Ben jij een pleaser? Stop daarmee en volg je eigen pad

“Nou, dit was dus echt weer zo’n dag. Eigenlijk ging er helemaal niets goed. En het gesprek met m’n leidinggevende was wel het toppunt. Dat heb ik echt verknald. Daar zat ik dan met al mijn goede voornemens om dit keer echt helder te zijn over hoe ik het project voor me zag, maar na drie zinnen had ‘ie me gewoon weer regelrecht onder tafel geluld. En daar baal ik echt gigantisch van. Weer niet gelukt….”

Ken je dat gevoel? Dat je baalt van je baas, van je collega, van je partner? Maar dat je ondertussen stiekem nog het meeste baalt van jezelf? Omdat je zo onduidelijk bent, niet opkomt voor wat jij wilt en je toch weer laat overhalen om iets te doen wat je helemaal niet wilt. Met dit stappenplan bepaal jij zelf de richting die je op gaat.

Pff, het lijkt soms wel alsof iedereen voor jou bepaalt wat goed voor je is. Maar ondertussen voel jij je moe en gefrustreerd. Vaak is je eerste neiging om maar gewoon door te gaan en je heel beslist voor te nemen om het de volgende keer écht anders te gaan doen. Om er dan weer achter te komen dat het niet is gelukt. Want als je geneigd bent om ja te zeggen als je eigenlijk nee bedoelt, om je standpunt te laten varen als de ander je overruled, dan zul je niet 1-2-3 in staat zijn om het de volgende keer helemaal anders te doen. Ook al wil je dat nog zo graag…

Wat werkt dan wel? Dit stappenplan bijvoorbeeld. Vier tips om meteen mee aan de slag te gaan.

1. Sta stil bij wat goed gaat

Je focust als vanzelf vaak op die momenten dat iets niet goed gaat. Kijk eens anders en richt je blik op die momenten dat het je wél lukt om te doen wat jij wil. Stel jezelf hiervoor een week lang elke avond de vraag ‘wat ging er vandaag wel zoals ik dat wilde en wat heb ik in deze situatie anders gedaan?’. Je verschuift hiermee je aandacht naar de positieve ervaringen en je gaat zien dat je op verschillende momenten wel in staat bent om te doen wat jij wilt. En van die ervaringen kan je vervolgens weer leren voor de moeilijkere momenten.

2. Bedenk wat je zelf wilt

Maak concreet wat je anders wilt doen en hoe je dat wilt doen. Het is meestal vrij eenvoudig om te weten wat je niet meer wilt. Maar wat wil je dan wel? Formuleer dat helder en duidelijk in positieve woorden (dit is wat ik wel wil). Zet dit op papier en bespreek het met je partner, een vriend(in) of een collega. Doe dit bijvoorbeeld door jezelf over en jaar voor te stellen en te bedenken hoe je wil dat het dan is. Alles wat je later wil, wil je ook nu al.

3. Kom erachter hoe je jouw doel bereikt

Vervolgens maak je concreet hoe je aan de slag wil met je voornemen: in welke situatie, op welk moment en met wie wil jij dit andere gedrag in de praktijk brengen?

Kijk ook wat je nodig hebt om je acties ook echt in de praktijk te brengen. Alleen iets graag willen en het concreet maken hoe je dat gaat doen, is in sommige gevallen al genoeg. Maar zit er nog iets anders in de weg, dan is het goed om te kijken wat je hierbij kan helpen.

Mis je een bepaalde vaardigheid? Kijk dan waar je hier meer over kunt leren, hoe je deze vaardigheid bij jezelf kunt ontwikkelen. Zijn er collega’s die je kunnen helpen, is er online informatie beschikbaar of past training of coaching hierbij?

Het is meestal vrij eenvoudig om te weten wat je niet meer wilt. Maar wat wil je dan wel?

Of heb je vooral last van je ‘interne saboteur’ die bij voorbaat al roept dat je het toch niet kan en dat het echt geen zin heeft om hiermee aan de slag te gaan? Er zijn verschillende opties om daarmee aan de slag te gaan: zo kun je jouw interne duiveltje een brief schrijven om hem te vertellen hoe je over hem denkt. Ook kun je zelf of in gesprek met iemand helder proberen te krijgen hoe waar het is wat de saboteur zegt en jezelf realiseren dat je een keuze hebt om de saboteur in jezelf wel of niet te volgen. Niet eenvoudig, maar wel de moeite waard om mee aan de slag te gaan.

Een derde manier is het opschrijven van een reminder (waarom wil ik dit zo graag?) en dit op een duidelijke plek ophangen zodat je hier zo vaak mogelijk aan herinnert wordt.

4. Vier je successen

Sta regelmatig stil bij wat er wél goed gaat in je leven en vier die momenten. Wees trots op jezelf, verwen jezelf met iets leuks, deel je mooie momenten met anderen. En geniet er ook echt van. Het is heel eenvoudig om weer door te hollen naar de volgende actie, je iedere dag waar gewoon in de dag te storten. Maar af en toe stilstaan en genieten geeft rust en het maakt je bewuster dat er heel veel dingen al wel goed gaan. Ook houd je dan voor ogen wat voor jou echt van waarde is en kun je bewust blijven kiezen.

Tot slot: gras groeit niet harder door eraan te trekken. Oftewel, gun jezelf de tijd en wees mild voor jezelf als je leert. Dan kan je er tenminste ondertussen ook nog van genieten!