Hoe je als coach Tarot kunt inzetten

Al lange tijd is Ingrid de Bruijn betrokken als docent bij de ICM Coachingsopleiding. Zij zet in de opleiding Tarotkaarten in als hulpmiddel om contact te maken met het onderbewuste, een belangrijke vaardigheid in de ontwikkeling als coach. Tarot helpt zowel coach als coachee om dichter bij zichzelf te komen en antwoord te krijgen op persoonlijke levensvragen. Ingrid ziet Tarot niet als een magisch allesbepalend middel maar als hulpmiddel om contact te maken met onbewuste gevoelens, ideeën en verlangens. Wij spraken Ingrid over wat Tarot is en hoe zij het inzet in haar werk.

Wie ben je en wat doe je?

“Ik ben Ingrid de Bruijn en werk al lange tijd als coach en trainer. Na jaren gewerkt te hebben bij een consultancy bureau begon ik zo’n vijf jaar geleden voor mezelf. Sindsdien ben ik ook betrokken als docent bij de ICM Coachingsopleiding.”

“Al vanaf jonge leeftijd vond ik zaken als astrologie interessant. Ik had al jong de overtuiging dat alles op je pad komt voor een reden. Pas later leerde ik over esoterische stromingen zoals Astrologie, Tarot en Numerologie. Esoterie is de kennis die uitlegt hoe het mystieke in elkaar steekt en hoe je het kunt onderzoeken. Tarot en numerologie zijn voor mij hele praktische tools die je daarin ondersteunen.”

“Toen ik jong was had mijn moeder een kapsalon, waar ik minireadings gaf aan klanten. Daarnaast leerde ik Tarot kennen via een vriendin van mijn tante. Hoewel ik toen nog dacht dat Tarot iets was voor als je helderziend bent, realiseerde ik me later dat dit niet zo is en dat het een hulpmiddel is dat iedereen kan inzetten. Ik besloot daarom een Tarot cursus te volgen bij de Volksuniversiteit. Ik kwam erachter dat Tarot een tool is om contact te leggen met je intuïtie. Vanaf toen ben ik zelf actief aan de slag gegaan met Tarot. Dit begon bij kleine sessies met vrienden en familie en groeide later uit tot een hulpmiddel dat ik inzette in mijn werk. Inmiddels is het een groot onderdeel van mijn dagelijkse werk als coach en trainer.”

“Bij ICM heb ik een paar jaar geleden een workshop gegeven waarin ik uitleg gaf over hoe je inzichten van Tarot en Numerologie kan combineren en hoe dit helpt bij het vinden van inzicht over levenslessen en levensvragen. In de ICM Coachingsopleiding zit een dag waarop deelnemers zelf een thema mogen kiezen. Een optie is dan om te kiezen voor een verdieping op werken met het onderbewuste waarin we dan praktisch aan de slag gaan met Tarot. Ik neem dan setjes kaarten mee voor de deelnemers zodat ze zelf aan de slag kunnen met leggingen en ervaren welke inzichten dit oplevert.”

Wat is Tarot?

“Heel praktisch gezien is Tarot een set van kaarten, meestal zijn dat er 78. Op alle kaarten staat een afbeelding, een woord en een cijfer, daar zit een systeem achter. De afbeeldingen op de kaarten zijn allemaal archetypische afbeeldingen, die hebben symbolische betekenissen en resoneren met je onderbewuste. Dit is wat Tarotkaarten anders maakt dan een traditioneel kaartspel: de afbeeldingen op de kaarten roepen iets bij je op. Dit is bij iedereen een ander gevoel. Zo denkt de één die een kaart trekt met het archetype kluizenaar bijvoorbeeld ‘jammer, een kluizenaar, wat eenzaam zeg’ terwijl de ander denkt ‘oh heerlijk, even terugtrekken en met mezelf zijn’.”

“Wanneer je Tarot inzet, begin je meestal met een vraag die je wilt beantwoorden met behulp van de kaarten. Dit kunnen allerlei persoonlijke vragen zijn, waarbij het belangrijk is dat het een ‘open’ vraag is die je stimuleert om zelf verantwoordelijkheid te nemen voor je gedrag. Bijvoorbeeld ‘Hoe zorg ik ervoor dat ik me meer openstel naar anderen?’. Na het stellen van de vraag schud je de kaarten, dat noem je wassen en dit brengt jouw energie in de kaarten. Dan gebruik je jouw linkerhand om te voelen welke kaart je wil pakken. Dit doe je met je linkerhand omdat dit je hand is van het gevoel. De kaart waar je de meeste of beste energie bij voelt, bijvoorbeeld doordat je een tinteling voelt, pak je en dit is de kaart die je helpt jouw vraag te beantwoorden. Hoewel de meningen verschillen over de beste werkwijze van een Tarotlegging, ben ik van mening dat de deelnemer zelf de kaart moet trekken, dit is het meest pure.”

