Hoe presenteer je complexe inhoud?

Stel je voor dat je iemand die nog nooit achter het stuur van een auto heeft gezeten, wilt uitleggen hoe hij veilig kan deelnemen aan het verkeer. Jij bent expert, je hebt al vijftien jaar je rijbewijs en zit vrijwel dagelijks op de weg. Dan zou dit toch niet zo moeilijk zijn?

De realiteit

In de praktijk blijkt dit behoorlijk tegen te vallen. We kunnen ons namelijk moeilijk herinneren hoe het was om iets niet te weten wat we nu heel goed weten. Deze denkfout noemen we ‘de vloek van kennis’. Dit is één van de belangrijkste redenen waarom veel presentaties de mist in gaan. Het publiek kan de spreker niet volgen en haakt af. Wellicht heb je dit zelf wel eens ervaren als spreker of als publiek.

De valkuil

Dit is wat veel vakspecialisten overkomt als ze presenteren voor mensen die geen specialist zijn in het vakgebied. Ze willen graag volledig zijn, verliezen zichzelf in details en gebruiken woorden die het publiek niet kent. Dat kan voor de spreker en het publiek een frustrerende situatie zijn.

De 5 punten voor meer succes

1. Zorg ervoor dat je als spreker goed op de hoogte bent van het kennisniveau van je publiek.
2. Bouw je verhaal stap voor stap op en begin bij wat het publiek al weet.
3. Gebruik woorden die mensen kennen en leg onvermijdbare termen of afkortingen uit.
4. Maak duidelijke keuzes in wat je wel of niet vertelt. Less is more.
5. Oefen voor een klein publiek en vraag om feedback.

In de basis komt het erop neer dat je eerst je publiek moet begrijpen voordat ze jou begrijpen. Op deze manier kun je iedereen (die er voor open staat) meenemen in je fascinerende wereld. Hierdoor verandert ‘de vloek van kennis’ in ‘een zegen van kennis’.