10 tips om je groeimindset aan te zetten

Iedereen heeft andere ideeën over hoe de wereld in elkaar zit. Ook heb je bepaalde ideeën over jezelf, wat je kunt en hoe je leert. Deze manier van denken is jouw persoonlijke overtuiging, ofwel je mindset. De bekende psycholoog Carol Dweck ontwikkelde het idee dat er twee soorten mindsets bestaan: de fixed mindset en de growth mindset. Dit noemen we ook wel de vaste mindset en de groeimindset.

Het is bewezen dat mensen met een vaste mindset uitdagingen vermijden en zich hierdoor niet verder ontwikkelen. Dit terwijl mensen met een groeimindset hun potentieel optimaal benutten en steeds beter presteren. Het goede nieuws is: ons brein is plastisch en een groeimindset is dus te ontwikkelen! In dit artikel geven we je hiervoor tien tips.

De twee soorten mindsets

Mensen met een vaste mindset geloven dat je bent geboren met een bepaalde mate van intelligentie. Ze zien het als iets dat vaststaat en niet te veranderen is. Dit leidt ertoe dat ze uitdagingen uit de weg gaan, aangezien ze bang zijn om te falen. Ze spannen zich niet verder in, omdat inspanning in hun ogen niet tot verbetering leidt. Door het succes van anderen voelen ze zich bedreigd. Is iemand beter dan zij, dan is dit in hun ogen een vaststaand gegeven en blijft dit altijd zo. Wanneer je deze mindset aanneemt, herstel je niet goed van tegenslag en sta je niet open voor ontwikkeling.

Daarentegen geloven mensen met een groeimindset dat je je intelligentie gedurende je leven kunt ontwikkelen. Ze omarmen uitdagingen en spannen zich graag in, omdat ze geloven dat ze hierdoor leren en groeien. Met een groeimindset sta je open voor kritiek van anderen en raak je geïnspireerd door andermans succes. Als iemand beter is dan jij, dan kan diegene je helpen om ook beter te worden in wat je doet. Je gelooft er niet in dat je iets niet kunt, maar dat je iets NOG niet kunt. Wanneer je deze mindset aanneemt, ben je bestand tegen tegenslagen. Een tegenslag zet je om in een uitdaging, waardoor je steeds beter presteert.

Een groeimindset leidt tot optimale zelfontwikkeling en brengt je veel positiefs zoals meer geluk in je dagelijkse werk. Je vindt hieronder tien tips die je helpen je groeimindset aan te zetten.

De 10 tips

Tip 1: Wees je bewust van je eigen mindset

Om een groeimindset te ontwikkelen is het van belang te ontdekken welke mindset je op dit moment hebt. Om dit te ontdekken, kun je jezelf vragen stellen als: Hoe ga ik om met obstakels? Wat zeg ik tegen mezelf als iets niet lukt? Welke indruk wil ik maken op anderen? En hoe kijk ik naar successen van anderen? Schrijf de antwoorden op deze vragen op en reflecteer er kritisch op. Leg ze naast de uitleg van de groei- en vaste mindset in dit artikel en ontdek welke mindset jij op dit moment aanneemt.

Heb je een vaste mindset? Dan komen de tips in dit artikel goed van pas om een groeimindset te ontwikkelen! Heb je al een (gedeeltelijke) groeimindset? Gebruik de tips in dit artikel dan om je groeimindset nog meer te ontwikkelen of om anderen hierbij te helpen.

Tip 2: Leer jezelf kennen

Bewust kiezen voor een groeimindset vergt zelfvertrouwen. Zelfvertrouwen ontwikkel je door te weten wie je bent, wat je belangrijk vindt en waar je goed in bent. Oftewel: het ontwikkelen van zelfkennis is een must om zelfvertrouwen te ontwikkelen. Zelfkennis doe je op door jezelf vragen te stellen als: Wat vind ik écht belangrijk? Waar krijg ik energie van? Waarin ben ik een voorbeeld voor anderen? En wat vind ik leuk aan mezelf?

