5 vragen uit de Positieve Psychologie om achter jouw kwaliteiten te komen (en die van anderen)

De positieve psychologie focust zich op positieve ervaringen en kwaliteiten van mensen. Dit in tegenstelling tot de klassieke psychologie, dat zich richt op problemen en gebreken. Voor persoonlijke groei is het effectiever om juist te focussen op de kracht van mensen. In dit artikel 5 vragen uit de Positieve Psychologie om achter de kwaliteiten van mensen te komen.

In de jaren ’90 keek Martin Seligman met verbazing naar zijn vakgebied: psychologie was het in kaart brengen van gebreken geworden. Als voorzitter van de American Psychological Association werd het zijn missie om alles wat we tot nu toe weten over de gebreken van de mensen aan te vullen met kennis over het welbevinden van de mens.

Sindsdien worden de principes van de positieve psychologie toegepast in allerlei vakgebieden zoals het onderwijs, de gezondheidszorg en binnen organisaties. In zijn onderzoek naar welbevinden heeft Seligman de vijf belangrijkste elementen samengevat in het acroniem PERMA:

  • Positive emotions
  • Engagement
  • Positive relationships
  • Meaning
  • Accomplishments

Waar ben jij goed in?

Door na te denken over deze vijf elementen in relatie tot je werk ga je anders tegen je werk aankijken. Ze helpen je om je eigen kwaliteiten te identificeren of die van anderen bloot te leggen. Wanneer je een duidelijk beeld hebt van je persoonlijke kwaliteiten en ontdekt welke werkzaamheden daar het beste bij passen, dan zul je meer voldoening halen uit je werk door juist die werkzaamheden op te zoeken.

Stel jezelf de volgende vijf vragen als je meer vanuit jouw kracht wilt werken of stel de vragen aan degenen die je begeleidt (collega’s, coachees, leerlingen) om hen op effectieve wijze vanuit hun talenten te begeleiden.

Positive emotions –  Wanneer ervaar je tijdens je werk positieve emoties en hoe kun je ervoor zorgen dat je die meer ervaart?

Positieve emoties zijn onder andere hoop, inspiratie, plezier en nieuwsgierigheid. Barbara Frederickson (Amerikaans psycholoog en expert op het gebied van positiviteit) gaat er in haar broaden-and-build theorie vanuit dat mensen die positieve emoties ervaren, flexibeler en creatiever zijn. Zo bleek in een experiment dat mensen in onderhandelingssituaties creatievere oplossingen bedachten wanneer ze voorafgaand aan de onderhandeling ‘positief’ beïnvloed waren doordat ze een klein cadeautje hadden gekregen.

Engagement – Welke momenten of taken zorgen ervoor dat je helemaal opgaat in je werk?

Hierover heeft Csikszentmihalyi (Amerikaans/Hongaars psycholoog) uitgebreid onderzoek naar gedaan. Hij beschrijft de staat waarin je verkeert als je helemaal opgaat in je werk, het lijkt alsof de tijd stil staat en je de wereld om je heen even vergeet als ‘flow’. Vaak kom je in de ‘flow’ bij taken waarbij je een duidelijk doel hebt, je meteen feedback ontvangt en er een balans is tussen het inzetten van je capaciteiten en mogelijkheden. Bij welke taken en momenten op je werk raak jij in de ‘flow’?

Positive relationships – Met welke collega’s heb je een goede band en hoe onderhoud je deze?

Samen kom je verder. Vriendschappen met je collega’s hebben veel voordelen, niet alleen is dit gezelliger aan de lunchtafel maar het zorgt er ook voor dat mensen gemakkelijker meegaan met veranderingen. Door vertrouwen, wederzijds respect en open communicatie ontstaan positieve relaties op de werkvloer.

Meaning – Aan welk groter doel draagt jouw werk bij?

Heb je het gevoel dat jouw werk betekenisvol is? Heb je het gevoel dat je werk bijdraagt aan een groter geheel? Dit hoeft natuurlijk niet meteen wereldvrede te zijn. Werk je als plantsoenwerker, dan draag je bij aan een schone en mooie stad. Werk je bij een opleidings- en trainingsbureau dan draag je bij aan groei en ontwikkeling van mensen. Waarin vind jij betekenis in je werk?

Accomplishments – Welke doelen heb jij onlangs behaald en heb je jouw successen gevierd?

Door realistische doelen te stellen en hiernaar toe te werken haal je voldoening uit je werk. Het behalen van doelen zorgt voor een tevreden en trots gevoel. Door grote of kleine successen te behalen krijg je meer zelfvertrouwen en ben je eerder geneigd om je kennis en kunde te delen met anderen. Welke doelen heb jij onlangs behaald en hoe heb je deze gevierd?

Meer weten over Positieve Psychologie?

In de opleiding Positieve Psychologie leer je technieken en interventies toepassen om de zelfredzaamheid en het probleemoplossend vermogen van jezelf en anderen te vergroten. Je ontdekt wat positieve psychologie voor jou persoonlijk betekent en je leert het welzijn van jezelf en dat van anderen positief te beïnvloeden. Je ontwikkelt je tot een vernieuwende coach of begeleider die met energie en zelfvertrouwen op effectieve wijze mensen vanuit hun talenten begeleidt.