4 tips om kennis te delen met video

Ik heb immens respect voor mensen die snel weten wat ze willen. Ik doe gemiddeld twaalf minuten over het uitkiezen van broodbeleg, kom regelmatig te laat omdat ik niet kon bepalen welke schoenen het meest geschikt waren en ik lees op dit moment drie boeken tegelijk. Het programma van Learning Technologies in Londen, waar ik 1 en 2 februari rondwandelde, was dan ook nogal een uitdaging: 250 beursstands en zo’n 75 seminars per dag.

Toch sprong er één seminar voor mij uit: Agile video – learning lessons from TV journalism. Daar hoefde zelfs ik niet over te twijfelen. Ik heb een journalistieke studie in mijn rugzakje en zie veel overeenkomsten tussen dat vakgebied en leren en ontwikkelen. Uiteindelijk komt het neer op één simpel doel: jouw content zo duidelijk en aantrekkelijk mogelijk overbrengen op jouw doelgroep. Hoe je snel en toch goed een verhaal vertelt op video, is ook in mijn huidige werk als e-learningontwikkelaar weer de prangende vraag.

Use your instinct

Volgens James Woodman hoef je geen expert te zijn om te weten of iets werkt of niet. Als je een video kijkt waarin het beeld of de opzet niet klopt, zie je dat direct. Daar hoef je geen cameraman, editor of journalist voor te zijn. Zodra dat gebeurt, concentreert de kijker zich op de fouten en niet meer op de content – en dat is natuurlijk exact wat je niet wilt. Daarom is het belangrijk om te focussen op wat je al weet: gebruik je instinct bij het maken van content.

Throw away the script

Woodman kwam met een duidelijke boodschap: gooi dat script weg. Als je iemand voorafgaand aan een interview precies vertelt wat je van hem of haar wilt horen, blijft er weinig geloofwaardigheid over. Dat betekent niet dat je in het wilde weg moet gaan filmen, maar wel dat je het verhaal de ruimte moet geven om verteld te worden. ‘Unscripted’ staat niet gelijk aan ‘unplanned’. Zorg ervoor dat je voor jezelf op een rijtje hebt welke bouwstenen je nodig hebt om een vloeiend verhaal te kunnen vertellen en zet dan pas de camera aan.

Vraag jezelf tijdens het proces ook regelmatig af of je hebt wat je nodig hebt. Moet jouw eindproduct bijvoorbeeld een hele korte video worden en geeft de interviewee steeds een eindeloos antwoord? Wees niet bang om te vragen of het opnieuw kan. Help de ander, coach iemand naar een verhaal waar jullie allebei blij mee zijn. Neem vooral de gok niet door te denken “we doen het wel met wat we hebben.”

Approaching a story

Wat ik Woodmans belangrijkste punt vond, was het verschuiven van de focus op de techniek naar de focus op het verhaal. Een video hoeft geen technisch hoogstandje te zijn om een pakkend verhaal over te brengen, om te overtuigen en te amuseren.

Er zijn een aantal vragen die je jezelf moet stellen voordat je begint:

What makes this a story?

Je begint hiermee omdat dit ook is waar de kijkers mee beginnen: waarom is dit belangrijk om te kijken? Why should I care? Als jij deze vraag niet kunt beantwoorden, kan de ander dat ook niet. Dan wordt je video überhaupt niet bekeken en heb je niets aan je mooie verhaal.

What are we going to see?

Het lijkt voor de hand liggend, maar het is een belangrijke vraag. Wat gaat de kijker zien? Welke beelden ondersteunen het verhaal? Als je geen interessante beelden kunt opnemen, is video wellicht niet het best passende medium voor jouw verhaal.

Who can we talk to?

Uiteindelijk draait het om de mensen, dat is waar we in geïnteresseerd zijn. Je kunt jezelf ook afvragen: wiens verhaal is dit? Dat zijn de mensen die je gaat interviewen, help mensen hun verhaal te delen. Dat zal in alle gevallen meer aanspreken dan een voice-over.

How will the words and pictures fit together?

Een video moet meer zijn dan de optelsom van alle onderdelen die je hebt opgenomen – de tekst en de beelden moeten niet alleen bij elkaar passen maar elkaar aanvullen. Denk ook hier weer aan de bouwstenen: hoe wil je het verhaal beginnen? Wat is een passend einde? Zorg ervoor dat je voor al die onderdelen genoeg beeldmateriaal hebt opgenomen.

Put it into practice

De belangrijkste tip: ga het ervaren. Maak een plan maar laat je er niet door beperken. Geef mensen de ruimte om te vertellen. Stuur het verhaal, maar script het niet. Probeer flexibel te zijn en vertrouw op je intuïtie. Dan zul je altijd eindigen met authentieke, geloofwaardige content.

Meer weten?

Bij ICM ontwikkelen we onze leertechnologieën voortdurend om de transfer van leren naar presteren te realiseren. Eens vrijblijvend verder praten over hoe wij dit doen? Of voorbeelden bekijken wat wij hebben betekend voor de ontwikkeling van medewerkers?

Neem een kijkje op onze Consultancy Website.

Je kunt ons ook bereiken via 030 29 18 888 of op info@icm.nl.