Omdat ruzie in de beste families voorkomt: Familiemediation

Familiesystemen zijn complex. Relaties zijn gebaseerd op een lange historie. Vrienden kun je kiezen, in een familie ben je geboren. Opvoeding, tradities, normen en waarden spelen een belangrijke rol. Je plaats in de familie, verwachtingen die er zijn, verplichtingen die moeten worden nagekomen…. zelfs vorige generaties kunnen nog doorklinken in de huidige.

Familieconflicten staan vaak symbool voor dieper liggende problemen.

De communicatie is vaak al langer verstoord. Familieleden worden niet voldaan in hun kernbehoeften: gezien en gehoord worden, erkenning krijgen, geaccepteerd zijn. Gevoelens die vaak “om de goede vrede te bewaren” toegedekt worden of worden ontweken. Sommige familieleden lopen daardoor al jaren op hun tenen. Tot het moment dat de bom barst om een of andere aanleiding. En dan is het ineens goed mis, vaak tot verbazing van de anderen. Familiemediation gaat meestal om oud zeer. Conflicten die ontstaan liggen in de sfeer van een erfenis, opvolging in een familiebedrijf, ruzies rondom de verzorging van oudere ouders, broers en zussen die elkaar niet begrijpen, omgangsproblemen bij ouderschap, de rol van grootouders. Alleen het ontstane conflict oplossen is vaak niet meer bevredigend, er is meer nodig.

Als familiemediator begeleid ik de familie tot herstel van de onderlinge communicatie, waarbij ik hen laat zoeken naar wat hen samenbindt en naar hun gemeenschappelijke belangen. Familiemediation is gericht op onderliggende gevoelens. Het is toekomstgericht en iedere werkbare oplossing voor de familieleden is er een. Dat vergt creativiteit van mij als mediator en oprechte nieuwsgierigheid. Ik help de familieleden over hun eigen schaduw heen te stappen en naar haalbare oplossingen te zoeken. Je biedt als mediator immers een veilige integere omgeving en door je objectiviteit en neutraliteit ontstaat er een open werkrelatie.

En dat is precies de toegevoegde waarde van een familiemediator.

Als familiemediator bemiddel je de betrokken familieleden in een zoektocht naar elkaar. Familieleden gaan weer naar elkaar luisteren. Ze gaan de beleving van de ander horen en de daarbij ontstane overtuigingen en aannames inzien. Hún waarheid en die van de andere familieleden. Spijt en teleurstelling wordt uitgesproken. “Waarom wist ik dit niet? Had ik geweten dat je je zo voelde dan…. Ik wist niet dat je je zo voelde… Wat jammer dat je dit nu pas vertelt…” Bedoeld en vooral vaak onbedoeld zijn familieleden gekwetst.

Familiemediation is voor mij bemiddelen in een familiesysteem.

Ik “mag” een stukje met de familie mee op pad, hen bemiddelen naar een vorm van acceptatie rondom een ontstane kwestie. Een familie in ruzie heeft immers niets te verliezen. Het is fijn wanneer men elkaar weer terugvindt door de mediation. Hersteld vertrouwen moet groeien. Maar soms blijkt dat men elkaar zelfs moet loslaten. De winst is dat ze dit dan op een goede, respectvolle manier kunnen doen. Des te eerder kan eenieder dit besluit verwerken en de draad van het leven weer oppakken. Hoe mooi is dat?

Tenslotte: Ik vind het, na al die jaren dat ik dit werk doe, nog altijd een mooie taak wanneer een familie mij als mediator het vertrouwen geeft. Familieleden die zich naar elkaar gaan openstellen doordat ik hen, met de juiste interventies, reflecties en inzichten kan geven. Naar zichzelf en aan elkaar. Hen bemiddelen naar oplossingen. Werkbare afspraken maken voor de toekomst, afgestemd op ieders verwachtingen en wensen. En dat alles in mildheid, redelijkheid en oprechtheid.


Wil jij je in 4 maanden tijd ontwikkelen tot Familiemediator? Bekijk dan de opleiding Specialisatie Familie Mediation.