Hoe het najagen van positieve gevoelens je helpt te groeien

In onze agenda’s staat vrijdag 24 september 2021 als een bijzondere dag gemarkeerd. Dan start namelijk ons unieke programma ‘Zijn wie je bent‘! Wij kunnen niet wachten en daarom interviewden we Marga Rijken: één van de gastsprekers van het programma. Ze is docent bij ICM en spreekt vol passie over Positieve Psychologie. Wij vroegen haar om een voorproefje van haar sessie.

Marga, wat brengt Positieve Psychologie ons?

Marga: “We zijn enorm sensitief voor problemen en zien vaak wat allemaal fout kan gaan. Ondanks dat veel mensen in onze maatschappij het eigenlijk heel goed hebben – veel mensen hebben genoeg te eten, een dak boven het hoofd, een baan en vooruitzichten – blijft ons onbewuste opmerken waar het niet goed zit. Positieve Psychologie helpt ons anders naar problemen te kijken. Kun je het oplossen? Mooi, dan is het geen probleem meer. Kun je iets niet oplossen? Dan is het een feit en moet je ermee leren leven. Dus: hoezo problemen?

Thuis heb ik een kussentje met de tekst ‘Tob niet, het komt toch anders’. Dit vat het mooi samen. Op het moment dat je accepteert dat dingen toch niet gaan zoals je denkt, dan sta je ontvankelijker in het leven. Verdiep je in de vraag: hoe maak ik van mijn leven een goed leven? Hoe ervaar ik meer positieve gevoelens? De vraag ‘wat is nu een goed leven?’ is filosofisch. Je waarden en sterktes helpen je daarop een persoonlijk antwoord te geven.”

Waarden en sterktes nemen ook een centrale plek in het programma in, toch?

“Absoluut. In het programma leer je met aandacht voor je talenten en waarden richting te geven aan je leven. Ik laat zien hoe de methodes die je daarvoor gebruikt ingebed zijn in de wetenschap. Je hoort hoe het vakgebied Positieve Psychologie is ontstaan, wat we in het vakgebied precies doen en ook ervaar je zelf wetenschappelijk bewezen effecten. Zo doen we kleine oefeningen die je meteen iets doen voelen. Thema’s in de opleiding Positieve Psychologie van ICM zijn werken met je sterktes, en de vragen: wat is geluk? En hoe ga je om met tegenslag? Die elementen komen terug in mijn sessie.”

Wat is een voorbeeld van een kleine oefening met direct effect?

“Vanuit de positieve psychologie is bewezen dat als je investeert in optimisme en oefent in veerkracht, je optimistischer en veerkrachtiger wordt. Het bijhouden van een positiviteitsdagboekje is misschien wel een van de kleinste en mooiste oefeningen: sluit iedere dag af door drie positieve dingen te benoemen en je zult merken dat je gevoel van welbevinden toeneemt.”

Wat is het nut van positieve gevoelens?

“Het nut van negatieve gevoelens kennen we allemaal wel. Als je puur in termen van overleven praat, dan zorgen bange, boze en bedroefde gevoelens dat we vluchten, voor onszelf opkomen en rouwen om ons verlies. Als je je eigen welbevinden omschrijft op een schaal van -10 tot 10, dan dragen negatieve gevoelens bij aan van -10 naar 0 komen.

Positieve gevoelens brengen ons van 0 tot 10. Volgens de broaden-and-build theorie van Barbara Fredrickson (2009) helpen positieve gevoelens ons verbinding te maken met andere mensen, creatief te worden, nieuwe oplossingen te vinden en te leren. Het geeft ons een open, tolerante en opbouwende manier van denken waardoor we mogelijkheden krijgen om te groeien.” Meer daarover lees je hier.

Wat is volgens jou ‘zijn wie je bent’?

“In de opleiding gaan we actief op zoek naar positieve gevoelens, omdat die vaak zichtbaar maken waar je écht voldoening uit haalt en wat voor jou werkelijk van waarde is. Het brengt je bij de kern van wat belangrijk voor jou is en daardoor laat je je minder in beslag nemen door zorgen en (schijnbare) verplichtingen. Als je dit pad volgt, word je steeds meer je eigen leidsman. Je laat je niet sturen door wat anderen van jou verlangen of door je automatismen. Je ontwikkelt je eigenheid en realiseert je potentie.

Vaak begint die zoektocht bij terugdenken aan toen je klein was. Wat vond je toen leuk? Waar was je mee bezig? Waar haalde je resultaten in? Op die manier maak je wakker in jezelf waar je graag naartoe beweegt als je alle ruimte en vrijheid hebt.”

Ben jij al geworden wie je bent, Marga?

“Ik ben nog steeds bezig! Ik geloof echt dat het een reis is die je leven lang duurt, want iedere keer als je ergens aankomt, dan vormt dat een mooi startpunt voor het volgende in je leven. De positieve psychologie heeft mij een kompas gegeven. Zo gaat het voor mij erom dat ik van betekenis kan zijn voor de ontwikkeling van anderen. Ik wil mijn leergierigheid kwijt kunnen, iets bijdragen vanuit liefde en de verbinding tussen mensen vergroten.

Ik probeer regelmatig tijd vrij te maken voor korte reflecties: ben ik in de kern nog steeds bezig met wat ik belangrijk vind? Laat ik me niet te veel leiden door de waan van de dag? Hierin ben ik gegroeid en getraind door het vak positieve psychologie serieus te nemen en toe te passen op mijn eigen leven.”

Opdracht: Wat is echt belangrijk voor jou op de gebieden werk, relaties, persoonlijke groei en gezondheid? Wat zijn op die vlakken dingen waar je doelen voor wilt stellen? Van elke maand één-op-één afspreken met een bepaald familielid tot nu écht elke dag je tanden flossen of dit jaar investeren in je zakelijke ontwikkeling: schrijf je doel(en) op en hang het op een plek waar het niet aan je aandacht kan ontsnappen.

Meer ontdekken?

In deze tedtalk geeft Martin Seligman, pionier op het gebied van positieve psychologie, een mooie introductie in het vakgebied:

Bron

Frederickson, B. (2009). Positivity. Utrecht: Crown Publishers.