Hoeveel bloemen van Catharina bloeien er in jouw organisatie?

In talrijke organisaties bloeien ze nog volop. De bloemen van Catharina. Je staat er versteld van hoeveel boeketten je er van kunt maken. Op je dagelijkse ronde door jouw organisatie kom je ze vast en zeker tegen. Aan jou als leidinggevende de schone taak om ze te ontdekken en vooral om ze te plukken.

Bloemen van Catharina

Ongeveer 300 jaar geleden woonde er een tsaar in Rusland. Deze tsaar woonde met zijn vrouw en dochtertje Catharina in een schitterend paleis in een geweldig mooie omgeving . Rond het paleis waren prachtige gazons aangelegd. Je kon oneindig ver kijken over schitterend onderhouden grasvelden. Het was een geweldig mooi gezicht.
Jaarlijks tijdens het voorjaar zag je overal op die grasvelden een weelderige bloemenpracht ontstaan. Er groeiden allerlei veel gekleurde bloemen. Het was een geweldig schouwspel te zien hoe de kleine Catharina tussen die bloemen speelde. Ze genoot er merkbaar van en ze deelde dat ook graag met haar vader. Hij was altijd weer onder de indruk als hij van Catharina hoorde met welk plezier ze de dag had doorgebracht tussen al die gekleurde bloemen.

Helaas gebeurde het met regelmaat dat er ruiters te paard over de grasvelden galoppeerden met gevolg dat de bloemenzee werd omgeploegd en er van al die pracht en praal niets meer over was.

Catharina vertelde haar vader geregeld dat ze daar heel verdrietig over was en vroeg hem of hij er wat aan wilde doen. Haar vader bedacht een oplossing.

Op diverse plekken van de gazons zette de vader van Catharina bewakers neer. Mannen in uniform met een mooie pet op. Ze stonden daar het hele jaar door. Alle jaren in de lente, de zomer, de herfst en de winter stonden ze daar. Soms hadden ze bijna een meter sneeuw op hun pet. Ze stonden daar altijd onverstoorbaar.

Nu 300 jaar later staan ze er nog steeds, die bewakers. Als je aan ze vraagt wat ze er doen, zeggen ze dat ze er gewoon staan zoals altijd en al eeuwenlang. Ze geven aan dat ze er staan net zoals hun vaders  en diens opa’s en zelfs hun opa’s. Allemaal stonden ze daar, omdat het immers altijd zo ging.

Hoe ziet jouw boeket eruit?

Hoe ziet jouw boeket er uit als je door jouw organisatie loopt ? Welke bloemen kom jij tegen als jij de verschillende bedrijfsprocessen in gedachten neemt en jij jezelf de vraag stelt waarom  zaken zo lopen als ze lopen ? Leer met andere ogen of vanuit andere invalshoeken naar  jouw afdeling en  jouw organisatie kijken. Ontdek waar de bloemen van Catharina staan en pluk ze.  ICM biedt je een scala aan mogelijkheden om ze te leren ontdekken en vooral om ze weg te nemen.

Meer in Leiderschap