Tip 3: Pas je taalgebruik aan

Hoe je praat over leren, ontwikkelen, fouten maken en opstaan zegt veel over hoe jij hierover denkt. Als je meestal spreekt in termen als fout, goed, slim en dom, dan werkt dit niet bevorderend voor het ontwikkelen van een groeimindset. Zeg jij tegen jezelf dat je iets ‘toch niet kan’? Dit zal je niet stimuleren om verder te oefenen. Let daarentegen kritisch op je taalgebruik en probeer taal in te zetten die jou en anderen stimuleert tot het ontwikkelen van een groeimindset. Geef anderen complimenten op basis van hun inzet en leg de nadruk op het belang van groei en uitdaging. Spreek dus altijd in het ‘nog niet’ kunnen van iets. Er is niemand die iets ‘niet’ kan!

Tip 4: Focus op het proces in plaats van op het resultaat

Focus voor het ontwikkelen van een groeimindset op het proces in plaats van op het resultaat. Het gaat er niet om wat het eindresultaat is van iemands inspanning, het gaat om die inspanning op zich. Je leert van oefenen, proberen, vallen, opstaan en doorzetten. Het zorgt ervoor dat je beter wordt in wat je doet. Daarom is het belangrijk hierop te focussen, zowel bij jezelf als bij anderen.

Vaak vergeten we terug te kijken op het proces dat we doormaken omdat we zo gefocust zijn op het eindresultaat. Denk daarom eens na wat je zelf allemaal al ondernomen hebt om verder te komen en zie in dat je hard werkt aan vooruitgang. Prijs anderen daarbij voor hun inzet, harde werk, doorzettingsvermogen en herhaal het belang van falen om hier vervolgens van te leren.

Tip 5: Bespreek je vooruitgang

Bespreek met iemand die je vertrouwt de vooruitgang die je hebt geboekt op een gebied dat belangrijk voor je is. Dit kan te maken hebben met zowel je werk als met je privéleven. Door het bespreken van vooruitgang met iemand voel jij je meer competent, positief en creatief. Door te praten of na te denken over vooruitgang stimuleer je een groeimindset. Doe dit dus zoveel mogelijk met de mensen om je heen. Vergeet niet om je gesprekspartner ook te stimuleren zijn of haar vooruitgang te bespreken!

Tip 6: Leer van je fouten

Fouten zijn er om gemaakt te worden. Wellicht een cliché, maar wel waar! Er is niemand die nooit een fout maakt, we zijn immers allemaal mensen. Belangrijk om te onthouden is dat de wereld niet vergaat als jij een fout maakt. Probeer de fout te relativeren en in te zien dat het uiteindelijk allemaal wel meevalt. Denk vervolgens kritisch na over hoe het komt dat je de fout maakte en wat je de volgende keer anders kunt doen. Dit leidt tot groei waardoor jij beter wordt in wat je doet.

Tip 7: Vraag feedback en hulp aan anderen

Andere mensen kunnen jou helpen om vooruit te komen. Je hoeft het niet alleen te doen! Het kan lastig zijn om zelf in te zien wat je al goed doet en wat nog beter kan. Een ander heeft hier vaak een objectievere kijk op. Vraag daarom feedback aan iemand die je goed kent en je hierbij kan helpen.

Daarnaast heb je soms hulp nodig om verder te komen. Denk bijvoorbeeld aan uitleg over iets dat je nog niet snapt of een duwtje in de rug als je het even lastig hebt. Schroom niet om hier anderen voor in te schakelen, zoals een vriend, familielid of collega. Mensen helpen je graag om te groeien. Vergeet ook niet om zelf een ander af en toe dat duwtje in de rug te geven!

Tip 8: Ontdek wat bij jou past

Leren van nieuwe dingen is van belang om als individu te groeien. Het leren van iets nieuws is heel divers en kan op allerlei manieren, vormen en tijdstippen. Niet iedereen ervaart dezelfde manier van leren als prettig en succesvol. Het is waardevol om te ontdekken welke manier van leren goed aansluit bij jouw behoeftes en zo het beste voor je werkt.

