering voor alle kandidaten. Jasmijn Koets en Michèle Smeele gaan met de titels HR Talent of the year naar huis. Verlinden: “Jasmijn Koets heeft binnen haar categorie het beste gewerkt vanuit de breedte van HR en vervolgens de vertaling en koppeling daarvan gemaakt naar de business. Zij laat de opdrachtgever nadenken over het waarom van de gestelde doelstellingen.” Michèle Smeele heeft met haar HR-plan ook laten zien dat zij deze kwaliteiten heeft. “De HR’er van de toekomst schiet niet in de oplossingsmodus, maar houdt zijn opdrachtgever een spiegel voor. Dit spiegelend vermogen en het kritisch benaderen van doelstellingen van de opdrachtgever is de toekomst van HR.”

Gratis opleiding

Voor ICM krijgt deze dag nog een vervolg. Jettie de Vos, programmamanager bij ICM, was ’s ochtends aanwezig om de casus van ICM aan de young professionals te presenteren en vragen daarover te beantwoorden. De Vos: “Ik zou het heel leuk vinden om meer te weten te komen over de ideeën van de young professionals. Die vijf minuten waren gewoon erg kort.” Jasmijn Koets mag nu ook een opleiding of training bij ICM uitkiezen. Welke dat is weet ze nog niet. Koets: “Ik voel me net een kind in een snoepwinkel. Voor mij is dit de mooiste prijs die ik had kunnen winnen. Als HR’er ben ik erg veel bezig met het continu ontwikkelen van mensen, en nu kan ik daar zelf stappen in maken. Super!”

Tekst: Anoek Hofkens
Foto: Joris Telders

Meer in HRM