De 10 tips om doelen te stellen na je beoordelingsgesprek

Het nieuwe jaar is begonnen! Je hebt je beoordelingsgesprek achter de rug en je mail weer bijgewerkt na je vakantie, kortom: je bent weer up and running en klaar voor een frisse start van 2024. Hoe gaat jouw jaar eruitzien? Welke doelen stel je en hoe zorg je ervoor dat je die gaat behalen? Onderstaande tips helpen je richting te bepalen. 

1. Wees constructief en toekomstgericht

Als je feedback krijgt van je leidinggevende is het lastig om niet direct in de verdediging te schieten. Het is nu eenmaal niet fijn om te horen dat je iets niet goed hebt aangepakt, zeker niet als je het druk hebt of juist zo je best hebt gedaan. Toch is het zinvol feedback positief en professioneel te ontvangen. De feedbackgever geeft jou de kans je gedrag te verbeteren, waardoor je jouw persoonlijke effectiviteit in de toekomst juist kunt vergroten.

Natuurlijk kan feedback op je functioneren ook heel positief zijn, bijvoorbeeld een compliment. Een compliment accepteren is ook een kunst. Wuif een compliment niet weg door te zeggen ‘’dat het maar een kleine moeite was’’, maar bedank de gever en geniet van het moment.

2. Plan een vervolggesprek

In dit vervolggesprek controleer je of het voor beiden duidelijk is wat de uitkomst was van het beoordelingsgesprek, zodat de verwachtingen voor de toekomst helder zijn. Stem in dit gesprek de doelstellingen die je jezelf stelt voor de komende periode af met je leidinggevende.

3. Maak ruimte voor verandering

Om je doelen te formuleren, heb je ruimte nodig. Zowel in je hoofd als in je agenda. Het begint met de interne beslissing dat je echt iets wilt veranderen. Stel een doel omdat je het echt wilt, niet omdat het goed klinkt. Daarnaast heb je tijd nodig om je doelen te concretiseren, zie tip 4.

4. Beschrijf je doelen zo concreet mogelijk

Schrijf niet alleen op wat je wilt oppakken, maar ook hoe en wanneer. Deel je plannen ook met anderen. Dat maakt het makkelijker om ermee aan de slag te gaan en verhoogt de kans op succes.

5. Hak grote doelen op in behapbare mijlpalen

Door grote doelen op te delen in subdoelen houd je de voortgang in de gaten. Vier het behalen van subdoelen en houd hiermee de motivatie hoog.

 6. Focus op wat belangrijk is

Om je doelen te bereiken in je werk, maar ook in je privéleven, is het belangrijk dat je focus houdt. Het gaat erom dat je je zo min mogelijk laat afleiden van je doel.

Stel, het is het einde van je werkdag. Je hebt nog tijd voor één taak, maar er zijn er twee. De ene is urgent, de ander belangrijk. Welke taak ga je doen? De meeste mensen kiezen automatisch voor de urgente taak, zonder zich af te vragen of deze belangrijk is. En dat is precies de kern, we laten ons vaak alleen maar leiden door urgentie en verliezen dan de belangrijke dingen uit het oog. Vóór we het weten, zijn we alleen maar met de korte termijn bezig en vergeten we de lange termijn.

7. Blijf zelf om feedback vragen

Blijf ook na je beoordelingsgesprek om feedback vragen. Neem hierbij het initiatief. Plan periodiek een afspraak met je leidinggevende. Mail vervolgens naar je leidinggevende wat jullie hebben afgesproken. Hiermee blijf je de verwachtingen managen en het zal je helpen bij het volgende evaluatiemoment.

8. Ontwikkel je sterke punten

Weet je waar je goed in bent? Streef er dan naar om die kwaliteiten nog krachtiger te maken, in plaats van de focus te leggen op je ontwikkelpunten. Het is vooral van belang om die competenties te ontwikkelen die het dichtste bij jezelf, je energie en je talent liggen. Je hoeft niemand anders te worden, maar een nog betere versie van jezelf. Dit wordt onderschreven door de inspirerende woorden van Samuel Goldstein: ‘Succes is only doing what you can do great… and leave the rest for others to be done’. Onze sterke kanten test helpt jou je sterke kanten te ontdekken en ontwikkelen.

9. Overwin je belemmeringen

Er is moed voor nodig om daadwerkelijk de stap te zetten om deze tips te volgen en zaken te veranderen. Interne belemmeringen kunnen je tegenhouden. Dat zijn negatieve gedachten waarvan jij denkt dat ze waar zijn. Bijvoorbeeld de gedachte dat je iets niet kunt of dat mensen je niet meer leuk vinden als je duidelijk zegt wat je wilt. Belemmerende overtuigingen zijn niet de waarheid, maar voelen vaak wel zo. In dit artikel lees je hoe je van je belemmerende gedachten afkomt.

10 Vergeet niet te lachen!

Als je humor gebruikt, wordt het ook makkelijker om met uitdagingen om te gaan. Je bent minder snel uit het veld geslagen en durft meer open te staan voor verandering.