“Waarom die opleiding bij dat instituut?”

Of je nu voor een HBO-studiekeuze staat of naast je werk graag een opleiding doet vanwege de doorgroeimogelijkheden, in alle gevallen geldt: “bezint eer ge begint”. Zoek goed uit wie je bent, wat je kunt en wat je wil, voordat je een keuze maakt voor een opleiding.

Vraag jezelf af

Maar al te vaak verwelkom ik in de cursussen en trainingen die ik verzorg mensen die eigenlijk op zoek zijn naar iets anders. Niet dat de training weggegooid geld is, want “je leert er altijd wel wat van”; aldus de gevleugelde woorden van menig cursist tijdens het verwachtingsrondje aan het begin van de opleiding. Het is daarentegen effectiever als men goed geïnformeerd van start gaat aan een traject. Wat is de reden om juist die opleiding te doen? Waarom bij dat instituut? Wat zijn de ervaringen van degenen die je voor zijn gegaan? Wat wil je bereiken met de opleiding? Welke competenties wil je verbeteren? En welke theorieën weet je eigenlijk al?

Praat met je omgeving

Het helpt om hierover te praten. Met collega’s, met de leidinggevende, met de medewerkers van personeelszaken, maar ook met de medewerkers en cursisten van de instituten waar de opleiding wellicht gevolgd gaat worden. Een belletje kan al genoeg zijn. Neem bijvoorbeeld de studieadviseurs van ICM. Ze zitten daar speciaal voor jou en denken graag met je mee.

Zet op een rijtje en vergelijk

Start met het opstellen van een lijstje met (open)vragen. Vraag door op feiten, maar ook op ervaringen. Informeer niet alleen naar de inhoud van de studie, maar ook hoe de stof behandeld wordt en bepaal of dat bij jou past. Het helpt om de vergaarde informatie eens naast elkaar te zetten en te vergelijken.

Coach

Soms is het handig om dit proces samen met een onafhankelijke (studiekeuze-)coach te doorlopen. Sta samen met de coach stil bij wat belangrijk voor jou is, wat je al beheerst en welke stijl van leren en werken je eigenlijk hebt. Kies daar vervolgens de opleiding bij.

‘Een goede voorbereiding is het halve werk’. Een oud gezegde maar o zo waar. Ook voor het plezier in en de effectiviteit van opleidingen.