Snel en effectief informatie begrijpen en onthouden: leer mindmappen

Mindmappen, ik hoor je denken: ‘’Dat deed je toch op de middelbare school?’’. Ja, klopt. Maar niet voor niets! Het is een nuttige techniek om snel en effectief informatie tot je te nemen, verbindingen te maken en te onthouden. In dit artikel leer je wat de principes van mindmappen zijn en hoe je er zelf mee aan de slag kunt.

Wat is mindmappen?

Mindmapping is een creatieve manier van aantekeningen maken die je helpt om op een efficiënte manier informatie te begrijpen en te onthouden. Je begint bij een centraal punt en werkt vanuit daar je ideeën uit. Dit kun je doen door middel van afbeeldingen, foto’s, woorden, kleuren of zinnen.

Hoe maak je een mindmap?

Een mindmap is altijd opgebouwd rond een centraal thema. Je begint daarom in het midden. Vanuit het midden teken je met verschillende kleuren takken. Dit zijn de onderwerpen die je wilt behandelen van je centrale thema. In het voorbeeld zie je zes takken: start, takken, woorden, plaatjes, kleuren en jij.

In een mindmap begin je altijd rechts bovenaan en ga je met de klok mee naar linksboven. Zo weten anderen ook altijd hoe ze jouw mindmap moeten lezen. Indien je graag op papier werkt, gebruik dan een wit vel en leg dit in de breedte voor je. Werk je liever online? Er zijn tegenwoordig veel tools om een online mindmap te maken, zoals: Miro.

De hoofdonderwerpen schrijf je groot aan het begin van de tak. De takken hebben verschillende kleuren en zijn wat speels qua vorm. Dat wakkert de creatieve rechterhersenhelft aan. Naarmate je meer in details treedt, wordt de tak dunner.  In je mindmap werk je met sleutelwoorden. Je schrijft dus geen hele zinnen op, maar alleen maar een of twee woorden. Je kunt er gerust op vertrouwen dat je brein aan deze triggers genoeg heeft om de bijbehorende informatie op te halen.

Een mindmap bevat idealiter plaatjes. In een online mindmap kun je gemakkelijke plaatjes plakken. Maak je een mindmap met de hand, dan ga je zelf creatief aan de slag, door bijvoorbeeld te tekenen. Zelfs als je niet van tekenen houdt, dragen plaatjes bij aan een beter begrip en onthouden van informatie. Je kunt kleine tekeningetjes maken. Maar ook bekende symbolen geven veel informatie. Je ziet in het voorbeeld dat er veel kleuren zijn gebruikt. Dat maakt je mindmap leuker om naar te kijken. En dat is nuttig, want ons brein is meer gefocust op aantrekkelijke dingen. Bovendien leg je door het kleurgebruik extra verbindingen in je brein, waardoor je de informatie beter onthoudt. Het trekt ook optisch onderwerpen los van elkaar.

 

Waarom mindmappen?

Van nature zijn wij mensen beelddenkers, dat houdt in dat wij in staat zijn beelden veel gemakkelijker te onthouden dan woorden of zinnen. Bij het maken van een mindmap combineer je tekst en beeld en gebruik je je linker- en rechterhersenhelft waardoor je informatie beter onthoudt en je tot meer ideeën komt.

Waarvoor gebruik ik mindmappen?

Een mindmap kan goed van pas komen om je gedachten te ordenen tijdens een brainstorm, als leidraad tijdens een presentatie, om een overzicht te krijgen van al je werkzaamheden, maar ook als studiemethode.

Mindmappen als studiemethode

Mindmappen kan helpen om in grote hoeveelheden leerstof overzicht te creëren. Je bent creatief bezig en stimuleert je hersenen op een andere manier dan gewoonweg leerstof ‘stampen’.

Stappenplan:

  • Schrijf de belangrijkste onderwerpen van de cursus op en gebruik voor elk hoofdonderwerp een andere kleur
  • Diep deze onderwerpen één voor één verder uit
  • Na het maken van de mindmap neem je deze zorgvuldig door

Waar komt mindmappen vandaan?

De term mindmapping is bedacht door Tony Buzan. Hij is een psycholoog uit 1942 en heeft meerdere boeken geschreven over snellezen, geheugentechnieken en mindmappen. Ook heeft hij een mindmapapp ontwikkeld, waarmee je elektronische mindmaps kunt maken.

Verder lezen?

Meer weten over handige tools zoals een mindmap? Lees het artikel de 10 tips om meer uit je brein te halen.

Direct aan de slag met mindmappen?

Bekijk de training Breintraining, Snellezen en Mindmappen van ICM opleidingen & trainingen