Probeer daarom verschillende manieren van leren uit en blijf variëren. Lees de ene dag iets uit een boek, luister de volgende keer een podcast en probeer uit hoe het voor jou voelt door iets in de praktijk toe te passen. Proef en ervaar wat bij je past! En onthoud ook hierbij: fouten maken mag altijd, daar word je juist beter van.

Tip 9: Gebruik het succes van anderen als inspiratie

Bij een groeimindset hoort het leren van en geïnspireerd raken door het succes van anderen. Stel jezelf daarom eens de vraag wie jij bewondert en waarom. Benader deze mensen en ga in gesprek met ze. Hoe zijn zij verder gekomen, welke fouten hebben ze gemaakt en hoe zijn ze hiermee omgegaan?

Onthoud daarnaast dat veel succesvolle mensen al een aantal keer op hun bek zijn gegaan voordat ze kwamen waar ze nu zijn. Verdiep je ook in deze bekende mensen, bijvoorbeeld door een biografie te lezen of een documentaire te kijken. Laat je inspireren door de veerkracht en het doorzettingsvermogen van anderen.

Tip 10: Stap buiten je comfortzone

Deze laatste tip is wellicht de belangrijkste van allemaal! Je komt niet vooruit als je blijft zitten waar je nu zit. Binnen jouw comfortzone liggen de dingen die je reeds kunt. Buiten je comfortzone liggen de dingen die je nog niet kunt, maar wel kunt leren. Om te leren moet je dus uit je comfortzone komen en dingen ondernemen die nieuw voor je zijn. Dit is soms erg spannend, maar dat hoort erbij. Zonder spanning ervaar je ook geen euforie en trots.

Buiten je comfortzone gaan betekent niet meteen dat je van een klif af moet springen of je baan op moet zeggen. Je mag klein beginnen en in overzichtelijke stappen denken. Wat komt er als eerste in je op tijdens het lezen van dit artikel? Schrijf het op, denk na hoe je het opdeelt in kleine stappen en onderneem actie.

Zelf las ik op reis ooit een quote die nog steeds op mijn prikbord hangt en waar ik sterk in geloof. Neem het met je mee en onthoud het elke keer wanneer het spannend is iets nieuws te doen.

“A ship in harbour is safe. But that is not what ships are built for.”

Persoonlijke effectiviteit trainingen

Wil jij je meer verdiepen in een groeimindset en werken aan je persoonlijke ontwikkeling? Bij ICM bieden we verschillende trainingen aan op het gebied van persoonlijke effectiviteit. Zo verdiep je je in de training Persoonlijke Effectiviteit in jouw drijfveren, kwaliteiten en valkuilen en ontwikkel je jouw sterke kanten. Of neem een kijkje bij de training Effectief Ontwikkelen van je Talent, waarin je meer inzicht krijgt in jouw talenten en kwaliteiten en ontdekt hoe je deze optimaal inzet.

Ontwikkel je mindset spel

Voor het schrijven van dit artikel gebruikten we het spel ‘Ontwikkel je mindset’ van Espérance Blaauw ter inspiratie. Dit spel is gebaseerd op de ideeën en kennis van Carol Dweck. Het bevat 42 kaarten, opgedeeld in Ontdekvragen, Checkvragen en Actievragen. Deze vragen helpen bij het ontwikkelen van een groeimindset. De kaartenset geeft leidinggevenden, HR-medewerkers, coaches, trainers en vele anderen de kans om het gesprek over mindset te openen.

Voor dit artikel maakten we naast het spel gebruik van de volgende bronnen:

Bannink, F., & Kuiper, E. (februari 2021). De groei mindset. Frederikebannink.com

Dweck, C. S. (2007). The perils and promises of praise. Ascd, 65(2), 34-39.

Snijder, L. (juni 2018). Aan de slag met mindset. Platformmindset.nl