“Na het trekken van de kaart helpt de coach om de vraag van de coachee te beantwoorden. Dit kan al heel simpel door een vraag te stellen als ‘wat zie je?’, ‘wat valt jou op?’. Je laat de coach vertellen wat hij of zij in de kaart ziet en wat voor gevoel dit oproept. Hierbij zijn alle inzichten goed, het gaat erom dat de coachee dichter bij zijn of haar gevoel en onderbewustzijn komt. Tenslotte kan een coach ook nog aanvullende uitleg geven over de inhoud en betekenis van de kaart.”

Hoe zet je als coach Tarot in?

“Je kunt als coach Tarot zowel inzetten voor jezelf als methode om je coachee te helpen. Voor jezelf kun je het gebruiken om je onderbewuste en intuïtie te trainen. Zelf trek ik regelmatig een kaart voordat ik een coachsessie begin. Vervolgens stem ik me af op mijn coachee en luister en kijk ik goed naar wat er bij die persoon speelt. Na de sessie pak ik de kaart er nog eens bij en kijk ik of dit een rol speelde in de sessie. Dit is een goede manier om mijn eigen onderbewuste te trainen en mee te nemen in een sessie.”

“Daarnaast kan je Tarot als coach inzetten om een coachee te ondersteunen. Ik vind het belangrijk dat een coachee er zelf voor openstaat. Ik gebruik Tarot als hulpmiddel en van mij hoeft niet iedereen erin te geloven. Staat een coachee ervoor open om Tarot in te zetten, dan is het een mooie tool om onbewuste en intuïtieve informatie van een coachee naar boven te halen. Het is dan ook belangrijk een coachee zelf te laten associëren op de kaart: dat wat de coachee aan de kaart opvalt, sluit aan op wat er in het onderbewust van de coachee speelt.”

Een voorbeeld is een coachee die binnenkomt met een vraag over hoe hij of zij een betere balans bereikt in zijn of haar leven. Tijdens een Tarotlegging trekt de coachee een kaart, bijvoorbeeld met een figuur erop dat zich terugtrekt in de bergen. Het is dan aan de coachee om contact te maken met zijn of haar onderbewuste en te voelen wat deze kaart oproept. Bij de één zal dit iets heel anders zijn dan bij de ander. Voor de één staan bergen voor hindernissen, obstakels en een zwaar pad. Voor de ander kunnen bergen juist staan voor alleen zijn, bescherming en jezelf overwinnen. Dat is de meerwaarde van Tarot: de symbolische betekenis van een kaart is voor iedereen verschillend en daarom persoonlijk toepasbaar.

Kan iedere coach Tarot inzetten?

“Ja zeker! Het is belangrijk dat je openstaat voor het idee dat het geen toeval is dat je een bepaalde kaart trekt, maar dat dit afhankelijk is van hoe jouw energie hiermee samenhangt. Daarnaast is het belangrijk om jezelf te verdiepen in Tarot. Dit kun je net zoals ik doen door een cursus te volgen. Je kunt ook boeken of blogs lezen of video’s bekijken. Ten slotte bestaan er ook online Tarottrainingen, zodat je op jouw tempo en wanneer het voor jou uitkomt aan de slag gaat.”

“Bovendien is het belangrijk om regelmatig te oefenen met Tarotkaarten. Dit kan al door zelf aan het begin van iedere dag een kaart te pakken en je vragen te stellen als ‘wat wil deze kaart mij vertellen?’, ‘wat valt me op?’, ‘wat is de energie op de kaart?’. Vervolgens kijk je ’s avond terug op wat je die dag hebt meegemaakt en hoe dit samenhangt met de afbeelding op de kaart. Op deze simpele manier kom je op korte termijn veel verschillende kaarten tegen. Oefen daarnaast veel met vrienden en familie. Dat is laagdrempelig en ook heel erg leuk!”

Meer weten over Tarot of intuïtief coachen

Wil je meer weten over Tarot? Ingrid gaat hier op haar website dieper in op Tarot.

Wil je als coach jouw kennis en vaardigheden verrijken, inzicht krijgen in intuïtie en leren varen op jouw innerlijke kompas? Deze thema’s behandelen we in de ICM Coachingsopleiding 2: Intuïtief Coachen. Neem hier een kijkje voor meer informatie.