Virtual Reality om presentatieangst weg te nemen

Virtual reality kan een bijdrage leveren aan makkelijker werken en leren. Een mooie toepassing op het gebied van soft skills: afkomen van je angst om presentaties te geven. Lees in dit artikel hoe dat werkt.

Learning Technologies 2017

Virtual reality (VR) is een thema waarvoor de belangstelling sterk groeit. Dit merk je onder andere aan de aandacht die het krijgt op beurzen en congressen. Op Learning Technologies 2017 (het belangrijkste evenement in Europa als het gaat om hoe technologieën leren op het werk kunnen ondersteunen),  konden beursbezoekers in verschillende stands de bekende dikke brillen opzetten om virtuele werkelijkheden te ervaren. Daarnaast waren er een aantal seminars waarin leveranciers van virtual reality technologie uitleg gaven over hun producten.

Presentatievaardigheden

Een favoriete toepassing van virtual reality op het gebied van soft skills is het trainen van presentatievaardigheden. Ik ben inmiddels verschillende VR-leeromgevingen tegengekomen, waarbij de ervaring heel vergelijkbaar is.

Alle spanningen en prikkels die je voelt op het moment dat je moet presenteren voor een grote, onbekende groep die je verwachtingsvol aankijkt ervaar je ook als je de VR bril opzet.

Het systeem monitort onder andere de snelheid waarmee je praat en je intonatie en geeft je na afloop gepersonaliseerde presentatietips. Maar je merkt tijdens je presentatie al hoe het publiek op je reageert: geroezemoes (of erger) bij afnemende interesse en aandachtige blikken bij toenemende interesse.

Afbeelding uit het simuleren van een presentatie met virtual orator
De presentatiesimulatie van Virtual Orator. Bron: publicspeaking.tech.

 

 

 

 

 

 

 

 

Voordelen

Wat zijn hier de voordelen van? Voor veel mensen is presenteren ‘een hel’. Je presentatievaardigheden trainen met virtual reality is een veiligere methode dan wanneer je deze oefent voor een echte groep mensen. Zodra je de bril afzet (of eigenlijk pas een paar seconden daarna, want de beleving is zo intensief dat je er niet direct uit bent) ben je weer in je privédomein. Niemand heeft jouw gevoel van ‘afgaan’ meegemaakt (phew….). Daarnaast kun je hier in theorie oneindig mee oefenen, zonder dat je hiervoor steeds weer mensen moet optrommelen om naar je te luisteren.

Je kunt zo wennen aan de spanning die je ervaart tijdens het presenteren. Als je hier mee om leert te gaan kun jij je volledig op je presentatie richten. Wanneer je vervolgens voor een echte groep mensen spreekt, blijkt het vergelijkbaar te zijn, maar net wat minder erg. Je hebt in elk geval geleerd om met de spanning om te gaan.

Applicaties

De applicaties die ik tegenkwam waren zodanig gebouwd dat je ze zowel met duurdere VR hardware, als met goedkopere VR hardware kunt gebruiken. Een (duurdere) VR-bril als bijvoorbeeld een  Oculus Rift in combinatie met een zwaardere PC geven geeft de hoogste kwaliteit en meest intuïtieve interactie. Dezelfde applicatie is ook te gebruiken met een veel goedkopere Samsung Gear headset, waarop je je mobiel kunt inklemmen. Hiermee ga je in kwaliteit en beleving dusdanig achteruit dat ik een sterke voorkeur heb om deze technologie alleen te implementeren met de duurdere oplossing. Hierbij moet je aan prijzen voor het materiaal denken van (nu nog) € 4.000 per leerplek (met hardware en software). Als je bedenkt dat je het materiaal kunt hergebruiken in cursussen, is dat goed te doen.

Gemeengoed

Doordat presenteren niet een specialistische vaardigheid is, en veel mensen het heel spannend vinden, zie ik deze virtual reality-applicatie binnenkort gemeengoed worden. Hopelijk worden onze presentaties daar beter van, maar belangrijker is nog dat we het groepje mensen dat het nu benauwd krijgt van het idee om te presenteren helpen om veilig te kunnen wennen aan het idee.